"Ege'deki Antik Kentlerde Sahne Sanatları Festivali"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür ve Turizm Bakanlığı Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği ile düzenlenen “Ege’deki Antik Kentlerde Sahne Sanatları Festivali” kapsamında İstanbul Devlet Tiyatrosu’nca sahnelenen Antigone, Efes Antik Kenti’nde sanatseverle buluşacak.

Oyunun yönetmeni Kenan Işık, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, İstanbul Devlet Tiyatrosu repertuvarına 2011 yılında alınan Antigone’nin, Türkiye’nin gündemiyle örtüşen bir metne sahip olduğunu söyledi.

Sophokles’in ünlü eserinin Anadolu’da geçtiğini ifade eden Işık, “Anadolu’da halen bilinen çeşitli yerleşim yerleri eski isimleriyle oyuna sahne oluşturuyor. Antigone, siyasi anlamda da ilk sivil eylemci. Oyun, erkeklerin iktidar savaşında bir kadının mücadelesini gözler önüne seriyor” dedi.

Antigone’nin, demokrasinin ip uçlarını barındıran ve yıllardır tartışılan bir eser olduğuna dikkati çeken Işık, şunları söyledi: “Oyunun alt metninde yer alan çok sayıda ayrıntıyı Türkiye’nin gündem maddeleri arasında görüyoruz. Güncelle bu denli örtüşmesi çok hoş bir ayrıntı ve bu eser bu nedenle repertuvara alındı. Daha önce de Makedonya’da bin 500 kişilik bir antik tiyatroda sahneledik. Şimdi de Efes Antik Kenti’nde ve ücretsiz olarak İzmirlilerle buluşturacağız.

Antik dönemde geçen Antigone’yi Efes Antik Kenti’nde sahneleyecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tiyatronun, Elena İvanova tarafından oluşturulan dekoru da bir ören yerini hatırlatıyor. Dün ve bugünün buluştuğu bir kostüm anlayışı var. Bu anlamda gerçek bir ören yerinde sahnelemek çok keyifli olacak, tüm İzmirlileri tiyatroya bekliyoruz. Antik bir oyunla antik bir ortam buluşuyor.

Oyunun Yönetmen Yardımcısı Ali Sürmeli ise Antigone’yi Türkiye’de çeşitli kentlerin yanı sıra Hindistan, KKTC ve Makedonya’da sahneleme imkanı bulduklarını, Makedonya’da “En İyi Performans” ve “En İyiYönetmen” ödülünü kazanan oyunu Efes’te oynamanın heyecanını yaşadıklarını kaydetti.

Tiyatro Sanatçısı Selin Tekman da Antigone’nin kardeşini canlandırdığını, güncel bir metne sahip eserde yer almaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Devlet Tiyatroları Sanat Teknik Müdürü Hakan Dündar ise ücretsiz sahnelenecek oyunun, yarın Efes Antik Kenti’ndeki küçük tiyatroda tiyatroseverlerle buluşacağını bildirdi.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.