Çalışma Var Ama Taslak Yok

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür Bakanlığı yeni tiyatro taslağını Kültür Sanat-Sen’e vermedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Personel Dairesi Başkanlığı, Devlet Tiyatroları ile Şehir Tiyatroları’nın özelleştirilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi isteyen Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası’na (Kültür Sanat-Sen), “Bakanlığımızca hazırlanan bir taslak bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

Oysa Bakan Ertuğrul Günay yaptığı açıklamalarda, “Makul, kimsenin itiraz etmeyeceği, kimseyi de mağdur etmeyen bir model ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” derken bakanlığın üzerinde çalıştığı bir taslak metin olduğu biliniyor.

Kültür Sanat-Sen, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV), Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) ve Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği’nin (TOMEB) 4 Haziran’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir yazı yazarak DT ve ŞT’nin özelleştirilmesine yönelik hazırlanan çalışmalar hakkında bilgi istedi.

Yazıda, “Sayın Günay ile Kültür Sanat-Sen, TOBAV, DETİS ve TOMEB genel başkanları arasında, sanat kurumlarına ilişkin 23 Mayıs 2012 tarihinde görüşme yapılmıştır. Bu görüşmelerde sanat kurumları için bakanlığın hazırlamış olduğu yasa tasarısı taslağı öne çıkmıştır.

4688 sayılı yasanın 19. maddesi ile Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in ‘görüş alma’ başlıklı 6. maddesinin 2. bendi uyarınca, sanat kurumlarına ilişkin hazırlanan yasa tasarısı taslağının sendikamız ve meslek örgütlerinin görüşlerini sunabilmeleri açısından bir örneğinin tarafımıza ivedilikle verilmesini arz ederiz” denildi.

İlgili yazıya bakanlıktan, 26 Haziran’da yanıt geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Personel Dairesi Başkanı adına Ahmet Yılmaz tarafından sendikaya verilen resmi yanıtta, “bakanlık tarafından hazırlanan böyle bir taslağın bulunmadığı” dile getirildi. Oysa yaptığı açıklamalarda bakanlık tarafından böyle bir çalışma yapıldığını doğrulayan Günay, 3 Temmuz’da, bir televizyon kanalındaki konuşmasında özetle, “Makul, kimsenin itiraz etmeyeceği, kimseyi de mağdur etmeyen bir model ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Telaşla, aceleyle bir iş yapmamaya, Türkiye için doğru bir formülü bulmaya çalışıyoruz” demişti.

Söz konusu çelişkili durum hakkında bakanlık yetkilileri ise “Bir çalışmanın olduğu doğru. Ancak bu çalışmalara henüz sistematik olarak yasa tasarısı taslağı diyemediğimiz için sendikaya böyle bir açıklama yaptık” açıklamasında bulundu.

Selda Güneysu

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.