Televizyonu Yerden Yere Vurdu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Film Arası Dergisi’ne konuşan ünlü oyuncu Cezmi Baskın, 12 Eylül Darbesi’ni bir tek solcu sinemacıların eleştirebildiğini söyledi.

‘Darbeler hep sağcılara yaradı’ diyen Baskın, Suriye’de düşürülen Türk uçağı için de, ‘O uçağın orada ne işi vardı?’ diye sordu.

Film Arası Sinema Dergisi’nin son sayısına konuk olan ünlü oyuncu Cezmi Baskın, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Suat Köçer’in sorularını yanıtlayan usta oyuncu Baskın, tiyatro ve sinema serüvenine dair düşüncelerini Film Arası’yla paylaştı. 12 Eylül Darbesi’ni bir tek solcu sinemacıların eleştirebildiğini söyleyen ünlü oyuncu, Türkiye’deki darbelerin hep sağcılara yaradığını savundu. İşte Cezmi Baskın’la yapılan röportajdan bazı bölümler;

YÖNETMENLER YA SOLCU, YA DA DEMOKRATTIR
Demokrat ya da solcu olmayan sinemacı pek yok. Belki artık gençler, yeni iktidarla birlikte güven kazanıp bu alana girmiş olabilir. Bizim dönemimizde bütün yönetmenler sol tandanslıydı ve bizler de böyle bir ortamda çalıştık. Sadece kendi dünya görüşümüzden insanlarla çalışırdık. Böyle bir seçiciliği yapıyorum.

12 EYLÜL’Ü ELEŞTİRMEYE BİR TEK SOLCULAR CESARET ETTİ
12 Eylül filmleri çekenlerin solcular olduğunu görüyoruz. Mesela ülkücü arkadaşların böyle bir film çektiğini görmedik. Ya da dindar çevrelerin bu konuda film çektiklerini görmedik. Ortaya bir şey koysunlar, üzerine tartışalım. Bu darbelerin kimin işine yaradığını da görelim. Biz diyoruz ki, darbeler hep sağcıların işine yaradı.

TELEVİZYON BİR SÖMÜRÜ ARACI
Televizyon bir sömürü aygıtı. Hem bizi, hem de seyirciyi, beyin ve fizik açısından bir yıpratma aracı. Ama bunun karşılığında da bir para ödeniyor. Reklâmcı, ürün sahibinden para kazanıyor, kanala kazandırıyor. Kanal, yapımcıya kazandırıyor. Yapımcı da bana kazandırıyor. Böyle katlanarak giden bir sömürü ve yıpratma aracı. Evet, sömürüyor ve besliyor. Belki de sömürmek için besliyor.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.