Zürih Balesi 40. İstanbul Müzik Festivali'nde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

40. İstanbul Müzik Festivali, Avrupa’nın önde gelen koreograflarından Heinz Spoerli yönetimindeki günümüz sahnelerinin en tanınmış dans topluluklarından Zürih Balesi’ni Aya İrini Müzesi’nde ağırladı.

Ünlü koreograf Heinz Spoerli’nin veda turnesi niteliği de taşıyan Zürih Balesi’nin İstanbul gösterilerinin tanıtımı için 4 Haziran Pazartesi günü Aya İrini Müzesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Zürih Balesi Sanat Yönetmeni Heinz Spoerli’nin yanı sıra İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ve Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even katıldı. Basın toplantısının ardından Zürih Balesi, “Boşluktaki Rüzgârlar” (In den Winden im Nichts) başlıklı ikinci gösterilerinin bir bölümünü yalnızca basın için sahneledi.

Zürih Balesi, saat 20.00’de ise, festival seyircisinin karşısına ünlü koreografın, Bach’ın 1, 4 ve 5 numaralı viyolonsel süitleri için hazırladığı “… ve Rüzgârdan Sakındı” (… und mied den Wind) başlıklı prodüksiyonu sahneledi. İlk defa 1999 yılında sahnelenen prodüksiyon, eleştirmenler tarafından türünün en iyilerinden biri olarak gösterilmişti.

Topluluğun 5 Haziran Salı akşamı gerçekleşen “Boşluktaki Rüzgârlar” (In den Winden im Nichts) başlıklı ikinci gösterilerinin prömiyeri 2003 yılında yapılmış ve dünya sahnelerinde büyük bir hayranlıkla karşılanmıştı. Bu gecede de Herrmann Bach’ın 2, 3 ve 6 numaralı viyolonsel süitleri Zürih Balesi’ne eşlik etti.

Klasikten çağdaşa, çok geniş bir repertuara sahip olan ve dramatik bale prodüksiyonlarıyla ünlenen Zürih Balesi, kadrosunda günümüzün en iyi dansçılarını barındırıyor. Topluluk ayrıca, dansındaki kusursuz teknik ve özgün stiliyle de öne çıkıyor. 1964’te Nicholas Beriozoff’un sanat yönetmenliğinde başlayan Zürih Balesi, Rudolf Nureyev, Patricia Neary gibi bale dünyasının devleriyle çalıştı. Topluluk, 1996 yılından bu yana çalışmalarını Heinz Spoerli ile sürdürüyor.

Zürih Balesi’nin sanat yönetmenliğini üstlenen Avrupa’nın önde gelen koreograflarından Heinz Spoerli, halen Stuttgart Balesi, Viyana Opera Balesi, Paris Operası, Helsinki Ulusal Balesi, İsveç Kraliyet Balesi, Çin Ulusal Balesi ve La Scala Balesi ile işbirliğini sürdürüyor. 1940 yılında doğan ve Köln’den Montreal’e pek çok önemli kurumda solist balet olarak çalışan Heinz Spoerli, bugüne kadar 200’e yakın koreografiye imza attı. Bach, Mozart, Brahms, Stravinsky, Ravel, Berio ve Schnittke gibi farklı bestecilerin müziklerine koreografi yapan Spoerli, Külkedisi, Coppélia, Don Kişot ve Kuğu Gölü gibi klasik balelerin yeni versiyonlarını gerçekleştirdi.

Heinz Spoerli

Heinz Spoerli 1940 yılında Basel’de doğdu ve daha gençliğinde tiyatro ve dansa âşık oldu. Önce Basel’de Walter Kleiber’le çalıştı; ardından Londra ve New York’ta bale eğitimi aldı. Spoerli 1967’den itibaren, bir yandan dans ederken bir yandan da ilk bale koreografilerini yapmaya başladı.

Spoerli’nin koreograf olarak uluslararası çıkışı ise 1972’de Eric Gaudibert’in “Le chemin” başlıklı müziğine yaptığı koreografinin Cenevre Büyük Tiyatrosu’nda sahnelenmesiyle gerçekleşti. 1973 yılında Basel Tiyatrosu Müdürü Werner Düggelin, Heinz Spoerli’yi kuruma baş koreograf ve bale direktörü atadı. Sonraki 17 yıl boyunca Spoerli, Basel Balesi için çok sayıda dans eseri gerçekleştirdi ve kurumu adından söz edilen, saygın bir klasik topluluk haline getirdi.

1996 yılında Heinz Spoerli’nin Zürih Balesi’nin idaresini devralması söz konusu olunca, bu zorlu görevi kabul etti ve kurumu Avrupa’nın en önemli bale topluluklarından biri yapmak üzere işe koyuldu. Zürih Balesi’nin direktörüyken Spoerli, değişen akımlardan bağımsız çağdaş koreograf olarak ününü pekiştirdi. Sanatçı Zürih’te Bach, Mozart, Brahms, Stravinsky, Ravel, Berio ve Schnittke gibi farklı bestecilerin müziklerine koreografi yaptı; Külkedisi, Coppélia, Don Kişot ve Kuğu Gölü gibi klasik balelerin yeni versiyonlarını gerçekleştirdi. Zürih’te çalıştığı süre zarfında yarattığı en önemli çağdaş eserler arasında Bach’ın viyolonsel süitlerine yaptığı “… ve Rüzgârdan Sakındı” ile “Boşlukta Rüzgarlar”, “Yaklaşan Bulutlar”, Gustav Mahler’in 5. Senfoni’sine yaptığı “Allem nah, allem fern”, “moZART”, “Les débauches du rêve” ve Peer Gynt bulunuyor.

Heinz Spoerli 1980’den bu yana Paris Operası, Viyana Devlet Operası, La Scala Tiyatrosu ile Berlin, Hong Kong, Lizbon, Stockholm, Stuttgart ve Graz’daki tiyatrolar dahil çeşitli kurumlarda konuk koreograf olarak görev alıyor.

Heinz Spoerli’nin aldığı ödüller arasında 1982 Hans Reinhart Ring, 1991 Basel Şehri Sanat Ödülü, 1995 Jacob Burckhardt Ödülü ve 2007 Zürih Sanat Ödülü sayılabilir. Sanatçıya 2009’da Alman Dans Ödülü ile Alman Dans Eleştirmenleri Ödülü verilmiştir.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.