Türk Tiyatroculardan Moskova’da Güldüren Gösteri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rusya’nın başkenti Moskova’da kurulan Moskova Türk Tiyatrosu’nunilkgösterisi Türk ve Rus seyircilerinden büyük alkış topladı.
“Masterskaya Teatralnogo İskusstva” adlıtiyatrobinasında sahnelenen gösteriye 500’den fazlakişiiştirak etti. Türk diplomat ve işadamlarının aileleriyle katıldığı gösteri beğeniyle izlendi. Gösteride “Karışık” isimli üçfarklıkomikskeç sahnelendi. Gösterinin ana temasını Rusya’da yaşayan Türk vatandaşlarının Rus arkadaşlarıyla olan diyalog ve davranışları oluşturdu. Hem Türkçe hem de Rusça sahnelenen gösteri katılımcıları doyasıya güldürdü.
Cihan Haber Ajansı’na konuşan Moskovalı Kirill Lebedev, Türk tiyatrosunu izlemekten büyük keyif aldığını belirterek, “12 yıldır bir Türk firmasında çalışıyorum. Türklerin örf, gelenek ve göreneklerini çok seviyorum, o yüzden tiyatro çok ilgimi çekti. Türk tiyatrosu heyecanlı veduygusal. Çok hoşuma gitti. Kendim Türkçe öğreniyorum, her yıl Türkiye’ye gidiyorum” şeklinde konuştu.
Moskova DevletUluslararasıİlişkiler Üniversitesi öğrencisi Melis Murat da, “Tiyatroyu çokgüzelbuldum, Moskova için çok faydalı bir şey. Rusya’da Türk vatandaşlarının düzenlediği çeşitli etkinliklererenkkatan bir olay. İnanıyorum ki böyle başarılı etkinliğin devamı gelecek. Ruslar bile geldi izlemeye. Kültürün dili birdir” dedi.
Tiyatronun kurucusu Yunus Arakız, Rusya’da havalandırma işleriyle uğraşan bir şirketin sahibi olduğunu belirterek, “Türkiye’de tiyatro, radyo işleriyle de uğraştım. Moskova’da vatandaşlarımıza kültürelhizmetvermek için böyle bir tiyatroyu kurduk.Haftasonları zamanlarımızı buraya ayırmak için. 20kişilikekibimiz var, yüzde 40 Türk arkadaşlar. Diğerleri ise Türkiye’yi seven Rus arkadaşlarımız. Sıkıntımız Ruserkekoyuncularımızın az olması. Ana mesajımız şudur, dünyanın çeşitli ülkelerindeki Türklerin yoğun yaşadığı kentlerde böyle bir tiyatro var. Ve Moskova’da artık biz varız. Önce kendimizi bir altyapı olarak hazırlamamız lazım, sonra Rusya’nın ilgili resmi kurumlarıyla temasa geçebiliriz. Sağ olsun Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği, bizedestekveriyorlar, işadamlarını bizeyardımetmeye sevkediyorlar ” çalışmalarını anlattı.
Tiyatronun kurucularından Hakan Aysel, “1993 yılında tiyatroya başladım. Nejat Uygur’un öğrencisiyim. Birçok tiyatroda oynadım. Ocak’ta Moskova’ya gezmeye gelinceburadabir Türk tiyatrosunu kurmak için aklıma bir fikir geldi. Bugün güzelgeçti” diyerek duygularını aktardı.
LEVENT KIRCA’NIN MOSKOVA ZİYARETİ THY’NİN GREVİNE TAKILDI
Gösteriye ünlü tiyatrocu Levent Kırca’nın katılması beklenirken, kendisinin TürkHavaYolları çalışanlarının grevi yüzünden uçağını kaçırarak geceye katılamaması seyircileri çok üzdü. Gösteriye telefonla bağlanarak seyircilerden özür dileyen Kırca, “Moskova’da bir Türk tiyatrosu çok önemli, gururlu ve etkili bir olaydır. Moskova’ya gelerek Türk Tiyatrosu’nadestekvereceğimesözveriyorum” şeklinde konuştu.
Cihan’a konuşan Moskova Devlet Üniversitesi öğrencisi Temmuz Şahin tiyatroyu büyük memnuniyetle izlediklerini kaydederek, “Türklerin Moskova’da böyle bir tiyatro sahnelemesi çok güzel ve devamını dileriz. Kırca’yı daburadagörmek istiyorduk, ama bir talihsizlik olmuş, kendisi gelemedi. Şimdi öğrendik. Kısmet değilmiş, bir dahaki sefere” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.
Moskova Devlet Üniversitesi öğrencisi Hülya Demir: “Kırca’yı görmek içinözelbir istekle gelmiştik, ama… üzücü oldu, bir dahaki sefere. Ama bugün tiyatro da güzel idi, arkadaşlara çok teşekkürler!” dedi. Öğrenci Murat da, “Kırca’yı biz de bekliyorduk. Bir talihsizlik oldu, ama buna rağmen güzel etkinlik oldu” şeklinde konuştu.
Kırca’nın gelememesine çok üzüldüğünü belirten Arakız, “Açıkçası ağlamak istedim, ama sonra bu kalabalığı görünce çok sevindim! 450 kişilik salonda 50 kişi ayaktaydı. Levent abimiz gelemedi, ama yaşıyor, ve İstanbul’da.Saygıduyuyoruz, burada da bizecanlıyayında telefonla bağlandı. Sözünü de verdi, üstadlığını kanıtladı. İnanıyoruz ki Moskova’ya gelerek bizi onurlandıracak!” dedi.
Oyuncu Aysel de, “Levent abinin gelememesi beni de çok üzdü. İki ay önce arayarak tiyatroyla ilgilibilgiverince çok sevinmişti. Moskova’ya gelmesini ve bizi şereflendirmesi teklifine çokiyibaktı, ama talihsizlik” üzüntüsünü dile getirdi.
Haberimport

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.