Webber Tiyatrolarda Vergi Muafiyeti Çağrısında Bulundu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Andrew Lloyd Webber, İngiltere’nin “engin yaratım potansiyelinin, uzun vadeli finansman stratejisi eksikliğinden ötürü sıkboğaz olacağını” belirterek hükümetten vergi muafiyetini tiyatroları da kapsayacak şekilde genişletmesini isteyen son yönetmen oldu.

The Stage. 10 Temmuz 2012, Çeviri: Ömer Ongun

Lloyd Webber, bu hafta, kültür ve sanatın gelecek finansmanın konu alındığı bir Lordlar Kamarası münazarasında konuştu. Koalisyon hükümetinin şu anki “tasarruf” zihniyetinin sorgulanması gerektiğini belirtti.

“Britanya yaratıcı endüstrilerde hala dünyada başı çekiyor.” dedi. “Öte yandan bu öncü rol; miras, kültür ve yatırım, özellikle de eğitim ve fırsatların yanı sıra elbette yetenek ve hükümetin o yeteneklere verdiği desteğin hassas ve karmaşık alaşımına bağlı. Eğer tasarruflu Britanya bunu göz ardı ederse, bizler de Britanya’nın üretim yapan ve dünyanın her yerine yankılanan bir içerik yaratan bir yetenek merkezi olduğu gerçeğini göz ardı ediyor olacağız.”

“Britanya’daki bu tasarruf zihniyetiyle hükümetin dünyanın en öncü, en sıradışı ve en umut vadeden sektörlerinden birine sırt çevirdiğini hissetmekten başka bir şey yapamıyorum. Bu sektör, ateş altında. Sanat fonları hayal edilemeyecek derecede kısıtlı… Açık söylüyorum ve biraz kaygılıysam da bunu sebebi engin yaratım potansiyelinin uzun vadeli finansman stratejisi eksikliğinden ötürü daralacağını söylemek istememdir. 1972 yılında, dünya turnesi yapan yedi yapımım var iken, İskân ve Yerel İdare Bakanı Sir Keith Joseph, bana İngiliz yapımlarının ihraç edilebilir olup olmadığını sormuştu. Korkarım ki aynı bilgi ve farkındalık eksikliği bugün de mevcut. Bizler Hükümet’in zihniyetini sorgulamalıyız.”

Bu arada yapımcı Lloyd Webber, hükümetten vergi muafiyetini tiyatroları kapsayacak şekilde genişlemesini isteyen özel tiyatro sektöründeki öncü figürlerin sonuncusu oldu. Benzer muafiyetler bazı drama yapımları ve bilgisayar oyunları sektörü için uygulanırken İngiliz sinemasında ise vergi muafiyeti uzun vadeli sunuluyor.

Lloyd Webber ekliyor: “Nasıl bir çözüm olabilir, bilmiyorum. Uluslararası ticareti teşvik eden eski İhracat Kredi Sigorta Kurumu’nun daha koordine bir sanat eğitimi desteğiyle yan yana yürümesi için yeniden uyanışı olabilir. Veya Girişimci Yatırım Şeması’nın daha ciddi yeni yetenekler sağlayacak yeni şirketlere yönelik yatırımları kapsayacak şekilde düzenlenmesi olabilir. Örneğin; buraya tiyatroyu koy o zaman. Sadece film sektörünü değil.”

Paylaş.

Yanıtla