Batı Şeria Özgürlük Tiyatrosu Yönetmeni Açlık Grevinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Jenin mülteci kampı tiyatrosunun sanat yönetmeni Nabil al-Raee, hapiste olan ve tutukluluğunu protesto etmek amacıyla yemek yemeyi reddeden tiyatronun ortak kurucusu Zakaria Zubeidi’nin eylemine katıldı.

Guardian, 11 Temmuz 2012, Çeviri: Zeynep Okan

Bir Sho Kman prodüksiyonu, What Else, Özgürlük Tiyatrosu, Jenin. Fotoğraf: Archive Medico International

Batı Şeria Özgürlük Tiyatrosu’nun hem sanat yönetmeni hem de ortak kurucusu hapiste açlık grevine başladı.

Son bir ayını bir İsrail hapishanesinde gözaltında geçiren sanat yönetmeni Nabil al-Raee açlık grevine geçtiğimiz Cuma günü başladı. Topluluğun ortak kurucusu Zakaria Zubeidi ise gerekirse ölene kadar sürdürmeye yemin ettiği grevine 2 Temmuz günü başladı. Zubeidi Filistinli yetkililer tarafından tutuklandı ve 13 Mayıs’tan beri herhangi bir hüküm verilmeksizin Erika’da bir hapishanede tutuluyor.

Al-Raee İsrail ordusunun 6 Haziran gecesi evine yaptığı bir baskında tutuklandı. Topluluğun yaptığı açıklamaya göre tutukluluğunun ilk iki haftasında avukatı ve ailesiyle görüşmesine izin verilmedi ve herhangi bir suçlamada bulunulmadı. Geçtiğimiz Cuma günü açlık grevini başlatırken şöyle konuştu: “Niçin burada olduğumu bilmiyorum. Beni burada tutmaları için hiç bir neden yok.”

Al-Raee bir yıllık zaman içinde Özgürlük Tiyatrosu çalışanları veya yöneticilerinden tutuklanan altıncı kişi oldu.

Özgürlük Tiyatrosu Batı Şeria’daki Jenin mülteci kampında gençlere yönelik toplumsal bir proje olarak kuruldu ve sonraları yetişkinler ve çocuklar için sanatsal projelere imza atmaya başlayarak gelişim gösterdi.

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında topluluğun ortak kurucusu ve sanat yönetmeni Juliano Mer-Khamis tiyatronun önünde vurularak öldürüldü. Dört ay sonra maskeli İsrail askerleri gecenin bir yarısında tiyatroya saldırdılar.

Al-Raee, yasadışı eylemde bulunduğuna dair hiç bir kanıt olmadığına askeri hakimin hükmettiği kararın ardından şimdi ateşli silah bulundurmak ve aranan bir kaçağa yardım etmek suçlamasıyla tutuluyor. Askeri hakim bu verdiği ilk kararın ardından temyiz için 48 saat tanımıştı, ki bu esnada yeni suçlamalar yapıldı.

Al-Raee’nin eşi Micaela Miranda o zaman şöyle demişti: “Bu komedi Nabil’in Juliano’nun öldürülmesiyle bir şekilde ilişkili olduğu suçlamasıyla başladı, ardından terror eylemleriyle suçladılar ve şimdi başka bir şey oldu. Gittiğimiz her duruşmada farklı bir suçlamayla karşılaşıyoruz. Bu saçmalık, yapmaya çalıştıkları şeyin Nabil’i ellerinden geldiğince hapiste tutmak için gerekçe bulmaya çalışmak olduğu çok açık.”

Jonatan Stanczak, Özgürlük Tiyatrosu genel müdürü, şöyle dedi: “Belki de Juliano Mer-Khamis suikaste uğrayınca dağılacağımızı ummuşlardı ancak biz devam ettik ve şimdi de çalışanlarımızı, üyelerimizi ve destekçilerimizi birbirinden saçma suçlamalarla rahatsız ederek bizi yavaş yavaş ama emin adımlarla boğmaya çalışıyorlar.”

Oyuncu Danny Glover, tarihçi Noam Chomsky ve filozof Judith Butler’ın da aralarında bulunduğu uluslararası kamuoyu da Al-Raee ve Zubeidi’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Paylaş.

1 Yorum

Yanıtla