Sümer Tilmaç: Antik Tiyatrolar, Tiyatro ile Buluşmalı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro ve sinema oyuncusu Sümer Tilmaç, antik tiyatroların, kültür ve sanat etkinliğine açılarak halkın tiyatro ile buluşmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Tilmaç, Side Antik Tiyatro ve Aspendos Antik Tiyatrosu’nda kültür ve sanat ekinliği düzenlenmesine karşı uluslararası kapsamda bir tiyatro oyunu sahnelenmemesinin üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Anadolu topraklarında Aspendos Antik Tiyatro, Side Antik Tiyatro ve Xanthos Antik Tiyatro’da, antik dönemde 15 ile 20 bin kişiye sanatsal etkinlikler yapıldığını hatırlatan Tilmaç, 26 yıl önce Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (unesco) tarafından koruma altına alınan Antalya’nın Kaş ilçesiKınık beldesindeki Xanthos Antik Tiyatro’da, uluslararası kültür, sanat ve tiyatro etkinliğinin düzenlenmemesinin Türkiye adına eksiklik olduğunu söyledi.

Antalya bölgesinde, tiyatroya en fazla desteği Kızılot ve Ilıca belediyelerinin verdiğini belirten Tilmaç, 2 belde belediyesinin gösterdiği ilgiyi 19 ilçe belediyesinde de görmek istediklerini ifade etti. Tilmaç, “Aspendos ve Side Antik Tiyatro’da yapılan kültür sanat etkinliklerine tiyatronun da eklenmesini istiyoruz.unesco korumasındaki Xanthos Antik Tiyatro’da 26 yıldır bir tek tiyatro etkinliği yok. Bir tek etkinlik olarak, bölgenin kazısını Fransızlar yaptığı için bundan yıllar önce müzik konseri verilmiş. Buralar, adı üzerinde antik tiyatro. Buralarda oyun sahnelenmezse neredelerde sahnelenecek. Bu yapılmıyorsa biz 2 bin yıl öncesi kültür ve sanat etkinliklerinin gerisindeyiz. Bu konuda ilk etkinliğin Likya Birliği’nin başkenti olan Xanthos’ta yapılmasını istiyoruz. unesco korumasında yapılan bir kültür ve sanat etkinliği Avrupa’da etkisini gösterecektir. ” dedi.

Öte yandan, yerel yönetimlerin alt ve üstyapı hizmetleri yanı sıra kültüre yönelik çalışma yapmasının asli görevi olduğunu belirten Tilmaç, bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin, gelişmiş ülkelerde kültür ve sanat etkinliklerini yerelden uluslararasına taşımasıyla ölçüldüğünü kaydetti.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.