Köksal Engür ile Oyunculuk Üzerine

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[13 Ağustos tarihli Zaman Gazetesi’nde yayınlanan ve ünlü oyuncu Köksal Engür’ün tiyatro ve dizi oyunculuğu konusunda görüşlerine yer veren söyleşiyi okuyucularımızla paylaşıyoruz]

Usta oyuncu Köksal Engür, sanatçı olmanın özgürlük gerektiren bir durum olduğunu düşünüyor. Bu yüzden ona göre şehir tiyatrolarında rol alan oyuncuların memurlardan bir farkı yok. Oyunculuğun yanı sıra seslendirme de yapan Engür, artık dublaj yapmayı tercih etmediğini aktarıyor. “Çünkü ne kadar hızlı sürede yapılabilir kaygısıyla onu da keyifsiz hale getirdiler.” diyor.

Köksal Engür, Red Kit, Büdü ve Sünger Bob gibi çizgi filmlerin unutulmaz sesi, şimdilerde ise yaz sezonu nedeniyle ara verilen ‘Leyla ile Mecnun’ dizisinin aksakallı dedesi. Henüz çocuk yaşlarda TRT Ankara Radyosu’nda yayınlanan radyo tiyatrolarıyla oyunculuğa başlayan 64 yaşındaki sanatçı, 40 yıllık sahne yaşamı boyunca özel tiyatrolarda rol almayı tercih etmiş. Sanatçı olmanın özgürlük gerektiren bir durum olduğunu düşünen Engür, ödenekli tiyatrolardan gelen teklifleri kabul etmemesinin sebebini şöyle özetliyor: “Devlet ve şehir tiyatrolarında rol alan ödenekli oyunculara saygı duyuyorum ancak bence bunun memurluktan bir farkı yok. Memur zihniyetiyle sanat yapılmıyor. Özel tiyatrolarda tembellik yapayım gibi bir durumunuz olmadığı için daha verimli oluyorsunuz.”

20’nin üzerinde tiyatro oyunu, 20’ye yakın sinema filmi ve birçok televizyon dizisinde rol alan Engür, Türkiye’de dublaj denilince de akla gelen ilk isimlerden biri. Seslendirmenin artık pek tercih etmediği bir alan haline geldiğini söyleyen ünlü oyuncu, seslendirmeden keyif aldığı günleri hatırlatarak, “Ama şimdi ne kadar hızlı sürede yapılabilir kaygısıyla onu da keyifsiz bir hale getirdiler.” ifadelerini kullanıyor. Yaşlandıkça televizyon ve sinema filmlerinden kendisine gelen tekliflerde bir artış olduğunu belirten oyuncuya göre, televizyon dizileri için oyuncu seçerken tiyatrocu olma vasfı aranmıyor. Ama yaşlı rolleri için bu durumun değiştiğini söyleyen Engür, “Türkiye’de tiyatrocular, yaşlandıkça prim yapıyor.” şeklinde konuşuyor.

Televizyon programları ise usta oyuncuya göre oldukça suni. Kendi rol aldığı dizileri bile izlemediğini anlatan Engür, “Oynadığım dizilerin yalnızca ilk bölümlerini toplu gösterimlerde zorunlu olarak izlemiştim.” diyor. Ünlü oyuncuya göre, sürekli tekrarlar üzerine kurulu bir şeye zaman ayırmak sıkıcı ve saçma. Dizilerde oynamayı izlemeye tercih eden Engür, “Dizi oyunculuğu, dizi seyirciliğinden daha kolay geliyor bana.” yorumunu yapıyor. ‘Leyla ile Mecnun’ gibi bir projede yer almaktan ve rolü sayesinde ilgi görmekten memnun olduğunu aktaran Engür şöyle devam ediyor: “Yapılanın bıçak sırtı bir iş olduğunu biliyorduk. Ya 1-2 bölümde kaldırılacaktı ya da çok tutulacaktı.”

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.