İsveç'te Tiyatro Konferansı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İsveç’in başkenti Stockholm’deki Kadın Tiyatrosu Yazarları Konferansı’nda Meral Kaçar’ın piyesi okundu.

51 ülkeden 260 kadın tiyatro yazarını bir araya getiren Uluslararası Kadın Tiyatrosu Yazarları Konferansı’na Türkiye’den Tiyatro Sanatçısı ve Piyes Yazarı Meral Kaçar katıldı. Stockholm’de Nobel yemeğinin verildiği tarihi belediye binasının Mavi Salonu’nda açılışı yapılan konferansta İsveçli dört sanatçı Meral Kaçar’ın kaleme aldığı “Medine” piyesini okudu.

Dünyanın değişik ülkelerinden kadın yazarlar piyesin okunmasının ardından Meral Kaçar’a piyes ve Türkiye’deki gelişmelerle ilgili sorular yöneltti. Yazarların çoğu piyesten övgüyle söz ettiler ve piyesin Türk toplumunu daha iyi anlamalarına katkıda bulunduğunu söylediler.

“Kadın Tiyatrosu Yazarları Konferansı” 3 yılda bir düzenleniyor. “Demokratik Sahne” temasıyla düzenlenen bu yılki konferansın odağında “Arap Baharı” yer aldı. Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki gelişmelerin tiyatro üzerindeki yansıma ve etkilerinin ele alındığı konferansta 3 oyun sergilendi. Sergilenen oyunlardan biri de yönetmenliğini Almanya’da yaşayan Hakan Savaş Mican’ın yaptığı “Beg Your Pardon” du.

600 civarında yazar piyeslerinin konferansta okunması için başvuruda bulundu. Uluslararası jüri gönderilen piyeslerden 107’sinin okunmasını kararlaştırdı. Kaçar’ın kaleme aldığı “Medine” adlı oyun da okunacak piyesler arasında yer aldı.

Zeynep Kaçar, konferansın kadın yazarları teşvik etmek ve deney ve tecrübelerini birbirlerine iletmek amacıyla düzenlendiğini söyledi. Kaçar, Cumhuriyetten önce kadın yazarlar tarafından yazılan bir tiyatro oyunu olmadığını, Cumhuriyet’ten sonra 1970’lerde Bilgesu Erenus ve Adalet Ağaoğlu gibi çok az sayıda kadın feminist piyes yazarının ortaya çıktığını söyledi. Kaçar, 2008 yılından bu yana alternatif tiyatroların kadın yazarların yetişmesinde ciddi bir katkıda bulunduğunu ifade etti.

Kaynak: İHA

HaberFX

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.