Yeni Sezon, Yeni Projeler: TiyatroHâl…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / 2009 yılında Özer Arslan’ın yazdığı Eksik adlı oyunla sahnelerini açan TiyatroHâl, 2010 yılında aynı oyunla Çek Cumhuriyeti’nde 20.si düzenlenen Setkani/Encounter adlı uluslararası tiyatro festivalinde en iyi yönetmen ödülünü almaya hak kazanmıştı. 2011 yılında yine Özer Arslan’ın yazıp yönettiği A4 adlı oyunla sezonu sürdüren TiyatroHâl ekibi 2011 yılı sonunda Mecidiyeköy’de SahneHâl adında bir sahne açtı. Yerli oyunlar oynanması yolunda adımlar atan ve genç yerli yazarlara kapısını açan grup, yeni sezonda yoluna kendi coğrafyasının  hikayelerini anlatarak devam etmeyi planlıyor.

Önümüzdeki sezonda TiyatroHâl ve SahneHâl’de neler göreceğiz? Öncelikle söyleyelim; SahneHâl yeni sezona girerken yaz aylarını tadilat ve yenileme işlemleriyle değerlendirmiş olarak seyirci karşısına çıkıyor. TiyatroHâl’in kurucularından Özer Arslan yeni sezondaki hedeflerinden bahsederken şunları söylüyor:

“Yeni sezonda daha planlı programlı ve daha üretken bir süreç hedefliyoruz. 3 aylık programını önceden yapan ve duyuran, repertuvarını yenileyen, farklı bakış açılarına sahip oyuncu, yönetmen ve tasarımcılarla çalışıp bir paylaşım alanı oluşturmayı hedefleyen bir yıl bizi bekliyor. Hiç bir kurum ve kuruluşla bağı olmadığından yeniyi aramak, üretmek ve tartışmak için önümüzde genişçe bir alan var. Umarız yalnız kalmaz ve bu paylaşımı geniş kitlelere yayarız.”

SahneHâl 1 Eylül’den itibaren yeni sezona merhaba diyecek. 5 gruba toplam 12 farklı gösteriyle kapılarını açan SahneHâl Eylül-Ekim-Kasım aylarından oluşan ilk üç aylık dönemde toplam 83 kez perde diyecek. Geçtiğimiz sezon dikkat çeken ödüllü genç yazarlardan Özer Arslan (Direklerarası Tiyatro Ödülleri Umut Veren Genç Tiyatro “Eksik”), Cem Uslu (Direklerarası Tiyatro Ödülleri Canlandırmada Bütünlük-Ekip Tiyatrosu), Ebru Nihan Celkan’ın (Direklerarası Tiyatro Ödülleri En İyi Yazar) yeni oyunlarından Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’sına uzanan geniş bir repertuvar sunacak.

Kurulduğu günden itibaren özgün metin üretimine önemli bir vurgu yapan TiyatroHâl’in metin üretimine dair yaklaşımını Özer Arslan’a soruyoruz.

“Özellikle alternatif tiyatro mekanlarının artmasıyla “yeni metne” talep, hem üreten hem de tüketen açısından arttı. Bu çok sevindirici ancak ne yazık alternatif tiyatrolar “bir sektör” olamadığından, böyle giderse tekrar yabancı metinlere talep yoğunlaşacak. Yazarını, tiyatrosunu desteklemeyen bir coğrafyada sanattan, tiyatrodan, yeni metinden bahsedemeyiz. Birazcık avrupa tiyatrosuna bakarsak nasıl var olduklarını görürüz. Desteksiz sanat olmaz. Sanat kar edemez, ettirmez.”

TiyatroHâl yeni sezonda 6 oyunla seyirci karşısına çıkacak. Bu oyunlardan üçü, tiyatro seyircisinin geçtiğimiz sezonlardan tanıdığı Yaka Beyaz, Turnike ve Eksik adlı oyunlar. Yeni sezonda Doğrular, Tren ve bir çocuk oyunu olan Cadılar ilk kez seyici ile buluşacak.

Albert Camus’nun yazdığı Doğrular’da insan hayatının herhangi bir ideal uğruna feda edilmesi sorunu ele alınıyor. Çarlık Döneminde Rusya’da yaşanmış bir olaydan yola çıkarak evrensel ve zamansız bir hikaye…

Tren, nüfusa kaydettirilmemiş, çocuk yaşta cinsel istismara uğramış bir kadının son anı. Tren, mucizeyle değişmiş bir hayatın geçmişten gelen bir kadınla altüst oluşu, şimdinin dünün felaketine direnemeyişi üstüne bir oyun.

Roald Dahl’ın çocuk kitabından esinlenerek hazırlanan Cadılar’da çocuklara gerçekle gerçeküstünün karıştığı fantastik bir dünya kuruluyor. Işık oyunları, animasyon film ve canlı performansın iç içe geçtiği oyunda seyircinin de oyuna katılması bekleniyor.

SahneHâl’de TiyatroHâl’in oyunlarının yanısıra Ekip’in, Yabancı Sahne’nin ve BluTiyatro’nun oyunları da izlenebilir. Ekip, Largo Desolato ve Parti oyunlarıyla, BluTiyatro Tetikçi ve Nerede Kalmıştık ile, Yabancı Tiyatro ise Suç ve Ceza ile SahneHâl’de.

Özgür Çiçek/MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla