10. Kıbrıs Tiyatro Festivali Başlıyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun organizasyonuyla 10. Kıbrıs Tiyatro Festivali 3-30 Eylül tarihleri arasında Lefkoşa’da gerçekleştirilecek.

“İnsan Kalmakta Direnmek” sloganıyla 9 oyunun 13 kez sahneleneceği Festival 3 Eylül Pazartesi gecesi Adana Devlet Tiyatrosu’nun “Murtaza” oyunuyla başlayacak; 30 Eylül akşamı Tiyatro Pera’nın “Ah Smyrna’m Güzel İzmir’im” oyunuyla sona erecek.

Festivaldeki tüm oyunlar biri hariç, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde saat 21.00’de, “Bir Deli’nin Hatıra Defteri” isimli oyun 24-25-26 Eylül’de Halk Sanatları Derneği (HAS-DER) Lokalinde saat 21.00’de başlayacak. Oyunlar öncesi 20.30–21.00 arası Lefkoşa Belediye Orkestrası’nın yarım saatlik müzik dinletisi sunulacak.

LTB Kültür Sanat koordinatörü ve Festival Komitesi Başkanı Yaşar Ersoy basın toplantısında yaptığı konuşmada, ülkenin, halkın zor ve sıkıntılı bir dönemden geçtiği bugünlerde moral değerlere ihtiyacı olduğunu belirtti. Tiyatronun insan hayatını yansıttığını, seyircinin oyunlar üzerinden sorunları, yaşamı düşünmesini sağladığını kaydeden Ersoy, Festival’in “yapılacak-yapılmayacak” söylentileri arasında inatla ileriye taşındığını söyledi.

Ülkelerde ekonomi, demokrasi ve tüm diğer unsurların gelişimi için kültür-sanatın gelişmesi gerektiğini ifade eden Ersoy, halkın yaşadığı travmatik durumlardan kurtulmasının sanatla mümkün olacağını savundu.

Ersoy, tiyatronun bir memleketin kültür seviyesinin aynası olduğuna işaret ederek, tiyatroya en üst kademelerden başlayarak özen gösterilmesi gerektiğine kaydetti.

LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları ise Lefkoşa ve KKTC’nin isminin yurtdışında da duyulmasını sağlayan Belediye’de “etkin bir tiyatro olayının yaşatılması ve halkın içinde bulunduğu durumdan bir nebze uzaklaştırılmasının” önemine işaret etti.

LTB’nin gerçekleştirdiği organizasyonların her zaman ülke gündemine damga vurduğunu söyleyen Bulutoğluları, Yaşar Ersoy’un da tiyatro dünyasına damga vurmuş eserleri ülkeye getirdiğini belirtti.

Bulutoğluları, ülkede kültür-sanatın gelişmedikçe hiçbir şeyin gelişemeyeceğini ifade ederek, Lefkoşa halkının 1 ay boyunca müzik ve tiyatroya doyacağını, Aralık ayına kadar düzenlenecek halk dansları ve müzik organizasyonlarıyla festivallerin Lefkoşa’da süreceğini açıkladı.

Bulutoğluları yeni kültür-sanat binasının da önümüzdeki yıl halka sunulacağını sözlerine ekledi.

OYUNLAR

Adana Devlet Tiyatrosu “Murtaza”, Oyun Atölyesi “Antonis ve Kleopatra”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Sırça Kümes”, Dostlar Tiyatrosu “Ben Bertold Brecht”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Soğuk Bir Berlin Gecesi”, Ankara Sanat Tiyatrosu, “Zübük”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Bir Delinin Hatıra Defteri” ve “Rab Şeytana Dedi Ki”, “İstanbul Tiyatro Pera “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im” oyunlarıyla Festival’de yer alacak.

Festival süresince Genco Erkal, Haluk Bilginer, Zerrin Tekindor, Erdal Beşikçioğlu, Tülay Günal, Nesrin Kazankaya, Emre Karayel, Defne Halman, Mert Fırat, Onur Ünsal, Devrim Evin, Meltem Keskin Bayuk gibi sanatçılar sahneye çıkacak.

Biletler 15 TL, kombine biletler 120 TL’den Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’ndan temin edilebiliyor.

Kıbrıs Gazetesi

Paylaş.

Yanıtla