Tiyatro Tarihine Işık Tutacak Yazıt Bulundu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İznik Roma Tiyatrosu’ndaki kurtarma kazısında Helence dilinde yazıt bulundu. İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu bulunan yazıtın çevirisinin ardından tiyatro hakkında başka bulgulara da erişilebileceğini belirtti. Kakillioğlu tiyatronun harap şeklinden kurtarabilmek, kazı için gerekli izinlerin alınması ve hazırlığının yapılmasının yaklaşık 2 yıl sürdüğünü, Bursa Valisi Şahabettin Harput’un özel gayretleri ile çalışmalara başlandığı belirterek, İznik Müze Müdürlüğü denetimindeki kazı bütçesinin ise özel idare tarafından karşılandığını belirtti.

Kakillioğlu “ İznik’in Geleceği İçin Adım Atıldı ”

İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu kazı alanında ayrıca mevcut müzenin arkasında yapılacak yeni arkeoloji müzesinin bitmesi ile de tüm eserlerinin sergileneceğini, İznik’in geleceği için bir adım atıldığını, ödeneğin devam etmesi ile de kazının hızla devam edeceğini söyledi. Kakillioğlu yapılan kazı çalışmaları için ise “Şimdiye kadar caveayi (seyirci oturma sıraları) taşıyan tonozlu galerilerden 4 tanesi tamamen açığa çıkarılmış ve birbirleri ile olan paralel geçişleri açığa çıkarılmıştır.

Ayrıca tiyatro içerisinde, geç dönemlerde yapılan toplu ölü gömülerinde, salgın hastalıklara karşı kireç elde edebilmek amacı ile oluşturulmuş kireç havuzuna ulaştık. Elde edilen kireçler toplu gömülerin üzerine serpilerek bir nevi hijyen arayışı söz konusudur.

Çalışmalar, iki katlı olduğu düşünülen skene de (sahne binası) sürdürülmektedir. Orkestra bölümünün kuzeyinde yer alan dolgu toprak kaldırılarak; ilk etapta proskene (sahne platformu) açığa çıkarılmış ve sahne binasının diğer mimari öğeleri ve birbirileri ile olan bağlantılarına ulaşılmıştır. Zengin mimari bezeklere sahip olduğu bilinen scaenafrons (sahne binasının cephesi – ön yüzü) günümüze ulaşmamıştır fakat scaena fronsun proskeneye açılan 5 kapısına ulaşılmıştır ve bu sayı Anadolu’ ya özgü olması sebebi ile çok önemlidir. Anadolu scaenafi-onslarında kapı sayısı 5’tir. Ortada konumlandırılmış olan ana kapı porta regia, yan bölümlerde yer alan kapılar ise porta hospitales olarak adlandırılıyordu. Sahne binası kazılarında, Bizans Dönemi’ ne ait kiremit duvar eklentilerine rastlanılmaktadır. Bu alanda yapılan çalışmalar sırasında heyecan verici bir bulguya ulaşılmıştır. Tiyatro yapısına ve dönemine ait olduğu belirlenen bir heykel kaidesi üzerinde yer alan Hellence yazıt açığa çıkarılmış ve çevirisi üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir. Yazıt çevirisinden elde edilecek bilgilerle epigrafık açıdan tiyatro tarihine yeni veriler eklenecek olması, bizler için heyecan verici bir gelişmedir.

Devam edilen çalışmalar sırasında, sahne binasına uzanan muhtemel Roma yolunun açığa çıkarılması beklentisindeyiz fakat tiyatro genelinde gözlemlenen tahribat nedeni ile bu durum net değildir.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda 300′ den fazla sikke, çok sayıda pişmiş toprak kandil, haç, kemer tokası, çivi ve günlük kullanım seramikleri ele geçmiştir.

Ayrıca, venationes denilen gladyatör-vahşi hayvan dövüşleri düzenlenmiş olduğunu gösteren herhangi bir veriye rastlanmamıştır. Sadece tragedyalar, komedyalar ve toplantılar için kullanılan bir yapıdan söz etmeliyiz ” dedi.

İznik Rehber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.