İsrailli Dansçılara Edinburgh Festivalinde Protesto

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Göstericiler, İsrailli Batsheva Dans Topluluğu’nun Uluslararası Edinburgh Festivali performanslarını protesto etmeye hazırlanıyor.
Jewish Chronicle. 12 Temmuz 2012, Çeviri: Levent Soy

Batsheva Topluluğu’nun dansçıları beğenilen programlarından birinde

Bu hafta içinde, Dundee’deki Filistin yanlısı aktivistler, Batsheva’nın 30 Ağustos ve 1 Eylül arasında gerçekleştireceği üç performansa karşı protesto çağrısında bulundu. Aktivistlerin iddia ettiğine göre topluluk İsrail hükümetinden fon aldığı için, insan hakları ihlallerini, ırkçılığı ve Filistin topraklarının işgalini örtbas etmede aktif biçimde İsrail’in suç ortaklığını yapıyor.

Uluslararası alanda tanınmış olan Batsheva topluluğu daha önce 2008 yılında festivale katılmıştı. Bu yıl da, sanat yönetmenliğini Ohad Naharin’in üstlendiği Hora ile festivalde sahne alacak.

Topluluğun bir bölümü, Ekim ve Kasım aylarında Salford’daki Lowry, Bradford’daki Alhambra Tiyatrosu ve Londra’daki Sadler’s Wells gibi salonlarda yapacağı gösterilerle bir İngiltere turnesi gerçekleştirecek.

İskoçyalı Filistinliler Dayanışma Örgütü ve Dundeeli aktivist Ryan Swan yaptıkları çağrıda kendilerini destekleyenlere şöyle sesleniyor: “Batsheva’nın da, sayıları giderek artan diğer İsrailliler gibi, İsrail’in Filistinlilere uyguladığı muameleye karşı çıkmasını ve herkes için adalet ve eşitlik çağrısını desteklemesini umuyoruz.”

“Batsheva bu konuda harekete geçmediği taktirde topluluğun Uluslararası Edinburgh Festivaline katılımı, gösterilerle ve performanslarına dönük boykot çağrılarıyla karşılanacaktır.”

Bu çağrı, Naharin’in İsrail devlet politikalarını sık sık eleştiren bir tarafta olduğunu göz ardı ediyor.

Festival sözcülerinden biri ise şunları söylüyor: “Uluslararası Edinburgh Festivali, ‘halklar arasındaki kültür alışverişinin en önemli yollarından biri, sanatçıları ve izleyicileri bir araya getirmektir’ fikri üzerine kurulmuştur. Bizim için geçerli olan temel ilke hala bu düşüncedir.”

İsrailin İskoçyalı Dostları’ndan Myer Green “Batsheva dansçılarına karşı gerçekleştirilen bu protesto, İsrail hükümetinden ziyade, İsrail halkını hedef alan kültürel bir savaş anlamına gelmektedir” diyor.

“Bu protesto, icracıların katılımı ve izleyicinin alacağı keyif pahasına, politik olmayan bir arenaya politik bir protesto enjekte etmekte, fakat, tek amacı önemli İsrail topluluklarını izlemek ve keyif almak olan apolitik izleyici pahasına devam etmektedir.”

İsrail’in Londra büyükelçiliği yaptığı açıklamada “Tüm dünyaca tanınan Batsheva’yı ağırlamak için hazırlanıyoruz. Marjinal grupların bu verimli bağlantıları kopartmaya çalışması, sahip çıkılması gereken kültürel ifade olanaklarını sansürlemeye çalışması utanç verici” diyor.

Topluluğun planlama ve iletişim direktörü Dalit Itai ise, “geçtiğimiz yıllarda da, ara sıra performanslarımız engellenme tehdidiyle karşılaştı. Ancak bu çok nadir gerçekleşti” diyor.

“Bu tip durumlarla nasıl başa çıkabileceğimiz konusunda bir kaç temel kuralımız var. Ayrıca dansçılarımız performansın kesintiye uğratılması ya da devam edememe durumlarında nasıl davranacaklarını iyi biliyorlar. Ekstra güvenlik önlemleri gibi bir talebimiz yok. Sahne alacağımız salonların aldığı sıradan önlemlere güvenimiz tam.”

Paylaş.

Yanıtla