'Neyin Komik Olup Olmadığını Seyirci Anlatıyor'

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Demet Özbay’ın Mesut Süre ile yaptığı ve Ntvmsnbc’de yayınlanan söyleşisini aktarıyoruz.] Radyo programcısı Mesut Süre’nin, ‘Siz Hepiniz, Ben Tek’ isimli tek kişilik gösterisi devam ediyor. Süre, “Provalar şizofrenik bir iş. Mesela kendine anlatıyorsun “komikmiş” diyorsun, sonra sahnede anlatıyorsun “değilmiş”. Seyirci neyin komik olup olmadığını anlatıyor” diye konuştu.

Başarılı ve çok sevilen radyo programcısı Mesut Süre’nin “Siz Hepiniz, Ben Tek” isimli tek kişilik gösterisini izledik ama gösteriye gitmeden önce her zamanki gibi hem provasına katıldık, hem röportaj yaptık, hem de çiçeği burnunda projesinden bahsettik.

Mesut sen oldukça uzun süredir radyoda program yapıyorsun, çok fazla dinleyenin var ama sahneye çıkmak bambaşka bir şey. Sahneye çıkma, gösteri yapma fikri nasıl gelişti?

İstanbul’da bu tarz gösterilerin yapıldığı bir yerden haberdar oldum. 5 saat Eskisehir’den İstanbul’a gelip, 15 dakika sahnede kalıp, güldüremeyip, kalacak yerim de olmadığı için tekrar 5 saat geri dönüyordum. Sonra farkettim ki bu iş ancak yapa yapa oluyor. Herhalde meslekler içinde en gıdım gıdım ilerlenen iş bu iştir.

Oyunun tek kişilik gösteri olduğu için haliyle provayı da tek başına yapıyorsun. Nasıl hazırlanıyorsun?

Provalar şizofrenik bir iş. Mesela kendine anlatıyorsun “komikmiş” diyorsun, sonra sahnede anlatıyorsun “değilmiş”. Gülmedikleri zaman anlıyorsun öyle olmadığını yani seyirci sana neyin komik olup olmadığını anlatıyor zaten. Bu işin provası daha çok sesi kullanmak ile ilgili.

Sahnede seyirci karşısında olmak nasıl bir şey?

Hastalıklı bir şey. 100-150 kişiye oyun oynuyorsun, bazen espri yaptığında sadece 1 kişi gülüyor. Arka sırada küçücük bir kız dahi olsa o tek kişiyi görüyorsun ve yakın dostun gibi hissediyorsun.

Radyo dinleyicisi ile oyun seyircisi arasında fark var mı?

Oyunun içeriği ile çok alakalı bu. Gösteride ya hayata dair tespit yaparak ya da kendini anlatarak güldürürsün seyirciyi. Radyo dinleyicisi seni bilerek, tanıyarak geldiği için senin kendi hikayenle de çok ilgilenir ama sadece oyuna gelen, seni tanımayan ilgilenmez ve ancak hayata dair tespit mizahını yaptığın zaman çok eğlenir. Böyle bir fark vardır arada. O yüzden ben hep oyunun başında sorarım yüzde kaç radyo dinleyicisi, yüzde kaç oyun seyircisi diye…

Sahnede karşısına çıktığın seyirci ile üniversite kampüsüne, turneye gittiğinde karşısına çıktığın seyirci arasında nasıl bir fark var?

Üniversitede öğrenci seni hemen anlayıp, katılıyor, ilk cümlede gülmeye başlıyor, sahneye çıkarabiliyorsun ve alınganlık seviyesi çok daha altta. Bir yandan da şöyle bir durum var; yeni nesil eleştirmeyi çok seviyor. Ben artık 30’unu devirmiş 8-10 senedir bu sektörün içindeki bir adamım, bu saatten sonra dert değil ama “Yeni biri niye çıkmıyor” diye soruyorlar ya, işte bu yüzden çıkmıyor. Biri çıktığı anda ne cahilliği, ne komik olmaması, ne de işine saygısı olmaması kalıyor. Bunlara göğüs gerip, sağlam bir psikoloji ile bu işe devam etmek gerçekten çok zor. Yirmilerinin başında bir insan yapmaz, dayanamaz. O yüzden yeni birileri çıktığında özellikle de üniversite gençliğinin desteklemesi lazım. Yapılan işler insan gibidir. Onları ancak kusurları ile kabul ettiğinde benimsersin.

Son sorum yeni projenize dair. Bence oldukça güzel ve farklı bir iş. Seni tanıyanlar, radyoda dinleyenler zaten biliyordur ama bir daha anlatır mısın?

Yeni proje bir internet talk-show’u ve ismi “Koful”. Ben, Karikatürist Nuri Çetin ve Firuze Özdemir ile sabit 3 kişilik bir kadromuz var. Her hafta ana bir başlık belirliyoruz, o da dört kategoriye ayrılıyor ve bunun üstüne program yapıyoruz. Bizce doğru bir stratejisi var. Televizyon mantığı ile yapılan bir internet talk-show’u yani 3 kamera ile, ışıklarla, güzel bir dekorla çekiliyor. Farkımız ise şu; internette her istediğini her an izleyebiliyorsun ama bizi izlemiyorsun. Ya Perşembe geceleri 23.00’de canlı olarak ya da Pazar günü 16.00’da tekrarını izleyebilirsin. Dolayısıyla yavaş yavaş artan bir kitlesi var. Hedefimiz televizyona geçmeden, internette kalarak, internet talk-show’u kültürünün oluşmasında öncü olmak.

Mesut Süre tek kişilik gösterisi “Siz Hepiniz, Ben Tek” ile her Cuma akşamı sahnede. Sıcak yaz akşamlarını farklı bir seçenek ile değerlendirmek isteyenler bu gösteriyi keyifle izleyebilir…

Demet Özbay

Ntvmsnbc

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.