Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğu Destek Bekliyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mersin’de, Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nca çekimleri tamamlanan, kadının kadına şiddetini konu aldığı “Yün Bebek” adlı film, maddi engele takıldı. Topluluğun kurucusu ve senaryo yazarı Ümmiye Koçak: “Amacımız para kazanmak değil. Türkiye’yi bir köylü kadını, bir Anadolu kadını olarak en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz” dedi.

Senaryosunu topluluğun kurucusu Ümmiye Koçak’ın yazdığı filmin çekimi, Toroslar ilçesine bağlı bin 453 rakımlı Arslanköy beldesinin zorlu coğrafyasında güç koşullar altında tamamlandı. Senaryo danışmanlığını Fuat Demirhan, ikinci yönetmenliğini Yasin Korkmaz, görüntü yönetmenliğini Kadir Baziki, ses operatörlüğünü Mehmet Dahaoğlu’nun yaptığı, Gürhan Ötün ve Mersin Sinema Derneği’nin yapımcılığını üstelendiği filmin tamamında kadınlar rol aldı.

Mersin Ticaret Borsası ve Akdeniz Belediyesi’nin sponsorluğunda çekilen filme, Toroslar Kaymakamlığı, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Kargıpınarı Belediyesi ile bazı işletmeler destek verdi. Ancak çekimlerin tamamlanmasının ardından kurgu ve montaj aşamasına geçilince, film maddi engele takıldı.

Topluluğun kurucusu ve yönetmeni Koçak, bir tiyatro oyunu sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Mersin’in Arslanköy beldesinde 2001 yılında kurulan topluluğun bugüne kadar birçok tiyatro oyununu sahnelediğini söyledi.

Halen sürdürdükleri tiyatro yolculuğunda bugüne kadar kendi yazdığı “Hasret Çiçekleri”, “Çiçekler Solmasın”, “Erik Eşkisi”, “Nefesi Kesen Hoca” ve “Ozon Tabakası” ile William Shakespeare’in “Hamlet” adlı eserinden uyarladığı “Prens Hamit” oyunlarını sahnelediklerini anlatan Koçak, yazdığı oyunlarda genellikle kadınların sorunlarına dikkati çektiğini belirtti.

Son olarak kadının kadına şiddetini konu alan “Yün Bebek” adlı filmin çekimini Toros Dağları’nın eteklerinde kimi zaman 3 metreyi aşan kara rağmen zorlu doğa koşullarda tamamladıklarını ifade eden Koçak, şunları kaydetti: “Bir yörük kızının hikayesini anlattığımız film bitti. Ancak maddi sıkıntılardan dolayı kurgusunu ve montajını yapamadık. Bu filmi bitirmeyi çok istiyoruz. Herkes söz veriyor, ama destek vermiyorlar. Biz 11 yıldır köylü

kadınların sesi olduk, kentimizin ve ülkemizin tanıtımına katkı sunduk. Bu filmin tamamlanarak vizyona girmesi lazım. Amacımız para kazanmak değil. Türkiye’yi bir köylü kadını, bir Anadolu kadını olarak en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. Bu nedenle filmin tamamlanabilmesi için montajında destek istiyoruz.”

Topluluğun faaliyetleri sadece yurtiçinden değil, yurtdışından da ilgi gördü. ABD’deki “The New Yorker” adlı dergiye haber ve makaleler yazan Elif Batuman, çekimler sürerken Arslanköy’deki seti ziyaret ederek, topluluğun kurucusu ve filmin yönetmenlerinden Ümmiye Koçak ve film ekibiyle söyleşi yaptı.

Dergi için gereken fotoğraf çekimleri nedeniyle “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu” üyesi 7 kadın, küçük yaşta bir kızın 2 öküz parası karşılığında evlendirilmek istenmesinin anlatıldığı “İki Öküz Parası” adlı oyunu, Toroslar ilçesine bağlı Arpaçsakarlar beldesinde köylülerin beğenisine sundu.

CNN Türk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.