Yahudi Kültürü Avrupa Günü'nde "Yahudi Mizahı"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

30 Avrupa ülkesinde geleneksel olarak her yıl farklı bir tema ile düzenlenen “Yahudi Kültürü Avrupa Günü” etkinliklerinde bu yılın odak noktasında “Yahudi Mizahı” bulunuyor.

7 Ekim tarihinde İstanbul’un farklı bölgelerinde eşzamanlı olarak yapılacak sergi, panel, konser gibi etkinlikler aracılığıyla Yahudi Mizahı’nın yanı sıra Yahudi yemekleri, müzikleri, dansları ve kültürü de tanıtılacak.

İlki 1999 yılında yapılan Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri Yahudilerin kültürel ve tarihi mirasını tanıtma amacıyla düzenleniyor. Türkiye dahil olmak üzere Avrupa’nın 30 farklı ülkesinde düzenlenen etkinlikler kapsamında konserler, söyleşiler, dans ve tiyatro gösterileri, sergi ve konferanslar yer alıyor. Her yıl farklı bir temayla düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü bu yıl 7 Ekim Pazar günü İstanbul’un Galata ve Balat gibi Yahudilerin yüzyıllar boyunca yoğun olarak yaşadığı çeşitli bölgelerinde yapılacak etkinliklerle kutlanacak. Bu yılın teması ise Yahudi Mizahı olarak belirlendi. Tamamı halka açık olan etkinliklerde ünlü sanatçılardan konserler, sergiler ve Yahudi Mizahı’na dair paneller İstanbullulara eğlenceli saatler yaşatacak.

Yahudi müziklerinden bir ziyafet
Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinliğinde Ayhan Sicimoğlu, Renan Koen Trio, Şef Menahem Eskenazi şefliğindeki Maftirim Korosu ve Buket Bahar & Jerfi Aji gibi grup ve sanatçılar sahne alarak Yahudi müzikalleri, caz ve latino gibi türlerden eserler sunacak.

Yahudi mizahı paneli
Asırlar boyunca edebiyatta, sanatta, tiyatroda ve sinemada izleri görülen, tüm dünyada ironik göndermeleri ile tanınan Yahudi mizahını, Türk mizahının ustaları Erdil Yaşaroğlu, Kandemir Konduk, Metin Serezli ve İrvin Mandel, Nedim Saban’ın moderatörlüğünü üstlendiği “Yahudi Mizahı Paneli”nde tartışacak. Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında tanınmış kısa film yönetmeni Seyfi İşman da “Sinemada Yahudi Mizahı” ve metin yazarı Avi Albohayre’nin “Dünden Bugüne Yahudi Mizahı” konulu sunumları da izleyicilerle buluşacak.

Medya Faresi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.