11. PERA FEST 2 Ekim'de Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / 2 –16 Ekim  2012, İstanbul

İstanbul’un Disiplinlerarası Festivali PERA FEST’in 11. si 2 Ekim’de başlıyor

Bu yıl 11.si gerçekleşen Uluslararası PERA FEST,  Ghetto’da yer alan ‘kick-off’ etkinliği ‘Amsterdam Klezmer Band’ konserinin ardından, 2 Ekim’de ana programını uygulamaya başlıyor. Etkinlikler Ekim ayının 16’sına dek sürecek. Displinlerarası yaklaşımıyla İstanbul’un diğer festivallerinden farklı bir kimlik kazanan ve çok kültürlülük temasını öne çıkaran PERA FEST’in bu yılki programında, günümüz yaratıcı endüstrileri içinde öncülüğü tartışılmayan sinema sanatına ilişkin çok sayıda etkinlik yer alıyor. Bunlar arasında, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi işbirliği ile düzenlenen “Antonioni Retrospektifi”, TÜRVAK’da Metin Erksan ve Müşfik Kenter anısına “Sevmek Zamanı” gösterimi,  Lush Kabare’de Antalya Film Festivali Jüri başkanı Istvan Szabo ile söyleşi öne çıkıyor.

PERA FEST çerçevesinde, Bahçeşehir Üniversitesi’nde iki sergi açılacak. Bunlardan ilki, Filiz Kutlar’ın “Kutsal ve Büyülü Mekanlar” adlı fotoğraf sergisi. Serginin açılacağı 5 Ekim akşamı, Üniversitenin Fazıl Say Oditoryumunda “Barok’tan Romantizm’e” başlıklı bir dinleti yer alacak. Dinletide, mezzo soprano Özay Günay’a piyanoda Aylin Özuğur eşlik edecek.  Festival etkinlikleri arasında Beyoğlu Alt’da Özay Fecht & Kent Mete’nin caz konseri, Tiyatro Pera’da Nesrin Kazankaya’nınn yazıp, yönettiği “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im” oyunu da yer alıyor.

Gelenekten Geleceğe

11. Pera Fest’in ana temasını Gelenek ve Modernite ilişkisi oluşturuyor.  Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği, ‘Hollanda-Türkiye arasındaki Diplomatik İlişkilerin 400. Yıldönümü’ etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirdiği “Geleneksel Sanatlardan Yaratıcı Endüstrilere” başlıklı projeyi tamamlayıcı etkinliklere yer veriyor bu yılki festival programında.

2 Ekim’de Pera Müzesi’nde Cemal Ünal, Refik Ahmet Sevengil’in “İstanbul Nasıl Eğleniyordu ?” adlı kitabı üstüne bir söyleşi yapacak, ardından Mehmet Eryılmaz’ın “Bir Aydınlık Adam: Refik Ahmet Sevengil” adlı belgeseli gösterilecek.

10 Ekim’de, Pera Müzesi’nde gerçekleştirilecek  “Gelenekselden Çağdaşa Disiplinlerarası Yaklaşımlar” konulu panelde edebiyat, müzik, sahne sanatları ve plastik sanatlar alanlarında geleneksel  sanatlardan kaynaklanan  çağdaş yorumlar ele alınacak; panelin ardından Okan Avcı’nın “Telvin” adlı belgeseli gösterilecek.

Müzik alanında, gelenekten yararlanarak çağdaş yorumlara ulaşan yerli ve yabancı sanatçılar arasında, 8 Ekim akşamı Nardis’te, İspanyadan gelecek “Kind of Cai” topluluğu bir ‘Flamenko – Caz’ konseri verecek. 9 Ekim’de Salon’da günümüz Türk bestecileri arasında özel bir yeri olan Evrim Demirel, triosuyla geleneksel müziğimizden kaynaklanan çağdaş yorumlarını sunacak.

Günümüz müziğinde, sahne sanatlarında ve edebiyatında gelenekten yararlanma konusu üzerinde odaklanacak panel ve söyleşilerin yanısıra, bir karikatür sergisi ve iki tiyatro oyunu da yer alıyor festival programında.

9 Ekim’de Küçük Sahne’de, Ayşe Lebriz Berkem’in yönettiği, Bursa Devlet Tiyatrosu’nun “Tek Kişilik Yaşam” adlı oyunu sergilenecek. Devlet Tiyatroları tarafından Festival için bir günlüğüne İstanbul’a getirilecek olan oyun, geleneksel sanatlara çağdaş yorumlar getirmiş öncü bir sanatçı, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yaşam öyküsü üzerinde odaklanıyor.

10 Ekim’de ise, Harbiye Şehir Tiyatrosu’nda geleneksel seyirlik oyunlarımızın farklı türlerinden yararlanan bir oyun sergilenecek: Yiğit Sertdemir’in yazıp, yönettiği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yapımı “Surname”. Oyunların ardından seyirci ile söyleşi düzenlenecek.

11 Ekim’de Schneidertempel Sanat Merkezi’nde açılacak karikatür sergisi de, festival temasını bütünler nitelikte. Serginin adını Tan Oral koymuş : “Gelenek ve Gidenek”.

