İKSV 40. Yıl Etkinliğini 255 Bin Kişi İzledi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)’nın, 40. yılını kutladığı 2012’nin ilk döneminde gerçekleştirdiği etkinlikler sona erdi. İKSV’nin bu dönemde düzenlediği etkinliklere 255 binin üzerinde izleyici katıldı.”BitamBiöğrenci” kapsamında ise 5 bin 500’e yakın gencin İKSV etkinliklerine katılımı sağlandı İKSV’nin yılın ikinci yarısında ise Berlin Filarmoni Orkestrası ile dünyada popüler müziğin en önemli isimlerinden biri olan Stevie Wonder konserleri müzikseverlerin merakla beklediği etkinlikler arasında yer alıyor.

İlk dönemdeki etkinliklerle ilgili olarak İKSV’den verilen bilgiye göre Akbank sponsorluğunda düzenlenen ve iki hafta boyunca 7 sinemada, 522 seansta, 22 bölümde 52 ülkede 232 yönetmenin 220 filminin gösterildiği 31. İstanbul Film Festivali’ni toplam 140 bin sinemasever izledi. Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen 18. İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl Türkiye’den 40, yurt dışından ise 5 tiyatro ve dans topluluğunun 100’ü aşkın gösterisini şehrin 22 farklı mekânında seyircilerle buluşturdu. Dünyaca ünlü çağdaş sanatçı Kutluğ Ataman’ın festival için ürettiği “SILSEL, Türkiye’ye yazılmış mektuplar” adlı özel projesine de ev sahipliği yapan festival kapsamında uluslararası üne sahip tiyatro toplulukları ve dans gruplarının katıldığı söyleşi ve atölye çalışmaları, konferanslar ve sergiler düzenlendi. 18. İstanbul Tiyatro Festivali gösterilerini 24 binin üzerinde kişi izledi.

-MÜZİK FESTİVALİNE 24 BİN İZLEYİCİ-

Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen ve Fazıl Say ile Giya Kancheli’nin, İstanbul Müzik Festivali tarafından sipariş edilmiş yeni eserlerinin dünya prömiyerlerinin yanı sıra dört Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapan 40. İstanbul Müzik Festivali, 750’nin üzerinde yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırladı. Festival bu yıl ilk kez Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda genç müzisyenlerle dinleyicileri bir araya getiren “Açık Konservatuar” projesini gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra festivalde ilgi gören bir diğer etkinlik de “İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Sunar” oldu. Konserde, genç kemancı Emre Engin şef Ramiz Malik Aslanov yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası eşliğinde konser verdi. 8 farklı mekânda gerçekleştiren 25 konserin yanı sıra festivalde söyleşiler, eğitim çalışmaları ve anlatılar da yapıldı. Geçen yıla göre izleyici sayısında önemli bir artış olan festivali bu yıl 24 bin kişi izledi.

-CAZ FESTİVALİNİ 50 BİN KİŞİ TAKİP ETTİ-

Garanti Bankası sponsorluğunda gerçekleştirilen, yaklaşık 50 konser ile 300’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyla Temmuz ayında yine cazın yıldızlarını sanatseverlerle buluşturan 19. İstanbul Caz Festivali’ni 50 binin üzerinde izleyici takip etti. İstanbul Caz Festivali, İKSV’nin 40. yılına özel bir dünya prömiyerine de ev sahipliği yaptı. Dünyaca ünlü müzisyen Marcus Miller’ın İstanbul Caz Festivali’nin siparişi üzerine hazırladığı, “The Istanbul Project”in dünya prömiyeri, Türkiye’den Hüsnü Şenlendirici, Burhan Öcal, Okay Temiz, İmer Demirer ve Bilal Karaman eşliğinde gerçekleştirildi.

