Buluşmadan "Çatı Örgütü" Mesajı Çıktı

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Aşağıdaki açıklama 6. Türkiye Tiyatrolar Buluşması’nın ev sahipliğini yapan Türkiye Tiyatrolar Birliği üyesi Yenikapı Tiyatrosu tarafından buluşma sonrasında “Tiyatro Örgütleri Bir Çatı Altında Birleşiyor” başlığıyla kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Tiyatro üreticilerinin, deneyimlerini paylaştığı, tiyatro sanatıyla ilgili önemli söyleşilerin gerçekleştiği, usta isimlerden atölyelerle gelişim sağlandığı, oyunlarla kente estetik algının sunulduğu buluşma Türkiye’deki tüm tiyatro üreticilerinin bir çatı altında toplanması kararıyla sona erdi.Türkiye Tiyatrolar Birliği’nin, Dikili Belediyesi ile birlikte düzenledikleri 6.Türkiye Tiyatro Buluşması 6 gün meydanda oynanılan oyunlarla 15 binden fazla seyirciye ulaştı. Buluşmaya katılan tiyatro toplulukları ‘tiyatro örgütlerinde çatı tartışması’ için bir araya geldiler. Yapılan toplantıdan Türkiye Tiyatrolar Platformu kurulması kararı çıktı.
Dikili’de Tiyatro Örgütlerinin çatı inşaası başladı !
Tiyatro örgütlenmelerine çağrıda bulunan Türkiye Tiyatrolar Birliği, Dikili Belediyesiyle ortaklaşa düzenlediği 6. Türkiye Tiyatro Buluşmasında çatı örgütünü tartışmaya davet etmişti.
15-16 Temmuz tarihlerinde buluşma kapsamında gerçekleşen tartışmaların sonunda, ASSİTEJ(Uluslararası çocuk ve gençlik tiyatroları Türkiye Temsilciliği) TOMEB(Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği) İSTİŞAN (İstanbul Şehir Tiyatrolar Sanatçıları Derneği) TÜTİB (Türkiye Tiyatrolar Birliği) TEB (Tiyatro Eleştirmenleri Birliği) Direkler arası Seyircileri, ATÇ-İstanbul, Ankara Tiyatrolar Birliği katılım gösterdiği bu ilk toplantı da çatı örgütünün diğer örgütlere de çağrı yapılarak birlikte kurulması için karar aldı. Çatı Örgütünün geçici ismi ‘TİYATROLAR PLATFORMU’ olarak belirlendi.
Çatı örgütlenmesi için ilk toplantı 5 Ağustos’ta
Türkiye’deki tüm tiyatro üreticilerine istedikleri kurumda bir an önce örgütlenme ve tiyatro örgütlerine de yükselen karanlığa karşı çatı altında birleşme çağrısı yapıldı. Tiyatrolar Platformu karanlığa karşı başta TOBAV (Devlet Tiyatro-Opera-Bale çalışanları Vakfı) DETİS (Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği) TODER (Tiyatro oyuncuları derneği) OYÇED (Oyun Yazarları ve çevirmenleri Derneği) olmak üzere tüm tiyatro örgütlerini 5 Ağustos’ta Çatı örgütü kuruluşunu tartışmaya çağırır ifadeleri yer aldı.
Türkiye Tiyatrolar Birliği dönem Başkanı Orçun Masatçı’nın yönettiği çatı örgütlenmesi toplantısı bir sonraki toplantı tarihinin belirlenmesi kararı ile son buldu. Buna göre; Tiyatroların Çatı Örgütlenmesi kuruluş toplantısının 5 Ağustos Saat10.00’da Mahşer-i Cümbüş’ün Taksim’deki ‘HAYALHANE’ sahnesinde gerçekleşmesine karar verildi.
Yapılan buluşmada tiyatroların karanlığa karşı bir çatı altında örgütlenmeye gidilmesini yorumlayan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven “Tiyatroların; ‘yok edilmeye çalışıldığı’ ortamda, Dikili bu buluşmayla tüm dikkatleri üzerine çekmiştir. Karanlığa karşı yaktıkları ateşte tiyatro üreticilerinin, Türkiye Tiyatrolar Birliğinin yanında olduğumuzu belirtmek isterim. Bu buluşmanın ilçemizde gerçekleşmesinden, böyle bir kararın Dikili’de alınmasından dolayı onur duyduk” dedi.
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.