Bu Oyunlar Sahnenin Tozunu Attıracak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geçen yıl Şehir Tiyatroları’ndaki yönetmelik değişikliğiyle ilgili tartışmalarla sona eren tiyatro sezonu, bomba gibi oyunlarla açılıyor! Touch İstanbul dergisi, özel ve ödenekli tiyatroların sahneye koyacağı yeni ve iddialı oyunları derledi.

DOT

BİRBİRİNDEN İDİALI OYUNLAR VAR

DOT’un yeni oyunu ‘Sarı Ay’ın prömiyeri 26 Eylül’de yapılacak. Çağdaş bir ‘Bonnie ve Clyde’ masalı olan ‘Sarı Ay’, İskoçyalı yazar David Greig’in imzasını taşıyor. Oyunun çevirmeni ve yönetmeni Pınar Töre. Gizem Erdem, İbrahim Selim, Kaan Turgut ve Su Olgaç ise karakterlere hayat veren isimler. Kasım’da sahnelenmeye başlayacak ‘Altın Ejderha’ oyunu ise, bir Uzakdoğu lokantasında geçiyor. Roland Schimmelpfennig’in yazdığı oyunun çevirmeni ve yönetmeni Serkan Salihoğlu. Oyuncular ise Deniz Türkali, Köksal Engür ve Enis Arıkan.

BİRİKEN

İLK KEZ İDANS’TA SAHNELENECEK

Craigslist’e verilen bir ilan ve cevap bekleyen iki karakter… ‘Ynt: İlt: beraberce ölmek’ adlı oyun, Melis Tezkan ve Okan Urun’a ait bir proje. Gökçe Yiğitel ve Okan Urun’un rol aldığı oyunun prömiyeri 13-14 Ekim’de ‘iDANS’ festivali kapsamında Garajistanbul’da gerçekleştirilecek.

MEKAN ARTI

ÜÇLEMENİN İKİNCİSİ YOLDA

Mekan Artı’da sezon, Sofokles’in ‘Kral Oidipus’ metninden yola çıkarak yeniden yazılan ‘Ödipus’ oyunuyla açılıyor. Geçen sezon, ‘Şiddet’ üçlemesinin ilki olan ‘Ayna’ oyunuyla, kadına yönelik şiddet üzerine bir oyun gerçekleştiren ‘Tiyatro Artı’, bu sezon sahneleyeceği ‘Şeker’ ile de çocuklara yönelik şiddeti konu alıyor.

TİYATRO BARBONE

SEZONU ‘PEYOTE’DE AÇIYOR

Tiyatro Barbone’da sezonun açılış oyunu; ‘Peyote’de İki Bira ve Ortaya Patates’. Oyunu Cihan Sağlam yazdı. Geçen sezon sahnelenen Eric-Emmanuel Schmitt’in ödüllü oyunu ‘İki Dünya Oteli’ ise oynamaya devam edecek. Alman edebiyatının önemli yazarı Stefan Zweig’ın kaleme aldığı uzun öykü ‘Satranç’ için yapılan tiyatro uyarlaması ise bitti, provaları yakında başlayacak. Fransız Jean-Philippe Toussaint’ın yazdığı ‘Banyo’nun uyarlamasında ise Barış Kıralioğlu tek kişilik performans sergileyecek.

BULUTİYATRO

SAVAŞIN ETKİLERİNE BAKIŞ

‘Nerde Kalmıştık?’ isimli oyun, Mirza Metin’in yönetmenliğinde askerlik ve savaş deneyiminin, birey ve toplum üzerindeki etkilerini tartışmaya açıyor. Oyun askerliğini tamamlayıp ailesinin yanına dönen ‘Umut’un, Güneydoğu’da katıldığı operasyonlar nedeniyle tanık olduğu şiddet sonrası, eski yaşamına dönememesini konu ediniyor. Oyun Ekim ayından itibaren SahneHâl’de oynayacak.

STUDIO 4 İSTANBUL

90’LAR NOSTALJİSİ

90’lar kuşağından bir grup oyuncunun diğer kuşaklara bir daveti olarak tasarlanan ‘Olmamış mı?’ adlı oyun, Türkiye’de büyümek ve genç olmak temalarını müzik, video ve kişisel tarih anlatılarının yardımıyla sahne dilinde araştırıyor. Oyun 17-19 Eylül’de Garajistanbul’da başlıyor. Onur Karaoğlu’nun yönettiği ‘Bugün Aşık Olucam’ ise, performans- konser formatında, tiyatronun müziğe, izleyicinin oyuncuya dönüştüğü bir alan yaratıyor.

CRAFT TİYATRO

SÜRPRİZLER YOLDA

Craft Tiyatro, sezonu Eylül ayı sonunda üç oyunla açıyor; Şenay Gürler ve Deniz Karaoğlu’nun oynadığı ‘Kayıp’, İpek Bilgin ve Barış Gönenen’in oynadığı ‘Uğrak Yeri’ ve Atölye Craft öğrencileri Metin Akdülger, İbrahim Aslan ve Begüm Kaya oynadığı ‘Kaset’. Bunlara ek olarak sezon içinde iki yeni sürpriz oyun daha geliyor.

TİYATROTEM

ACAYİPNAME!

Acayipname’, Kasım ayında sahnelenmeye başlayacak. Ayşe Bayramoğlu’nun yazdığı oyunda Şehsuvar Aktaş ve Ayşe Selen rol alıyor. Tek perdelik oyun şiddeti, ona ortak olmadan anlatma yoluna gidiyor.

İKİNCİKAT

YENİ OYUNLAR

İkincikat’ta sezon boyunca Anthony Neilson’dan ‘Disosya’ ve Philip Ridley’den ‘Korku Tüneli’ oyunları sahnelenecek. Prömiyerini İstanbul Tiyatro Festivali’nde yapan ‘Yalnızlar Kulübü’ de İkincikat’ta sahnelenmeye başlayacak. Alper Kul ve Emrah Serbes’in yeni oyunları da sahneye konulacak.

BU ‘PARTİ’ BAŞKA!

EKİP TİYATROSU

Cem Uslu’nun yazıp yönettiği ‘Parti’, bu ay SahneHâl’de başlıyor. Ertürk Erkek, Elif Bilgiç ve Duygu Yetiş’in başlıca rollerini oynadığı oyun, altı eski arkadaşın yıllar sonra bir bekarlığa veda partisinde bir araya gelmeleriyle gelişen olayları sahneye taşıyor. Ekip’in bir diğer oyunu ‘Kara Sohbet’, Amelie Nothomb’un imzasını taşıyor, çevirisi ise Seda Güney’e ait. Murat Engiz ve Onur Soyal’ın rol aldığı oyun, Ekim’de Kumbaracı50’de prömiyerini yapacak.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.