İpa Performans Sanatı Festivali İlk Kez İstanbul'da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

IPA performans sanatı festivali, bu yıl ilk kez İstanbul ’da. 2006’dan beri Almanya’da düzenlenen festival ilk kez yurt dışına çıkıyor. Festivalin Türkiye’deki lokal ortağı Koza Görsel Kültür ve Sanat Derneği tarafından 9 Ağustosta başlatılacak olan festival, aynı zamanda İstanbul’daki güncel sanat üzerine yapılan yeni bir festival olma özelliğini de taşıyor. Festivale katılacak konuklar arasında Lala Nomada, Jürgen Fritz (IPA Artistik Direktörü), Nora Jacobs, Dominik Lipp gibi isimlerin yanı sıra Türkiye’den de İlyas Odman, Burak Konukman, Güler Aşık, Itır Demir gibi performans sanatçıları yer alıyor. Festival öncesi konuklar ve genç performans sanatçıları 3 ayrı çalıştay düzenleyecek. Çalıştaya katılan öğrenciler ve sanatçılar festival boyunca performanslarını sahneleyecekler. Festival kapsamında hazırlanan workshoplar ise yarın başlıyor. 11 Ağustosa kadar devam edecek olan IPA Performans Sanatı Festivali’nin performanslarını SALT GALATA, Galeri NON, Pİ Artworks, DEPO ve Pasajist gibi mekanlardan takip edebilirsiniz. Koza Görsel Kültür ve Sanat Derneği festival ekibinden Özge Çelikaslan ve Burçak Konukman’la IPA Performans Sanatı Festivali’nin detaylarını konuştuk.

Almanya’da adını duyuran IPA performans festivali bu yıl ilk kez İstanbul’da düzenlenecek. Güncel sanat performanslarına ağırlık veren festivali bir de sizden dinleyebilir miyiz?

Özge Çelikaslan: IPA İstanbul, içerisinde uluslararası performans festivalini de barındıran daha geniş bir eğitim projesi. Farklı ülkelerden genç sanatçılar performans sanatçısı eğitimcilerle yaklaşık bir haftalık bir çalıştay gerçekleştirecekler. The Swiss Arts Council Pro Helvetia desteğiyle gerçekleştireceğimiz festivalde 29 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında, Finlandiya’dan Roi Vaara, Almanya’dan Jürgen Fritz ve İngiltere’den Lynn Lu, 16 ülkeden 46 genç sanatçı ile birlikte 3 ayrı çalıştay gerçekleştirecek. 9-11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde ise, çalıştaylara katılan öğrencilerin yanı sıra yerel ve uluslararası 20 performans sanatçısı farklı mekanlarda performanslarını sunacaklar.

HİYERARŞİYİ KALDIRIP, BİRLİKTE ÜRETMENİN ÖNÜNÜ AÇMAYA ÇALIŞIYORUZ

Festivalde bu yıl yer alacak performanslar neler?

Burçak Konukman: Bu yıl atölye çalışmalarını gerçekleştirecek eğitimcilerimizin yanında yine farklı ülkelerden farklı sanatçılar performanslar yapacak. Festivalin daha önceki yıllarında çalıştaylara katılan öğrenciler arasından seçilenler ikinci haftada performans yapabiliyordu. Biz bu sene öğrenciler arasında seçim yapmadan katılımcıların isterlerse performans yapmasına uygun bir platform hazırladık. Eğitimci hocalar, performans sanatçıları, davetli sanatçılar ve öğrenciler aynı festivalde performans yapabilecekler. Bir nevi sanatçılar arasındaki hiyerarşiyi kaldırmış olduk. Artistik Direktörümüz Jürgen Fritz’in deyimine göre daha demokratik bir platform oluşturuyoruz. İstanbul sanat piyasasının son yıllarda büyük holdinglerin etkisi altına alındığı bir ortamda İstanbul sanat mekanlarını farklı ülkelerden performans sanatçılarının kullanımına açıyoruz. Hiyerarşiyi kaldırıp, birbirinden öğrenme, birlikte yaşama, birlikte çalışma ve birlikte üretme pratiklerinin önünü açmaya çalışıyoruz.

