Müşfik Sesimiz Sustu…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

”Bir yer var biliyorum, Her şeyi söylemek mümkün, Anlatamıyorum”

Bir süredir akciğer kanseri nedeniyle tedavi gören tiyatronun efsanevi ismi Müşfik Kenter (80) tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti.

Akciğer kanserine yakalanmasının ardından hastalığına bağlı olarak gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle bir süredir tedavi altında olan Türk tiyatrosunun dev sanatçısı dün kaldığı yoğun bakım servisinde hayatını kaybetti. Kenter’in tedavi gördüğü hastane de yazılı açıklama yaparak Kenter’in solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Açıklamada: 7 Ağustos 2012 tarihinde akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastanemizde Prof.Dr. Günseli Kılınç tarafından tedavi altına alınan, ülkemizin değerli sanatçılarından Müşfik Kenter tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle saat 16.20’de hayatını kaybetmiştir” denildi. Kenter’in cenazesinin cuma günü saat 10:00’da Kenter Tiyatrosu’nda yapılacak törenin ardından Teşvikiye Camii’nde kılınacak cenaze namazını tasiben toprağa verilmesi bekleniyor.

İşte Müşfik hocanın son röportajı: video için tıklayın

Büyük ustanın ardından ağıtlar

– Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin: Bizim için farklı bir yerde duran bir sanatçıydı. Müşfik Abi hepimiz için farklı bir yerde duran biriydi. Hem hocamız hem ders aldığımız insandı. Her zaman öğrendiğimiz ders aldığımız biriydi. Önce iyi insan olacaksınız sonra mesleğinizde başarılı olacaksınız derdi. O gerçekten iyi bir insandı. Ne mutlu ki onunla aynı dönemlde aynı mesleği paylaşabilme olanağına sahip oldum.

– Ali Poyrazoğlu: Çok üzüntülü olduğumu söylemek isterim. Çok sevdiğim bir insandı, dostum, ustam, hocamdı, karşılıklı hiç oynamadık. Çok iyi kalpli, çok saygılı, çok dost, yeni bakışlarından aydınlıktan yana olan dünyanın geleceği için derdin kaygılar taşıyan ve bu üzüntüsünü içinde saklamaya çalışan bir insandı. Türk tiyatrosu için de insanlık için de büyük kayıptır. İnşallah öğrencileri, bizler onun ruhunun kırıntılarını seyircilere aktarırız.

Müşfik Kenter: Foto galeri için tıklayın

– Halil Ergün: İçim yandı. Başka türlü ifade edemiyorum. Destansı bir aktörü kaybettik. Onlarca yıla imza atmış bir aktör. Benim özel olarak hayran olduğum bir hocaydı. Yetiştirdiği öğrencileri sahneye koyduğu oyuncuları. Kişiliği.. heyecandan anlatamıyorum. Benim için çok özel bir özel insandı. Birlikte çalışma şansımız oldu. Orada hayranlık duydum. İlk dublajımı birlikte yaptık. İlk başta konuşamadım. Ellerim titiriyordu. Bir gün Müşfik Hoca geldi. benim dilim tutuldu. İlk kez o zaman yan yana oldum. Geldi sarıldı bana, anladı halimi. Tüm rahmetler üstüne olsun.

– Hülya Koçyiğit: Türk tiyatrosu denilince Kenter soyadı yanında anılır. Türk tiyatrosuna emek vermiş dev bir sanatçı. Hepimiz ona hayrandık. Yıldız Hanım’a ve eşi Kadiye Hanım’a Allah sabır versin. Allah kuvvet versin. Çok büyük bir değeri kaybettik. Ben Müşfik Bey ile bir rol paylaştım. Bu benim kazanımım. Ömrüm boyunca da öyle olacak. Haberi aldım bütün vücudum acıyla sarsıldı. Aileyi düşünmek bile istemiyorum.

– Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Türkiye’nin aydınlık düşüncesi için çok önemli bir ismi kaybettik. Ben de çok üzgünüm. Eşi ile konuşmuştum. Allah’tan ümit kesilmez noktasındaydık ama buraya kadarmış. Bu sene içinde son kez Adana’da beraber olduk. Tiyatro festivali nedeniyle Yaşam boyu başarı ödülü takdim etme onuruna erişmiştim. O akşamı da çeşitli konularda söyleşerek birlikte geçirmiştik. Üniversite yıllarımdan beri izlediğim bir büyük sanatçıydı. Hem bütün klasik oyunlarla bizi tanıştırdı hem Orhan Veli’den Nazım Hikmet’ten çeşitli uyarlamalarla bizim dünyamızda yeni sesleri bütün dünyaya çıkardı. Gerçek bir hocaydı ve bir ekoldü. Hepimiz için çok büyük bir kayıp. Eşine sanatseverlere başsağlığı diliyorum.

twitter’da gözyaşları

Büyük ustanın ölüm haberinin ardından ünlü isimler twitter sayfalarında başsağlığı mesajları yayımladılar.

