İki Tiyatrocu Açlık Grevinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Filistin’deki Özgürlük Tiyatrosu’nun yöneticileri İsrail hapishanelerinde.

Batı Şeria’daki Özgürlük Tiyatrosu’nun kurucularından Zakaria Zubeidi ve sanat yönetmeni Nabil al Raee hapishanede açlık grevinde.

1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan bu yana İsrail işgali altında olan Cenin kasabasındaki göçmen kampındaki tiyatrosunun sanat yönetmeni Al Raee, bir ayı İsrail hapishanesinde geçirdikten sonra, geçen cuma günü açlık grevine başladı.

Özgürlük Tiyatrosu’nun kurucularından Zubeidi ise açlık grevine 2 Temmuz’da başlamış ve gerekirse bunun ölüm orucuna dönüşeceğini açıklamıştı. Yerel yetkililer tarafından tutuklanan Zubeidi, 13 Mayıs’tan bu yana hiçbir suçlama yapılmaksızın, Şeria Vadisi’nin batısında, 1967’den beri İsrail işgali altında olan Ceriko (Eriha) kentindeki bir hapishanede tutuluyor.

Al Raee, 6 Haziran’da evine düzenlenen bir gece baskını sonucunda İsrail ordusu tarafından tutuklanmıştı. Özgürlük Tiyatrosu’nca yapılan açıklamada, tutukluluğunun ilk iki haftası boyunca avukatı ve ailesinin Al Raee’yi görmelerine izin verilmediği ve hiçbir suçlamada bulunulmadığı belirtildi. Al Raee ise geçen cuma açlık grevine başlarken, “Neden burada olduğumu bilmiyorum. Beni burada tutmaları için hiçbir neden yok” dedi.

Al Raee’nin, son bir yıl içinde Özgürlük Tiyatrosu’nun tutuklanan altıncı üyesi olduğu öğrenildi.

Gençlerin yer aldığı bir tiyatro projesi olarak başlatılan Özgürlük Tiyatrosu, giderek Batı Şeria’daki Cenin mülteci kampındaki yetişkinler ve çocukların yer aldığı bir sanat projesine dönüşmüştü.

Topluluğun kurucularından ve sanat yönetmeni Juliano Mer-Khamis, geçen yılın nisan ayında tiyatronun önünde vurularak öldürülmüştü. Dört ay sonra da maskeli İsrail askerleri geceyarısı tiyatroyu basmışlardı.

Al Raee’nin eşi Micaela Miranda, “Bu komedi, Nabil’i, her nasılsa Juliano’nun öldürülmesine karışmakla suçlamalarıyla başladı. Sonra da onu terörist eylemlere katılmakla suçladılar. Her duruşmada yeni bir suçlama ortaya atıyorlar. Çok saçma! Belli ki, Nabil’i bu kadar uzun süre içeride tutmak için bir neden arıyorlar” dedi.

Bu arada, “Cehennem Silahı”nın oyuncularından Danny Glover, tarihçi Noam Chomsky ve filozof Judith Butler da Al Raee ile Zubeidi’nin serbest bırakılmaları için çağrıda bulundular.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.