Ertuğrul Günay: Özelleştirme Değil Özerkleştirme

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, NTV’nin canlı yayınında Miray Akdağ Uluç’un sorularını yanıtladı. Bakan Günay, devlet tiyatrolarının özelleştirilmesi konusunda sanatçıları da memnun edecek bir model bulacaklarını söyledi.

Amaçlarının sahne kapatmak değil, sahne açmak olduğunu belirten Günay, “Van, Erzurum ve Diyarbakır’daki sahnemi kapatamam. Benim derdim yeni sahneler açmaya çalışmaktır” dedi.

Ertuğrul Günay, şunları söyledi:

“Bizim modelimizde -sadece tiyatrolar için değil, öteki sanat birimlerimizde de aynı- kadroya alıyoruz, daha sonra hangi verimde olurlarsa olsunlar insanlar devletten bir maaş alıyorlar. Bu, dünyanın terk ettiği bir modeldir. Kamu olarak sanattan daha yüksek verim almak ve güzel örnekler oluşturmak zorundayız. Bu alanda özel biçimde çalışanlar da var. Onlara daha verimli, daha kaliteli örnekler göstermek zorundayız. Benden önce sanatçıyı biraz özgürleştiren ama sanatı daha çok Anadolu’ya yaygınlaştıran bir model konusunda çalışma başlatılmıştı. Sayın Başbakan’ın söylemesiyle gündem biraz daha sıcaklaştı.

‘SANATÇILAR DA ŞİKAYET ETMEYECEK’

Sanıyorum yeni döneme bu konuda uygun ama sanatçıların da şikayet etmeyeceği, toplumun daha çok sanata erişebileceği, kamunun kaynaklarının daha iyi kullanılacağı bir model bulup ortaya çıkaracağız. Özelleştirme derseniz yanlış olur. Özerkleştirme, özgürleştirme… Bir ölçüde bu kavramı birlikte kullanmak lazım.

‘FABRİKA İŞÇİSİ GİBİ VERİMSİZ OTURAMAZ’

Dünyada modeller var; Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere’de. İnsanları biz bir havuza doldurup bir fabrika işçisi gibi verimsiz biçimde oturmalarını bekleyemeyiz. Ayrıca devletin sanatı desteklemesiyle ilgili Anayasamızda amir bir hükmü var ki aynı biçimde bir düzenleme yapacağız. Ben buna ‘sanatı daha çok yaygınlaştıracak ve kamu kaynağını daha verimli kullanmayı sağlayacak bir model’ diyorum.

‘BELLİ BİR ELİTE SUNULMAMALI’

İstanbul’da ben göreve başladığımda devlet tiyatrosu daha Anadolu Yakası’na geçmemişti. İstanbul’da AKM içinde 3 salon vardı, galiba bir de dışarıda vardı. Şu anda 4’ü Anadolu yakasında toplam 9 salonda perde açıyoruz. Çorum, Malatya, Elazığ, Denizli, Ordu ve Samsun’da yeni sahneler açtık. Devletin bütçesi milletin bütçesidir. Milletin bütçesinden bir kaynak ayırıyorsan, bu millete erişmelidir. Sadece kendi parasıyla her türlü güzel sanat etkinliğine erişecek olan bir elite sunarsan Ankara’nın Kızılay’ında, İstanbul’un Taksim’iyle kendimi sınırlarsam asıl görevimi yapmamış olurum.

‘DERDİM YENİ SAHNE AÇMAKTIR’

Hiçbir zaman Van, Erzurum ve Diyarbakır’daki sahnemi kapatamam. Hatta benim derdim yeni sahneler açmaya çalışmaktır. Ama sanatçı devlette hiç sahneye çıkmayacak, tümüyle dizilerde oynayacak; böyle bir model de olmaz. Kimseyi mağdur etmemeye çalışarak, milleti mutlu etmeye çalışarak bunu düzelteceğiz.”

‘YENİ YASAMA YILINDA GÜNDEME GELECEK’

Doğru formülü bulmaya çalıştıklarını belirten Kültür Bakanı Günay, “Telaşla, aceleyle bir iş yapmamaya, Türkiye için doğru bir formülü bulmaya çalışıyoruz. Konu herhalde yeni yasama döneminde gündeme gelecek” diye konuştu.

‘BENİ SORU TUZAĞINA DÜŞÜRMESİNLER’

Günay, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın konunun Bakanlar Kurulu’nda görüşüldüğünü söylemesinin hatırlatılması üzerine, “Bakanlar Kurulu’ndaki müzakerelerin açıklanması yetkisi hükümet sözcüsünündür. Onun dışında hükümet sözcüsü şunları söyledi, ben de şunları söyleyeyim diye bir model yoktur. Herhangi bir genç gazeteci arkadaşım da beni soru tuzağına düşürmeye kalkmasın” dedi.

NTVMSNBC

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.