Airan Berg İle iKEDİ Üzerine….

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / İstanbul Dans Festivali kapsamında yürütülen iKEDİ’nin Sanatsal Yönetmeni Airan Berg ile bu seneki hazırlıklarına dair yaptığımız kısa sohbeti aşağıda yayınlıyoruz.

Mahallelere gitmeden ve oradaki insanlarla buluşmadan onlara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Lütfen bize katılın. Bu proje sizin için yapılıyor ve sizin katılımınızla güzelleşiyor. Bu festival, İstanbul’a ve İstanbullulara olan sevgimizin ifadesidir.

iKEDİ’nin İDANS festivalindeki dahiliyetini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Uluslar arası festivaller arasında oldukça prestijli bir yere sahip olan İDANS Festivali’nin yöneticileri ve kurucuları olan Gurur Ertem ve Aydın Silier’in; kültürel alanlar dışında, kamusal alana duydukları ilgi gerçekten olağanüstü. Festival, tiyatroya sıkça gitmeyen bir İstanbullu bir kitleye ulaşıyor ve festivale dahil ediyor. Bu yüzden İDANS, diğer uluslar arası festivallerin ondan öğreneceği şeyler olan örnek bir festival.

Bu yılki beklentilerinizi paylaşmak ister misiniz?

Kamusal alanda çalıştığınızda her şey kontrolünüz altında olmadığı için beklentiye ya da öngörüye sahip olmak zor olabiliyor. Geçtiğimiz seferki kadar heyecanlı olacağını düşünüyorum. Eski atölye sahalarımıza gitmeyi ve yenilerini keşfetmeyi dört gözle bekliyorum. Umarım hava da güzel olur.

Bu yılki hazırlık süreci nasıl geçti?

Projeyi daha önce de gerçekleştirdiğimiz için bu yılki hazırlık süreci kısa sürdü.

Oldukça istekli yeni eğitmenlerimizi ve geçen sefer çalıştığımız takım arkadaşlarımızı aramızda tekrar görmek çok güzel.

Projenin 2010 yılındaki yürütümü ve gerçekleştirilmesi hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Oldukça olumlu geri dönüşler aldık. Birçok insanın masaları dolduracağını, bir kukla yapabilmek için sırada bekleyeceğini ummuyordum. Burada, insanlar “Hiçbir Türkiyeli adam sokakta kukla yapmaz.” diyor. Bunu diyenlerin yanıldıkları ispatlandı. Buradaki tüm insanlar yaratıcı, yaratıcılıklarını kullanmak için arzulu, oyun oynama ve toplumda aktif olarak yer alma isteğine sahip. Bu, insan doğasının temeli.

iKEDİ projesi fikrinin nasıl geliştirildiğini anlatabilir misiniz? İKEDİ için size ilham veren neydi?

iKEDİ’nin ilham kaynağı İstanbul ve İstanbullu insanların yaratıcılığıdır. Sehrin büyüklüğünü göz önünde bulundurulduğunda, insanların gelip bize katılmalarını beklemek yerine onlara ulaşabilecek farklı yerlere taşınabilecek bir projeye ihtiyaç duyduk. Projenin temel amacı yerel halkın katılımını sağlayabilmekti.

pastedGraphic.pdf

Gizem Aksu / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.