Antik Tiyatro Gün Işığına Çıkıyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Uzuncaburç beldesi yakınlarındaki Olba (Örenköy- Uğra) kenti kazı çalışmaları, büyük bir dikkat ve hızla sürüyor.

Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında öğretim elemanları; Okt. Murat Özyıldırım (MA), Öğr. Gör. Tuna Akçay (MA) ve arkeologlar denetiminde Gazi Üniversitesi ile Mersin Üniversitesi arkeoloji öğrencileri tarafından yapılan kazılar, kentin antik tiyatro ve manastırı ile birlikte ölü kültü alanlarında gerçekleştiriliyor. Olba Kazısında TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi olarak Suat Şahin (MA) görev alıyor.

Olba’da 2012 çalışma döneminde büyük bir ekiple Roma dönemine tarihlenen tiyatro yapısında gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, yaklaşık beş yüz kişi kapasiteli tiyatronun büyük bölümü başarıyla ortaya çıkarıldı.

Tiyatronun sahne bölümü ve özellikle oturma sıraları hemen tümüyle açılmasıyla, yapıyla ilgili arkeolojik soruların birçoğu çözümleniyor. Prof. Dr. Emel Erten başkanlığındaki arkeologlar, tiyatronun koruma tedbirleri konusunda çalışmaları sürdürdükleri gibi bilimsel yayınlar için de yeni verileri değerlendiriyor.

Erken Hıristiyanlık döneminde bölgenin önemli kentlerinden biri olan Olba’nın kuşkusuz dikkate değer bir yapısını da V. yüzyıl sonu VI. yüzyıl başına tarihlenen manastır oluşturmaktadır. Hıristiyanlık dini mimarisinin bölgedeki başarılı örneklerinden biri olan ve Okt. Murat Özyıldırım (MA) sorumluluğunda bir ekip tarafından kazılan manastır, yeni ortaya çıkarılan bölümleriyle, bilinen mimari yapısında değişiklikler olduğunu gösteriyor.

Aynı zamanda Öğr. Gör. Tuna Akçay’ın (MA) doktora tez konusu olan Olba kült alanlarındaki arkeolojik çalışmalar, kentin ölü kültürü ve tanrılara olan sunum şekline dair erken dönemlerdeki uygulamaları anlayabilmek bakımından önem taşıyor.

Olba Kazısını 31 Temmuz 2012’de Silifke Müze Müdiresi İlhame Öztürk ve arkeolog Ümit Çakmak’ın (MA) da aralarında bulunduğu bir grup arkeolog ziyaret ederek kazı alanlarında incelemelerde bulundu.

Bilim dünyası ve yöre sakinleri tarafından ilgiyle takip edilen Olba Kazısı, arkeolog, arkeoloji öğrencileri ve işçilerden oluşan çalışma grubuyla 2012 yılındaki kazı dönemini Ağustos ayı sonlarına kadar sürdürmeyi planlıyor.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.