Mimesis Dergisi Yayın Kurulu'ndan Açıklama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kamuoyuna,
Geçtiğimiz hafta Elazığ İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Pirinçci’nin Mimesis Tiyatro Çeviri/Araştırma Dergisi’nin 19. sayısını müstehcen ilan edip görevli bulunduğu kütüphaneye bir daha gönderilmemesini talep etmesine yönelik bir açıklama yayınlamıştık. Olay kamuoyuna Mimesis Sahne Sanatları Portali tarafından duyurulduktan sonra medyada geniş yer buldu. Başta Türkiye Eleştirmenler birliği (TEB)ve Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSİTEJ) olmak üzere pek çok kurum (TYB -Tükiye Yayıncılar Birliği, ÇDD- Çağdaş Drama Derneği) olayı kınayan açıklamalarda bulundu.
Kamuoyu tepkisine yurt dışından da destek geldi. Makalenin yazarı Washington Üniveritesi’nde akademisyen Sarah Culpepper Stroup olay üzerine bir mektup kaleme aldı.
Tüm bu desteklere rağmen konuya yönelik endişeler artarken Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü yetkililerinden Erol Sönmez yüreklere bir nebze olsun su serpen bir açıklamada bulundu. Sönmez Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’ni arayarak müdürün tavrını benimsemediklerini, konunun kendi bilgileri dışında geliştiğini söyledi. Genel Müdürlük bünyesinde çalışan bir memurun yarattığı sıkıntıdan dolayı özür diledi. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dergi veya kitap hiçbir yayının içeriğine karışmak gibi bir misyonu olmadığını da belirtti.
Mimesis Yayın Kurulu olarak Sönmez’in sözleri bizi  kısmen rahatlatsa da kütüphane müdürünün bu bilim ve etik dışı tavrının istisnai ve kişiye mahsus olmadığı görüşünde olduğumuzdan bu konuda çok daha net önlemler alınması gerektiğini savunuyoruz. Elazığlı bazı eğitim sendikası ve dayanışma derneklerinin süreç içerisinde kültür diye ahlaksızlık pompalandığını ifade etmeleri bizi ne yazık ki hala tedirgin ediyor. Müdürün eyleminin istisna ve sıra dışı bir tutum olmadığını, örgütlü bir tavır olduğunu düşünüyoruz. Derginin kütüphane raflarında yerini aldığından ve Mimesis veya başka herhangi bir yayının ileride benzer bir muameleye maruz kalmayacağından emin olmak istiyoruz. Bakanlık yetkililerinden konuyla ilgili çok net önlemler almalarını ve bu konuda sergileyecekleri girişimleri kısa süre içerisinde kamuoyuyla paylaşmalarını talep ediyoruz.
Mimesis Tiyatro Çeviri/Araştırma Dergisi Yayın Kurulu
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.