Grup Yorum'a ve Özgürlük Tiyatrosu'na Özgürlük

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grup Yorum üyesi Selma Altın, Ezgi Dilan Balcı, Damla Sandal, Kültür Sanat Yaşamında Tavır dergisi sahibi Bahar Kurt ve İdil Tiyatro Atölyesi oyuncusu Bahar Ertürk’ün de aralarında olduğu bir grup sanatçı 14 Eylül cuma günü gözaltına alındı. Dört günlük gözaltı süresinin sonunda “örgüt üyeliği, örgüt adına propaganda yapmak, suç ve suçluyu övmek” suçlamalarıyla hakim karşısına çıkarılarak kendilerine ev hapsi cezası ve yurtdışına çıkış yasağı getirildi. Yapılan açıklamalar sanatçılara gözaltında şiddet uygulandığı yolunda.

Son dönemde şiddetlenerek artan muhalif görüşlere ve kişilere dönük linç kampanyası, savaş koşullarında toplumu demir bir pençe ile yönetme tutkusunun bir başka göstergesine dönüşmüş durumda. Geçmişte doğrudan bir bakanı tarafından ülkedeki muhalif sanatçıları “zararlı ve terörist” ilan etmiş olan şu anki hükümet, eleştiri ve karşı fikirlerden bu kadar korkmamalı, demokrasinin sadece kendi fikirdaşları için değil herkes için ifade özgürlüğü anlamına geldiğini hatırlamalıdır.

Ne yazık ki sanatçılara yönelik faşizan baskılar söz konusu olduğunda Türkiye dünya üzerinde yalnız değil. Filistin Yönetimi de Filistin’in en etkili tiyatro topluluklarından Özgürlük Tiyatrosu’nun kurucularından olan ve yakın zamanda adil yargılanmadığı ve hapishanede hakları ihlal edildiği gerekçesiyle açlık grevine başlayan Zakaria Zubeidi üzerindeki baskısını sürdürüyor. Bu konuyla ilgili haberimize de Mimesis Portal haber sayfalarından ulaşabilirsiniz: Özgürlük Tiyatrosu’ndan Acil Eylem Çağrısı

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla