Olba'da Kazı Çalışmaları Sürüyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Uzuncaburç beldesi yakınlarındaki Olba (Örenköy-Uğra) kenti kazı çalışmaları sürüyor.

Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında öğretim elemanları Murat Özyıldırım, Tuna Akçay ve arkeologlar denetiminde Gazi Üniversitesi ile Mersin Üniversitesi arkeoloji öğrencileri tarafından yapılan kazılar, kentin antik tiyatro ve manastırı ile birlikte ölü kültü alanlarında gerçekleştiriliyor. Olba kazısında Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi olarak Suat Şahin görev alıyor.

Roma dönemine tarihlenen tiyatro yapısında gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, yaklaşık beş yüz kişi kapasiteli tiyatronun büyük bölümü ortaya çıkarıldı. Tiyatronun sahne bölümü ve özellikle oturma sıralarının açılmasıyla, yapıyla ilgili arkeolojik soruların birçoğu çözümleniyor. Prof. Dr. Emel Erten başkanlığındaki arkeologlar, tiyatronun koruma tedbirleri konusunda çalışmaları sürdürdükleri gibi bilimsel yayınlar için de yeni verileri değerlendiriyor.

Erken Hıristiyanlık döneminde bölgenin önemli kentlerinden biri olan Olba’nın, dikkate değer bir yapısını da V. yüzyıl sonu VI. yüzyıl başına tarihlenen manastır oluşturuyor. Hıristiyanlık dini mimarisinin bölgedeki başarılı örneklerinden biri olan ve Murat Özyıldırım sorumluluğunda bir ekip tarafından kazılan manastır, yeni ortaya çıkarılan bölümleriyle bilinen mimari yapısında değişiklikler olduğunu gösteriyor.

Olba’daki kazı çalışmalarının ağustos ayı sonuna kadar süreceği ifade edildi.

Mersin Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.