Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 1987 yılından beri düzenlenen Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması 7 – 12 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor!

Etkinliğin Amacı

Kent halkına farklı ulusal kültürleri ve danslarını tanıma olanağı sunmak, bu değerleri Bursa’nın geleneksel kültür potası içinde kaynaştırarak kenti dünyanın folklorik merkezlerinden biri olarak lanse etmek… Geleneksel kültürel değerlerin unutulmasını önlemek, karşılaştırma olanağı sağlayarak çağdaş normlarda bilimsellik çerçevesinde yeniden gündeme getirmek… Farklı ulusları ve ulusal kavramları tatlı bir rekabet havası içinde kaynaştırabilmek, dünya insanlarının kardeşliğini evrensel barış ülküsü çerçevesinde ortaya koymak, bu yolla dünya barışına katkıda bulunmak… Ülkemizin ve insanımızın turistik zenginlikleri, konukseverliği, kültürel değerleri ile uluslararası alanda tanınmasını sağlamak ve ülkenin uluslararası tanıtımında aktif bir misyon üstlenmek…

Kısa Tarihçe

Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması, çalışmalarını otantik folklorik değerlerini çağdaş formlarda sahne koşullarına uygulayan halk dansları topluluklarının katılımına açıktır. Yarışmaya her ülkeden bir topluluk kendi ülkesinin folklorik danslarını sergilemek kaydı ile iştirak edebilir.

Yarışma ilk kez 1987 yılında 25 yıllık bir festival deneyiminin sonucunda gerçekleştirildi. Daha ilk yılında 13 ülkenin katılımı ile gerçekleşen yarışma uluslararası çevrelerde büyük beğeni ile karşılandı. Ülkemizin konusunda ilk ve tek organizasyonu olan Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması geride bıraktığı süreç içinde bir çok dünya ülkesinden 350 Halk Dansları Topluluğu ile yaklaşık 16.000 kişiyi ağırlayarak Bursa’yı dünya halk dansları festivalleri arasındaki ayrıcalıklı bir yere ulaştırdı. Kısa geçmişine karşın, UNESCO’ya bağlı IOF ve CIOFF tarafından benimsenerek uluslararası takvimlere alınan yarışma Dünya Halk Kültürleri Platformunda saygın bir yere sahiptir.

Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması bugün dünya’nın en önemli halk dansları organizasyonları arasında kabul edilmektedir. Yarışmaya her yıl onlarca başvuru arasından yapılan bir ön değerlendirme sonucunda en fazla 22 ülke katılabilmektedir. Bir prensip kararı ile ev sahibi olarak ülkemiz, organizasyonda  yarışmacı olarak yer almamaktadır. Geleneksel olarak her yıl 7 – 12 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen yarışma, 7 Temmuz günü Cumhuriyet Alanı’ndan kortej yürüyüşü ve Kültürpark Açıkhava Tiyatrosunda gerçekleştirilen resmi tören ile başlamaktadır. Yarışma süresince, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu, Hamitler Açıkhava Tiyatrosu, K.Balıklı ve Temenyeri Açıkhava Sahnelerinde gösteri programları ve dış parklarda sokak gösterileri olmak üzere tümü halka açık yaklaşık 42 gösteri programı gerçekleştirilmektedir.

Bursa Belediyesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.