Şehir Tiyatrosunu Köylere Taşıyorlar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tarık Üzgün -Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları, yaz aylarında köy köy dolaşarak, merkeze uzak olan ve tiyatroya gitme imkanı olmayanların ayağına sahneyi, dekoru, ışığı ve sanatçıyı getiriyor.

“Her Yerde Tiyatro, Her Yer Tiyatro” sloganıyla 6 yıl önce yola çıkan, köyleri, beldeleri dolaşan ekip, ramazanda da iftar sonrası köylere ulaşarak, geleneksel Türk tiyatrosu temelli oyunlarını ücretsiz sahneliyor.

Özel otobüslerini, ulaşım aracı, kulis ve dekor olarak kullanan ekip, gittikleri yerlerde sahnelerini, ses sistemlerini, ışıklarını kendileri kurarak, sanatını icra ediyor.

Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Ertan Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece kış sezonunda salonlarda sahneye çıkan bir grup olmadıklarını belirterek, “Niyetimiz şehre ulaşma imkanı bulamayan, oyun izleme olanağı olmayanlara, tiyatroyu götürmek ve bir biçimde onların tiyatro ile tanışmalarını sağlamak” dedi.

Akman, projenin ilk hayata geçtiği yıllarda beklemedikleri oranda ilgi gördüklerini belirterek, planlarında olmamasına rağmen yoğun ilgiden dolayı neredeyse tüm yazı tiyatroyla geçirdiklerini anlattı.

Bu yıl sahneledikleri oyuna “Adını Temaşa Koyduk” ismini verdiklerini ifade eden Akman, “Televizyondaki isim popülaritesinden yararlandık. Yine farklı temaşa türlerini, geleneksel Türk tiyatrosu örneklerini bir araya getirdiğimiz bir çalışma bu. Ne yapalım, ne yapalım, adını Temaşa koyalım dedik” diye konuştu.

Eserin gölge oyunu ile başladığını ve sonrasında bir orta oyunu örneği verildiğini dile getiren Akman, “Hemen ardından bir Tuluat tiyatrosu örneğimiz var. Arada farklı oyunların ardından Yeşilçam filmlerine bir gönderme yaparak oyunumuzu sonlandırıyoruz. Yani aslında modern Türk tiyatrosuna geçiş sürecinin öyküsünü anlatıyoruz. Yarı belgesel tadında bir oyun diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

-Köy insanının sıcaklığı ekibe yansıyor-

Şehir Tiyatrosu’nun Halkla İlişkiler ve Organizasyon Sorumlusu Mine Şensin de tiyatro grubunun 15 kişilik olduğunu belirterek, teknik ekip, dekor, ulaştırma dahil 25 kişilik çalışma grubunun projeyi yürüttüğünü söyledi.

Gittikleri köylerde insanların sıcaklığının ekibe yansıdığını anlatan Şensin, şunları kaydetti:

“İnsanların tatile çıktığı bir dönemde çalışıyoruz. Gerçekten çok zevkli. Özellikle köylerde çok keyif alıyoruz oyunumuzu oynamaktan. Ramazanda uzak mesafelere iftar öncesi gidiyoruz. Burada köylüler tarafından ağırlanıyoruz. Herkes çok memnun. Ulaşabildiğimiz yere kadar gidiyoruz. Biz oyunu götürmekten, halk da ramazan ayında iftar sonrasını tiyatro izleyerek değerlendirmekten memnun.”

Keles ilçesinin Baraklı Köyü Muhtarı Nazım Ünür de köy halkının tiyatroya gitme imkanı bulamadığını, bu yüzden Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun yöreye kadar gelerek oyun sahnelemesinden mutluluk duyduklarını dile getirerek,

“Katılım çocuklarda daha fazla. Bu ilgi, geçen yılki beğeninin sonucudur. Çocuklar daha meraklı, daha ilgili” dedi.

-Newyork’ta, yüksek lisansa tez konusu olacak-

Haziran ayından bu yana ekiple birlikte dolaşan ve ABD’de belgesel sinema üzerine yüksek lisans yapan Enis Özdil, tezi için Newyork’tan Bursa’ya geldiğini ve Şehir Tiyatroları’nın turnesini çektiğini belirtti.

Özdil, bu turnelerin kendisi ve Newyork’taki hocaları için değişik bir konu olduğunu vurgulayarak, “Normalde ağır oyunlar oynayan, sahnede oynayan bir tiyatro ekibi, her şeyi bir kenara bırakıp köy köy dolaşıp geleneksel Türk tiyatrosundan eserler sahneliyorlar. O yüzden Amerikalılara da çok ilginç gelecek. Profesyonel bir tiyatro ekibinin bu türde bir turne yapması yurt dışında alışıldık bir durum değil. Bu tür turneleri yurt dışında gençler, amatör gruplar yapıyorlar” diye konuştu.

Özdil, çektiği görüntülerin küçük bir kısmını öğretim üyelerine gönderdiğini ve sahne kurulumundan, köylerde bu işlerin yapılmasına kadar tüm süreçleri beğendiklerini ifade ederek, ramazan çekimlerinin ardından projesinin sona ereceğini kaydetti.

Yayıncı: Kamuran Akkuş – Bursa

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.