Özgür Tiyatrolara Kısıtlama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bakan Ertuğrul Günay’ın Müşfik Kenter için söylediği sözlere tepki yağıyor.

Bakan Günay’ın ‘Müşfik Kenter sahnede küfür etmezdi’ yolundaki sözleri tiyatro dünyasında tepkiyle karşılandı.

Günay’ın; Müşfik Kenter’i, “belden aşağı espriye tenezzül etmemiş, küfrü sahnede bir gülümseme vesilesi yapmaya kalkmamış” bir sanatçı olarak tanımlaması, tiyatronun özgürlüğüne sınırlamalar getiren bir yaklaşım olarak değerlendirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, “Müşfik Kenter, hiçbir zaman belden aşağı espriye tenezzül etmedi” sözleri, tiyatro sanatına sınırlamalar koyma anlayışının bir yansıması olduğu gerekçesiyle sanat dünyasından tepki aldı.

Günay, önceki gün Aydın Arkeoloji Müzesi’nin açılış töreninde Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, geçen günlerde yitirdiğimiz usta tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter için başsağlığı mesajında “Müşfik Kenter, hiçbir zaman belden aşağı espriye tenezzül etmemiş, küfrü sahnede bir gülümseme vesilesi yapmaya kalkmamış, hem dünya klasiklerini hem de bizim sesimizi, nefesimizi, dünyaya çıkarmaya çalışmış gerçek bir hocaydı” sözlerine yer verdi.

Bakan Günay’ın Müşfik Kenter’in uğurlandığı gün yaptığı bu “iyi aktör” tanımlaması, tiyatro dünyasında tepkiyle karşılandı. Tiyatro sanatçıları, özellikle de alternatif tiyatro toplulukları cinsel içerikli, küfürün bolca kullanıldığı “sert” oyunlar sahnelediğini vurgularken; kimi sanatçılar da bakana, David Harrower’ın 2007’de En İyi Yeni Oyun dalında Laurence Olivier Ödülü’ne değer görülen ve birkaç yıl önce İstanbul’da Tiyatro DOT’un sahnelediği “Karatavuk” oyununu seyretmesini tavsiye etti. Kent Oyuncuları’ndan Mehmet Birkiye, Kenter’in “Fehim Paşa Konağı” oyununda küfür kullandığını belirtirken; Ferhan Şensoy da küfrün geleneksel tiyatromuzda, Karagöz-Hacivat’ta da bulundusğunu, İsmail Dümbüllü’nün de çok güzel küfrettiğini vurguladı.

Günay daha önce de sahnede, metinde olmayan ifadelerin, sokak dilinin kullanılması, siyasi esprilerin yapılmasını, “müstehcen” sahnelerin olmasını “bir-iki sahne tatmini” olarak nitelemiş ve tiyatro dünyasından tepki almıştı.

Ceren Çıplak / Cumhuriyet

Gerçek Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.