21.Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eğitim sistemimiz içerisinde eğitimde yaratıcı dramanın tanınması, kullanılması ve yaygınlaştırılmasını özellikle amaçlayan Derneğimiz, yukarda belirtilen amaçlar doğrultusunda ilki 1985 yılında düzenlenen Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Seminer’lerini kurulduğu 1990 yılından beri üstlenmiş ve başlangıçta iki yılda bir gerçekleştirilen seminerlere kongre boyutunu da ekleyerek yıl bir zaman zaman da şube ve temsilciliklerimizden gelen talepler doğrultusunda yılda iki kez düzenlemektedir. Bu seminer ve kongrelerin amacı, değişik ülkelerden gelen yaratıcı drama liderlerinin alan bilgisi ve deneyimini ülkemizdeki alan uzmanlarıyla paylaşabilmelerini sağlamaktır. Bugüne kadar Almanya, İngiltere, Macaristan, İtalya, Norveç, İrlanda, ABD, Belçika, Finlandiya gibi ülkelerden pek çok alan uzmanı bu seminer ve kongrelerde görevler almışlardır.

21.incisi 14-18 Kasım 2012 tarihleri arasında Şanlıurfa şehrinde yapılacağı uluslararası seminerin ana teması olarak “Ritüel” belirlenmiştir. Ritüel, “tekrarı ve sembolik davranışı kullanan bir eylem tarzıdır; ritüelin dili harekettir. Dini veya sosyal bir içeriği olabilir, mantıksal veya mantık dışı diye yorumlanabilir. Ritüel, bir grup eylemidir, bir grup gösterimidir ve “dans etme, şarkı söyleme, maske ve kostüm giyme, diğer insanları, hayvanları veya doğaüstü güçleri canlandırma (veya onlar tarafından sahip olunma), öykü oynama, avı tekrar anlatma, birinci zamanı ikinci zamanda sunma, bu gösterilerin sunulması için özel yer ve zamanlan hazırlama ve prova yapma” gibi öğeleri kullanır.
Ritüelin başka bir özelliği dramatik bir yapıya sahip oluşudur ve ritüelin kendine özgü gerilimi vardır. Bu gerilim, sözgelimi yapılması gereken bir görevi, doğru ve ritmik bir biçimde yapmaktan kaynaklanır. Bu durum ritüelin dramatik yanını vurgular. Bu nedenle ritüel, drama ve tiyatro alanında da önemli bir kavramdır. Ritüelin sahip olduğu dramatik olma özelliği onu aynı zamanda tiyatral da yapar. Tiyatro araştırmalarında ritüelden sık sık dini içerikli ve hep aynı şekilde tekrarlanan, efsânevi düşüncenin ürünü olan birbirinden farklı gelenekler olarak anlaşılır. Tiyatronun kaynaklarının ritüellerde olduğu ileri sürülür.

Ritüelin dramatik, oyunsu ve tiyatral boyutu vardır. Bu boyutlar nedeniyle ritüel hem tiyatrocuları hem de tiyatro pedagoglarının, yaratıcı drama eğitmenleri/liderlerinin çalışmaları içerisinde önemli bir yer tutar. Ritüeller, toplumların kültürel ve sosyal yapılarını özellikle de sözlü kültürel birikimlerini gelecek kuşaklara da aktardıkları, yansıttıkları için aynı zamanda eğitimde yaratıcı drama alanında pek çok farklı amaçla kullanılabilir. Çocukların kendi kültürlerini daha iyi tanımalarına da katkı böylece getirilebilir.

Şanlıurfa’da Göbeklitepe adında çok önemli bir kazı alanı bulunmaktadır. Göbeklitepe’nin farkına ilk kez, bir köylünün de katkısıyla şans eseri 1965 yılında varılmıştır. İlk kazı çalışmaları Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzeler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiştir. Bugün, kazı çalışmaları Prof. Dr. Klaus Schmidt tarafından sürdürülmektedir. Şanlıurfa’nın tarihsel, kültürel ve coğrafi konumuna bakıldığında, bu kentte ritüel kültürünün ne kadar önemli olduğu da dikkatlerden kaçmaz.

Göbeklitepe’nin keşfiyle, ritüel kültürü Şanlıurfa’da daha da önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır. Bu nedenle, ritüel kültürü okulda öğretilecek önemli bir konu haline gelmiştir. Şanlıurfa’daki öğretmenler derslerinde ritüellere daha geniş yer ayırmaya başlamışlardır.

Yaratıcı drama, ritüelleri öğretme konusunda işlevsel yöntemlerden biridir. Ritüel aynı zamanda yaratıcı drama çalışmalarında kullanılan bir tekniktir. Bu nedenle ritüelleri yaratıcı drama yoluyla değişik boyutlardan ele alacak bir uluslararası seminer düzenlenmesi amaçlanmıştır. Seminerin amacı, öğretmenlerin yaratıcı dramayı bir yöntem olarak kullanma konusundaki becerilerinin geliştirilmesi ve yaratıcı drama yönteminin derslerdeki değişik uygulama biçimlerini öğrenerek, daha etkin ve canlandırmaya dayalı bir eğitim-öğretim süreci tasarlamalarına katkıda bulunmaktır. Bu yüzden, 21. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri “ritüel” konusunu odağına almıştır.

Seminerde David Davis’e “Yaşam Boyu Başarı” ödülü de verilecektir. Bu seminerimizde David Davis, Patris Baldwin ve Almanya’dan da dört uzman ritüel odaklı atölyeler yönetecektir. Yine Almanya’dan bir veya iki uzmanın da konuya ilişkin bir konferans vermesini beklemekteyiz. Ayrıntılı program ikinci mektubumuzda size bildirilecektir. Bu bilgilere dayalı olarak Şanlıurfa’da 14-18 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan, “Drama ve Ritüeller” temalı 21. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri’ne davet edildiğinizi saygıyla bildiririz.

Seminerimize katılım göstereceğinizi umut eder, değerli yanıtınızı en kısa sürede almaktan memnuniyet duyacağımızı belirtmek isteriz.

Saygılarımızla

Çağdaş Drama Derneği

Çağdaş Drama Derneği

Paylaş.

Yanıtla