– Ceyda Düvenci Akgün

Müşfik Kenter çocukluğum, büyük usta, güzel bakan gözler, sıcacık bir kalp, kulağımdaki en güzel ses… Hiç olmasan da mutlaka varsın…

– Tolgahan Sayışman

Müşfik Kenter’i kaybettiğimizi üzülerek öğrenmiş bulunuyorum. Hepimizin başı sağ olsun.. Kaybımız çok büyük çok…

– Nilgün Belgün

Turk tiyatrosunun en önemli aktörlerinden biri olan Müşfik Kenteri kaybettik haberi geldi.. Türk tiyatrosunun başı sağ olsun..

– Ali Sunal

Oyuncular adına sevindirici tarihi bi haberi alırken Müşfik Kenter’i kaybettiğimizi öğrendim, hayat bir oyun gibi mekanın cennet olsun usta…

– Sertab Erener

Musfik Kenter yattığın yer cennet olsun! Türkiye senin gibi büyük bir sanatçıyı kaybettiği için çok üzgün

– Cem Davran

Nurlar içinde yat Müşfik Hoca. Büyük aktördü, çok büyük. Mekanın cennet olsun.

– Oyuncu Orhan Alkaya

Ah AGA! Ah Müşfik ve Kenter Abi! Hayran olduğum iki oyuncudan biriydin. Varsa eğer mekânın cennet olur zaten.

Kadriye, harika insan, sabır!

– Oyuncu Sarp Apak

Kendisiyle çalışma şansım da olmuştu… Özellikle ailesine ve öğrencilerine Allah kolaylık versin..

– Sinema eleştirmeni Alper Turgut

Önce Metin Erksan şimdi de Müşfik Kenter… Sevmek Zamanı geldi geçti, şimdi cennet zamanı…

– Oyuncu Berna Laçin

Müşfik hocamizi kaybettik:-((((

– Müzisyen Dogan Duru

Müşfik Kenter guzel insandi..

– Müzisyen Erdem Yener

Müşfik Kenter vefat etmiş. çok üzüldüm.

– Ceyhun Yılmaz

Müşfik Kenter de melek oldu

– Gazeteci Asu Maro

Duymaktan korktuğumuz haber geldi… Müşfik Kenter…

– Gazeteci Ali Deniz Uslu

Tanımasanız da ailenizden biri gibi görürsünüz bazılarını, MüşfikKenter… öyle işte… (VATAN MAGAZİN SERVİSİ)

Sahnenin duayeni uğurlanıyor

Akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter için 17 Ağustos Cuma günü Kenter Tiyatrosu’nda tören düzenlenecek. Diplomat Ahmet Naci Kenter ve Olga Cynthia’nın çocuğu olarak 1932’de İstanbul’da dünyaya gelen Müşfik Kenter, 1947’de Ankara Devlet Tiyatrosu çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde eğitim gören ve okulu 1955’te yüksek dereceyle bitirerek Devlet Tiyatrosu’na giren Kenter’in sanat yaşamı, oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı. Kenter, 1959’da Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı ve İstanbul’a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Kenter’ler, Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde bir araya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar. 1960-1961 yıllarında Site Tiyatrosu’nu kurdular, ancak 1962’de adı Kent Oyuncuları olarak değiştirildi.

25 yıl Orhan Veli

İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller’den burslar alarak Amerika ve İngiltere’de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi birçok ülkede oyunlar sergiledi.

Kenter, Murathan Mungan’ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği ”Bir Garip Orhan Veli” isimli tiyatro oyununu 25 yıldan fazla süre sahneledi. Bu oyun, aynı oyuncuyla Türkiye’de en uzun süreli sergilenen eserlerden biri oldu. Kenter, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu. Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali’nde ”Bozuk Düzen” filmiyle ”En iyi yardımcı erkek oyuncu” ödülünü kazanan Kenter, yerli-yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı. ”Nasrettin Hoca Bir Gün”, ”Çözüm”, ”Kuvayi Milliye”, ”Huysuz İhtiyar”, ”Anlat Şehrazat (Binbir Gece Hikayeleri)”, ”Martı”, ”Helen Helen”, ”Lütfen Kızımla Evlenir Misin”, ”İvanov”, ”Nükte”, ”Ramiz ile Jülide” isimli tiyatro oyunlarında sahne alan Kenter, ”Dişi Kurt”, ”Sessiz Harp”, ”Dişi Örümcek”, ”Murtaza”, ”Şeytanın Kurbanları”, ”Sevmek Zamanı”, ”Bozuk Düzen”, ”O Kadın”, ”Üç Arkadaş”, ”Seni Kalbime Gömdüm” gibi sinema filmlerinde oynadı.

Kenter ayrıca, ”Avrupa Yakası”, ”Mevlana Aşkı Dansı”, ”Sessiz Gemiler”, ”Elveda Yabancı”, ”Çöl Faresi”, ”Emekli Başkan”, ”Geçmiş Bahar Mimozaları”, ”Ateşten Günler”, ”Gecenin Öteki Yüzü”, ”Kurtuluş”, ”Hayat Bazen Tatlıdır”, ”Şapkadan Babam Çıktı”, ”Zümrüt” isimli televizyon dizilerinde de yer aldı.

Gazetevatan

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.