Yıldırım Önal Anı Ödülü Işık Yenersu'ya

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antalya Büyükşehir Belediyesi & Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle 6-12 Ekim 2012 tarihleri arasında düzenlenecek 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında verilecek ‘Yıldırım Önal Anı Ödülü’nün sahibi belli oldu.

Bu yıl 14’üncüsü sunulacak Yıldırım Önal Anı Ödülü’ne sinema-tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı Işık Yenersu değer görüldü. “Yıldırım Önal Anı Ödülü’ne benden daha çok sevinecek bir başkasını düşünemiyorum” diyen oyuncu Işık Yenersu, Altın Portakal’a ve Antalya’ya teşekkür etti.

1973 yılında “Dinmeyen Sızı” filmindeki rolüyle ‘en iyi yardımcı erkek oyuncu’ seçilerek Altın Portakal Ödülü alan sinema ve tiyatro sanatçısı Yıldırım Önal, yaşamının son yıllarında girdiği ekonomik sıkıntı nedeniyle, ödülünü bir rehinciye bırakmak zorunda kalmış; onu geri alamamıştı. Yıllar sonra rehincinin oğlu tarafından Antalya Kültür Sanat Vakfı’na teslim edilen ödül, 1999 yılından bu yana Yıldırım Önal Anı Ödülü olarak her yıl bir oyuncuya emanet edilmekte.

Ödülün bu yılki sahibi Işık Yenersu için Yıldırım Önal Anı Ödülü’nün anlamı bir başka:

Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde öğrenciyken, okul sahnesinde G.B. Shaw’ın “Sezar ile Kleopatra” oyununu çalışmaktadır. O sırada Kleopatra’yı canlandıran Yenersu’yu büyük bir sürpriz beklemektedir: “Çalışmamız bittiğinde arkadaşlar koşarak gelip Yıldırım Önal’ın gelip en arka sıradan gizlice bizi izleyip gittiğini söylüyorlar! Pek görülmüş şey değildir bu… Üstelik bizi çok beğendiğini söylemiş giderken… ki; burasını arkadaşların ‘uydurduğuna’ yemin ediyorum!..”

Işık Yenersu konservatuvardan mezun olup Devlet Tiyatrosu ailesine katıldıktan bir yıl sonra, Yıldırım Önal İstanbul Arena Tiyatrosu’nda “Sezar ile Kleopatra”yı sahnelemeye karar veriyor. Oyunu Cüneyt Gökçer’in yönetmesini isteyen usta oyuncu Kleopatra’yı ise yeni mezun genç oyuncu Işık Yenersu’nun oynamasını istiyor: “Yaşım henüz 20! Ben, deneyimsiz, yeni-yetme, gencecik bir oyuncu adayı… O, Türk tiyatrosunun dev aktörü, efsanevi: Yıldırım Önal! Karşısında benim oynamamı istiyor! O zaman anlıyorum; 4 yıl önce arkadaşların ‘uydurmamış’ olduklarını!”

“Yıldırım Önal Anı Ödülü’ne benden daha çok sevinecek bir başkasını düşünemiyorum” şeklinde hislerini dile getiren usta oyuncu Işık Yenersu, ödül için Altın Portakal’a ve Antalya’ya teşekkür etti: “Bana öğrettiğin paha biçilmez değerdeki ‘Tiyarto Yasaları’ için sana teşekkür ederim ustam! ‘Gözgöze’ oynamayı senden öğrendim. ‘Mış’ gibi yapmamayı senden öğrendim. ‘Yalansız’ oynamayı senden öğrendim. Çok değerli anısı önünde saygıyla eğiliyorum… Teşekkürler Antalya! Teşekkürler Altın Portakal!

KİM KİMDİR?

1942 yılında Zonguldak iline bağlı Çaycuma ilçesinde doğan Işık Yenersu, Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Öğrencilik yıllarında Cüneyt Gökçer’in yönettiği “Anna Frank’ın Hatıra Defteri”nde Anna’yı, Mahir Canova’nın yönettiği Antigone’da Antigone’u oynayarak dikkat çeken Yenersu, Devlet Tiyatrosu kadrosuna girdi. Metin Erksan’ın “Suçlular Aramızda” filminde yönetmen asistanlığı yapan Yenersu, sonrasında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’na geçti. Yenersu, o süreçte Yılmaz Güney’in asistanlığını yaptı. 1983-1984 yıllarında Ankara Sanat Tiyatrosu’nda Rutkay Aziz ile birlikte “Güneyli Bayan”da oynadı. Dostlar Tiyatrosu’nda çalıştı. Çok sayıda seslendirme yaptı.

Oda Tv

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.