Bu yıl üçüncü kez düzenlenen Tünel Şenliği’nde Galata ve Tünel meydanlarına kurulan iki ana sahnenin yanı sıra 26 farklı mekânda 32 etkinlik gerçekleştirildi. İstanbullulardan büyük ilgi gören Tünel Şenliği’nde 15 bin izleyici geç saatlere kadar farklı mekânlar arasında mekik dokuyarak şenliğin tadını çıkardı. Yaklaşık 50 konserde, aralarında Erykah Badu, Antony and the Johnsons, Sharon Jones and the Dap-Kings, Till Brönner, Lars Danielsson ve The Dears gibi yıldız isimlerin yer aldığı 300’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayan festival Temmuz ayında yine cazın yıldız haritasını İstanbul’a taşıdı. 3 Temmuz’da başlayan İstanbul Caz Festivali, 18 Temmuz’daki cazın yaşayan efsaneleri Keith Jarrett, Gary Peacock ve Jack DeJohnette üçlüsünün konserinin ardından 19 Temmuz’da iki farklı mekânda iki muhteşem konserle sona erdi. İngiliz alternatif müziğinin ikonlarından Morrissey, Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde; Tunus avangart müzik sahnesinin en önemli isimlerinden udi, besteci ve vokalist Dhafer Youssef, klarnet ustası Hüsnü Şenlendirici ve kanun üstadı Aytaç Doğan, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde verdikleri konserlerle festivale unutulmaz bir final yaptılar.

-İKİNCİ YARIDA SES GETİRECEK ETKİNLİKLER-

40. yaş kutlamalarına yılın ikinci yarısında da devam edecek olan İKSV, sanatseverleri özel etkinliklerle buluşturmaya hazırlanıyor. İKSV’nin ev sahipliği yapacağı önemli etkinliklerden biri dünyanın en prestijli orkestralarından Berlin Filarmoni Orkestrası’nın daimi şefi Sir Simon Rattle yönetiminde vereceği İKSV 40. Yıl Özel Konseri olacak. Borusan Holding, Eczacıbaşı Holding, Ethem Sancak-Hedef Alliance Holding AŞ, Koç Holding, Mercedes-Benz Türk AŞ, Bell Şirketler Topluluğu ve Organik Holding eş sponsorluğunda, 27 Eylül Perşembe akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek Sir Simon Rattle yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası konserinin solistleri, dünya çapında adından övgüyle bahsedilen genç Türk sanatçılar, çellist Efe Baltacıgil ve kardeşi kontrbasçı Fora Baltacıgil olacak.Indie folk müziğin dünyada en sevilen isimlerinden, Kanadalı şarkıcı, besteci ve gitarist Feist, Türkiye’deki ilk konserini verecek. Miller’in sponsorları arasında olduğu konser 25 Ağustos’ta yapılacak.

İKSV’nin 40. yılında ağırlayacağı bir diğer efsane isim ise, müzikseverlerin yıllardır dört gözle beklediği, popüler müziğin büyük ismi Stevie Wonder olacak. Stevie Wonder, 15 yıldır “Garanti Caz Yeşili” markasıyla, müziğin yaygınlaşmasına aralıksız destek veren Garanti Bankası’nın sponsorluğunda, 14 Eylül Cuma akşamı Türkiye’deki ilk konserini verecek.

İKSV’nin merakla takip edilen etkiliklerinden 11. Filmekimi ise 29 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Geçen yıl İstanbul’un yanı sıra ilk kez Türkiye’nin beş kentine daha sinemanın en iyi ve güncel örneklerini götüren Filmekimi bu yıl da İstanbul sınırlarını aşacak ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde izleyicilerle buluşacak.

-İSTANBUL’UN İLK TASARIM BİENALİ 13 EKİM’DE BAŞLIYOR-

İstanbul Tasarım Bienali, İKSV tarafından, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda 13 Ekim-12 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İstanbul Tasarım Bienali, Emre Arolat ve Joseph Grima küratörlüğünde, Londra Tasarım Müzesi Direktörü ve aynı zamanda İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi olan Deyan Sudjic’in önerisi ile belirlenen “Kusurluluk” (Imperfection) teması altında yapılacak.

Mynet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.