İskender Pala ile Muhafazakar Sanat ve Tiyatrolarda Özelleştirme

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/Bugün “Aykırı Sorular”da Enver Aysever’in konuğu yazar, Prof. Dr. İskender Palaydı. 10 Nisan 2012 tarihli Zaman gazetesinde köşesinde yayınladığı ”Muhafazakarın Sanat Manifestosu”yla kültür sanat dünyasında tartışmalara yol açan İskender Pala CNNTürk’te Aysever’in hem muhafazakar sanat ile ilgili hem de Türkiye’de kültürel ortam üzerine sorularını yanıtladı.

Muhafazakarın Sanat Manifestosu’nu o dönemde sanat alanında yaşanan tartışmalarda ”neyi tartışıyoruz”u somutlaştırmak amacı ile yazdığını söyleyen İskender Pala ”eğer bu manifestoyu Zaman gazetesindeki köşemde değil de başka herhangi bir yerde yayınlasaydım ‘işte sanat bu şekilde olmalıdır’ diye bir tepki alırdı fakat insanlar bunu benim durduğum yer ve kimliğim üzerinden değerlendirdiler ve muhafazakarın sanat manifestosunu muhafazakar sanat manifestosu olarak konuşmaya başladılar” dedi. Esasen bu tartışmalar üzerine muhafazakar sanat üzerine daha derinlemesine düşünmeye başladığını ifade eden İskender Pala muhafazakar kesimden kişilerin sanat hakkında bir görüşü olamayacağı ve herhangi bir sanat üretiminde bulunamayacakları şeklinde bir görüşün hakim olduğunu ve bu görüşün karşısında olduğunu belirtti.

İskender Pala Devlet Tiyatroları’nın kapatılması tartışmasında devletin parası ile sanat yapılamayacağını, devlet destekli sanatın sanatçının özgürlüğünü kısıtladığını savundu. Bir yandan özgür sanatı savunurken bir yandan da devlet ve şehir tiyatroları repertuarlarının halkın beğenisine uygun olmayan şekilde belirlendiğini ve muhafazakar biri olarak bundan rahatsız olduğunu belirten İskender Pala ”Çoğunluğu sol gelenekten gelen şuanki devlet ve şehir tiyatroları sanatçıları iktidara karşı olduklarından, protest bir tavır almak amacıyla oyunlarda bu milletin genel kabullerini yadsımaya ve bu genel kabuller üzerinde millete hakaret etmeye başladılar. Yaptıkları küçümseyici ve bir takım basit küfürlerle dolu oyunlar ile bazı kişilerin tiyatroya gidemeyecek hale gelmelerine sebep oldular.” dedi. Aynı zamanda Pala tiyatrolar özelleştirildiği takdirde tiyatroların artık seyirci sayısını dert etmeye başlayacağını ve kolay kolay hiç kimseyi seyirci olarak gözden çıkaramayacağını söyledi.

Şehir Tiyatrolarının Günlük Müstehcen Sırlar oyunu ile ilgili yazdığı yazıdan bahsederken İskender Pala özgür sanat konusunda ”sanatı üretende bir sorun yoktur ama bakan göz bunda bir sorun olduğunu düşünüyorsa oraya gitmez” şeklinde bir görüşü olduğunu bu yüzden de şehir tiyatroları ve devlet tiyatrolarının oyunları için ”benim düşüncemin zıttını yapmak için benim verdiğim vergiler ile böyle oyunlar üretilemez” diyen Pala özel tiyatrolarda isteyenin istediği tarzda oyunlar üretebileceğini ve ona göre alıcısı olacağını belirtti.

Nihal Albayrak/MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla