Halk Sanatçısı Hraçuhi Jinanyan Vefat Etti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür Bakanlığından verilen bilgiye göre; sevilen sanatçı, sunucu, ErmSSC halk sanatçısı, Erivan onursal yurttaşı, Prof. Dr. Hraçuhi Artyomi Jinanyan uzun süren bir rahatsızlık sonrasında  19 Eylül’de 91 yaşında aramızdan ayrıldı.

Hraçuhi Jinanyan 25 Kasın 1919’da  İstanbul’da dünyaya geldi. 1925 yılında Sovyet Ermenistanı’na göç etti. 1936-41 yıllarında Erivan Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesinde öğrenim gördü. 1941 yılında Ermenistan Devlet Radyosunda önce sunucu, daha sonra editör ve rejisör olarak çalıştı. Erivan Devlet Tiyatro Enstitüsü’nün kuruluşundan 2002 yılına dek eğitmenlikle uğraştı, uzun yıllar Sahne Diksiyonu Kürsüsünü yönetti.

Birçok takdirname ve ödüllere sahip olan sanatçı, devlet ödülleriyle de taltif edildi. 1977 yılında ErmSSC halk sanatçısı onursal ünvanıyla ödüllendirildi. 1984 yılında Sahne Diksiyonu Kürsüsü’nden profesörlük derecesi aldı. 2001 yılında «Movses Khorenatsi» nişanıyla ödüllendirildi. 2003 yılında «Erivan onursal yurttaşı» ünvanını aldı. H. Jinanyan’ın yaratıcı yaşamında ezberden okuma janrı özel bir yer tutmakta, bu yönüyle Ermeni toplumunda tanınmış bir isim oldu.

Hraçuhi Jinanyan’ın vefatı vesilesiyle Ermenistan başbakanı kararıyla , Kültür Bakanı H.Poğosyan başkanlığında Devlet Cenaze Komisyonu kurulması kararı alındı.

NEWS.am

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.