Festivalin sinema alanındaki etkinliklerinden biri de, 14 Ekim Pazar günü İstanbul Modern’de gösterilecek olan Derviş Zaim’in Geleneksel Sanatlardan yararlandığı üçlemesi : “Cennneti Beklerken”, “Nokta”, “Gölgeler ve Suretler”.

Festivalin son günü olan, 16 Ekim’de Bahçeşehir Üniversitesi’nde açılacak olan  “Geleneksel Sanatlardan Yaratıcı Endüstrilere” başlıklı sergide, Derneğin Hollanda’nın ünlü tasarım okulları Gerritt Rietveld Akademy, Design Academy Eindhoven, ArtEZ  ve Dutch DFA işbirliği ile gerçekleştirdiği çini, cam, keçe ve kuzu derisinden giysi tasarımı atölyelerinin işleri yer alacak. Sergi, aynı zamanda İstanbul Tasarım Bienali’nin yan etkinlikleri arasında yer alıyor. Serginin açıldığı gün, Üniversite Konferans Salonunda “Geleneksel Sanatlardan Yaratıcı Endüstrilere”  başlıklı bir konferans düzenlenecek. Akşamki kapanış konserinde, ‘Ruhi Su’nun 100. Doğum Yılı’ anısına Mehtap Meral  ‘R.Su Türküleri’ söyleyecek.

11.PERA FEST PROGRAMI :

Ekim

2 Salı              18.30      Pera Müzesi

Film : “Bir Aydınlık Adam : Refik Ahmet Sevengil”

Yön : Mehmet Eryılmaz

“İstanbul Nasıl Eğleniyordu”

Söyleşi : Cemal Ünlü

16.00      İtalyan Kültür Merkezi

Antonioni Retrospektifi : “Bir Aşk Hikayesi”

18.15      Antonioni Retrospektifi : “Kızıl Çöl”

3 Çarşamba   16.00    İtalyan Kültür Merkezi

Antonioni Retrospektifi : “Blow-up”

18.15       Antonioni Retrospektifi : “Zabriskie Point”

19.00 TÜRVAK

Metin Erksan ve Müşfik Kenter’in Anısına

“Sevmek Zamanı”

Sunan : Agah Özgüç

4 Perşembe    17.00    İtalyan Kültür Merkezi

Antonioni Retrospektifi : “Oberwald’in Gizemi”

5  Cuma         17.00       İtalyan Kültür Merkezi

Antonioni Retrospektifi : “Bir Kadının Tanımlanması”

18.00        Bahçeşehir Üniversitesi

Fotoğraf Sergisi : Filiz Kutlar

“Kutsal ve Büyülü Mekanlar”

20.00       Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Oditoryumu

Konser : “Barok’tan Romantizm’e”

Özay Günay (mezzo soprano),

Aylin Özuğur (piyano)

6 Cumartesi  20.30     Kumbaracı 50

“Dertsiz Oyun” Altıdan Sonra Tiyatro

Oyun sonrası Söyleşi

7  Pazar        15.00       İtalyan Kültür Merkezi

Antonioni Retrospektifi : “Chung Kuo – Çin”

8 Pazartesi     21.30    Nardis

Flamenko – Caz : “Kind of Cai” (İspanya)

9  Salı           20.00       Küçük Sahne

“Tek Kişilik Yaşam” (B.Rahmi Eyüboğlu)

Yön: Ayşe Lebriz Berkem (Bursa Devlet Tiyatrosu)

21.30       Salon

Caz : Evrim Demirel trio

10 Çarşamba 18.00   Pera Müzesi

Panel : “Gelenekselden Çağdaşa Disiplinlerarası Yaklaşımlar”

Belgesel : “Telvin”

Yön : Okan Avcı

20.30      Harbiye Şehir Tiyatrosu

“Surname” (İstanbul Büyükşehir Bel. Şehir Tiyatroları)

Yazan-Yöneten : Yiğit Sertdemir

Oyun sonrası yönetmenle söyleşi

11 Perşembe 18.00     Schneidertempel Sanat Merkezi

Karikatür Sergisi : “Gelenek ve Gidenek”

13 Cumartesi 15.00   Lush Kabare

Söyleşi : Istvan Szabo (Macaristan)

20.00   Tiyatro Pera

“Ah Smyrna’m Güzel İzmir’im”

Yazan-Yöneten : Nesrin Kazankaya

Oyun sonrası Söyleşi

22.30   Alt

Caz : Özay Fecht & Kent Mete

14 Pazar       13.00 / 15.00 / 17.00  Istanbul Modern

Film : Derviş Zaim’in Geleneksel Sanatlarla ilgili üçlemesi :

“Cennneti Beklerken”, “Nokta”, “Gölgeler ve Suretler”

16 Salı           10.00   Bahçeşehir Üniversitesi

Sergi Açılışı : “Geleneksel Sanatlardan Yaratıcı Endüstrilere”

10.30 – 18.00  Konferans (B Salonu)

“Geleneksel Sanatlardan Yaratıcı Endüstrilere”

20.00   Kapanış Konseri  (Fazıl Say Oditoryumu)

’Ruhi Su’nun 100. Doğum Yılı’

Mehtap Meral’den R.Su Türküleri

———————————————————————————————————————————–

Bilgi için : Pi Prodüksiyon 0541 567 21 53 info@piproduction.com.tr

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.