Festival katılımcılarının yanı sıra bir de konuklarınız var. Lala Nomada, Jürgen Fritz, Nora Jacobs gibi isimleri konuk edeceksiniz. Konuklarınızın çalışmalarından da biraz bahseder misiniz?

Burçak Konukman: Festival’e davet ettiğimiz sanatçıların çoğu IPA’ya daha önce katılmış sanatçılar. IPA bir okul gibi. Ve aslında biz mezunları da aramızda görmek istedik. Almanya’dan, İsviçre’den ve İtalya’dan son yıllarda performans festivallerine katılan sanatçıları davet ettik. Farklı coğrafyalardan farklı yaklaşımları İstanbul’da görebileceğimiz çeşitlilikte bir performans festivali düzenliyoruz.

PERFORMANS SANATININ EN SIKINTILI KISMI EĞİTİM

Festival kapsamında bir de yaz kampı düzenlenecek. Performans sanatçıları sanatlarına dair neleri tartışacak kampta?

Burçak Konukman: Performans sanatının en sıkıntılı kısmı eğitim basamağı. Lisans düzeyinde performans eğitimi veren okullar yok denecek kadar az. Master ve doktora düzeyinde bazı eğitim olanakları bulunsa da, performans sanatının en iyi aktarım biçimi, bu alanda belirli noktalara gelmiş hocaların kendi yaklaşımlarını genç öğrencilerle paylaşımından geçiyor. Bu yaz kampta performans sanatının ne olduğu tartışılacak, performanslar yapılacak. Bu tartışmaya katılmak için “Teaching Performance Art” (Performans Sanatı Eğitimi) başlıklı bir konferans düzenliyoruz 11 Ağustos tarihinde. Türkiye’den ve yurt dışından gelen konuklar, sanatçılar ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşecek olan konferansta performans eğitimi, Türkiye’de ve diğer ülkelerdeki gelişimi, etkisi tartışılacak, konferansa herkesi bekliyoruz.

GÖRSEL SANATTA POLİTİK KONULARI SORGULAYAN PROJELER HEDEFLİYORUZ

Koza Görsel Kültür ve Sanat Derneğinin çalışmalarını ve hedeflerini anlatır mısınız?

Özge Çelikaslan: Kısa adıyla KozaVisual olarak faaliyetlerimize 2007 yılında Ankara’da başladık, 2 yıldır İstanbul’da devam ediyoruz. Sanatçılar, kültür ve sanat emekçileri ve sosyal bilimcilerin bir arada düşünüp üretebilecekleri bir platform olarak kurulduk. Görsel kültür, görsel ve dijital sanatlardan, video aktivizme ve performans sanatlarına kadar birçok alanda sosyal ve politik konulara ilişkin sorgulayıcı projeler geliştirmeyi ve uygulamayı hedefliyoruz. Sanatçıların üretimlerini sergileyebilme alanlarına ve dağıtım ağlarına ilişkin ana akım ve ticari olmayan, alternatif alanlar ve ağlar geliştirilmesi yönünde çalışıyoruz. Kolektif üretim stratejilerinin gelişmesi ve yaygınlaşması bağlamında başka inisiyatifler ve marjinal grupların yer aldığı yerel ve uluslararası ağlarla ortak çalışıyoruz. Benzer yönelimlere sahip kolektifler, platformlar ve kurumlarla ağırlıklı olarak görsel kültür ve görsel düşünme araçlarının kullanım olanaklarının ve pratiklerinin gelişmesine ve yaygınlaşmasına yönelik araştırmalar yürütüyor ve projeler uyguluyoruz. Yaratıcı, yenilikçi, özgürleştirici ve sorgulayıcı sanat pratiklerinin tartışılması ve uygulanmasına yönelik girişimlerde bulunuyoruz. Sanatın merkezileşmesine, ticari dağıtım mekanizmalarına karşı kolektif üretim ve dağıtım prensibini izliyoruz.

Sevda Aydın

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.