Son Sahne Gözyaşlarına Boğdu!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Önceki gün hayatını kaybeden usta oyuncu Müşfik Kenter için Kenter Tiyatrosu’nda cenaze töreni düzenlendi.

AA ve DHA- Törene oyuncunun ailesi, yakınları, öğrencileri ve çok sayıda sanatçı arkadaşı katıldı. Kenter’in çiçeklerle süslenen tabutu sahneye getirilince, törene katılanlar dakikalarca alkış tuttu.

Akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen enfeksiyon nedeniyle önceki gün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter son yolculuğuna uğurlandı.

Kenter için ilk tören Kenter Tiyatrosu’nda düzenlendi. Törende, sanatçının cenazesi, salonun dışına taşan kalabalığın uzun süren alkışları eşliğinde sahnede hazırlanan platforma konuldu.

Sanatçının ablası tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter, Müşfik Kenter’e yönelik, ”Şimdi salon full dolu efendim” diyerek konuşmasına başladı.

Kardeşine doğduğu andan itibaren hayranlık duyduğunu ve gıptayla baktığını belirten Kenter, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Genç yaşlarda benim ilk hocalarımdan biri oldu. Müşfik’ten en çok öğrendim doğallığı. Sahici olabilmeyi, gerçek olabilmeyi ve bunu büyük bir sadelik içinde gösterişsiz yapabilmeyi Müşfik’te gördüm. Hiç belli etmeden onun ortaya koyduğu ustalığını izleyerek büyüdüm. Ona minnettarım. Müşfik olmasaydı Kenterler olmazdı. Kenterler diye bir şey oldu, Müşfik’in sayesinde oldu. Ona hep ihtiyaç duydum. Onu hep gıptayla izledim. İlk öğrencim ve en büyük, en değerli hocam oldu.” Eşi Kadriye Kenter de Müşfik Kenter’in, arkasından kimsenin konuşmamasını vasiyet ettiğini söyledi.

Bu nedenle konuşmasını kısa tutacağını ifade eden Kadriye Kenter, ”Çok büyük bir acı var içimde, taş gibi… Ancak çok huzurluyum, çünkü ona hayatımın güneşi olduğunu ömür boyu söyledim. O da bana söyledi. Son anımıza kadar… Sizler için teşekkür ettim” diye konuştu.

Kenter, bu tiyatronun da eşinin sevgisini, aydınlığını, Türkiye Cumhuriyeti yaşadığı sürece yaşatacağını söyledi.

Oyuncu ve yönetmen Mehmet Birkiye ise 40 yılı aşkın süredir Müşfik Kenter ile aynı sahneyi paylaştığını belirterek, Kenter’in inanılmaz bir sadelik ve yetkinlikle çalıştığını ve bu süre boyunca bunun sırrını bir türlü çözemediğini kaydetti.

Törende, Müşfik Kenter’in öğrencileri de hocalarına yönelik duygularını ifade etti.

Oyuncu Ragıp Savaş, Kenter’in Türk tiyatrosunda yapay oyunculuktan doğal oyunculuğa geçişin en büyük mimarı olduğunu ve çok sayıda öğrencisi sayesinde bu ekolün devam edeceğini söyledi.

Oyuncu ve yönetmen Hakan Gerçek, Kenter’in 30 yıl boyunca kendisine sadece tiyatrosunun değil, yüreğinin de kapısını açtığını ifade etti.

Törende, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen de kısa bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından sahneye Müşfik Kenter’in yer aldığı oyunlardan fotoğraflar yerleştirildi ve Kenter’in sesinden Orhan Veli’nin şiirleri dinletildi.

Daha sonra salondakiler, sahneye çıkarak saygı geçişi yaptı.

Törenin ardından Müşfik Kenter’in naaşı omuzlara alınarak cenaze namazının kılınacağı Teşvikiye Camisi’ne götürülmek üzere cenaze aracına konuldu.

Tiyatronun dışında bekleyen sanatçının sevenleri Kenter’i alkışlarla uğurlarken, tiyatro binasının üst katında bulunan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin penceresinden tabut üzerine karanfiller atıldı.

Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanı sıra çeşitli sanat kuruluşları tarafından çelenk gönderildi.

Bu arada tiyatronun girişine de Kenter’in sevenleri duygu ve düşüncelerini yazabileceği anı defteri açıldı.

BABASININ TABUTUNA SARILARAK AĞLADI

Kenter’in cenazesi, Kenter Tiyatrosu’nda düzenlenen törenin ardından cenaze namazının kılınacağı Teşvikiye Camisi’ne getirildi.

Burada düzenlenen cenaze töreninde, sanatçının kardeşi Yıldız Kenter, eşi Kadriye ve kızı Elvan Kenter ile öğrencileri, kendilerine ayrılan alanda taziyeleri kabul etti.

Müşfik Kenter’in eşi ve kızı, üzerine çiçek bıraktıkları tabutun başında uzun süre bekledi. Kadriye Kenter, bir süre sonra getirilen tabureye oturdu.

Elvan Kenter’in de babasının tabutuna sarılarak ağladığı görüldü.

Kenter’in cenazesi, kılınan cenaze namazının ardından omuzlara alınarak alkışlarla cenaze arabasına konuldu. Cenaze aracı, kalabalık nedeniyle camiden güçlükle ayrıldı.

Ayakta güçlükle duran Yıldız Kenter’in, cenazenin taşındığı sırada bir gencin koluna girerek camiden çıktığı gözlendi.

Törene, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’un yanı sıra Kadir İnanır, Rutkay Aziz, Ulvi Alacakaptan,, Erdal Özyağcılar, Haldun Dormen, Erol Evgin, Bülent Kayabaş, Bekir Aksoy, Bedri Baykam, Erkan Can ve Zafer Ergin’in de aralarında bulunduğu sanatçılar ve siyasetçiler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, sanatçılar Fazıl Say, Müjdat Gezen, Tarık Akan, Levent Kırca, Genco Erkal ve Göksel Arsoy’un da törene çelenk gönderdiği görüldü.

Kenter’in cenazesi, Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.