İsrailli Dans Grubuna Boykot

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İskoçyalı sanatçılar, İsrailli dans grubu Batsheva’nın gösterisi için boykot çağrısı yaptı. İskoçya’nın ulusal şairi de, İsrailli dans grubu Batsheva’nın Uluslararası Edinburg Festivali’ndeki gösterisine yapılan boykot çağrısına katıldı. Filistin yanlısı aktivistler, Perşembe gecesi İsrail’in Kültür Bakanı’nın da katılımıyla düzenlenecek olan açılış performansının engellenmesi çağrısı yapıyor. Online olarak yapılan çağrıda “İsrailli ırkçılarla dans etme” deniliyor.

Aktivistlerin çağrısından sonra üç ayrı gösteri yapması beklenen Batsheva ‘nın engellenmesi için yerel medyada festivalin direktörü Jonathan Mills’e baskı yapılmaya başlandı. Boykotun destekçileri çağrılarında dans grubunun İsrail Dışişleri tarafından desteklendiğini belirtti. Ancak İsrailli bir diplomat dans grubunun kesinlikle hiçbir resmi makamdan destek almadığını ileri sürdü. Yapılan baskılara cevap olarak program yöneticileri, bütün sanatçıların uluslarına bakılmaksızın seslerini duyurmaya hakkı olduğunu söyledi. İskoçyalı sanatçılar ise The Scottish Herald’da yer alan bir yazıda sanatla politikanın birbirinden ayrılamayacağını ve grubun gösterisinin iptal edilmesi gerektiğini ifade etti. Halbuki, İsrail Dışişleri’ne bağlı bir sitede Batsheva grubu için “İsrail kültürünün en tanınmış küresel elçileri ” diye yazıyordu.

Gazetede yayınlanan mektubu şair Liz Lochhead, romancı Iian Banks ve romancı-kısa öykü yazarı Alison Louise Kennedy imzaladı. Geçtiğimiz yıl, Lochhead İskoçya Parlementosu’nda ulusal şair kabul edilmişti. Medya organları Liz Lochhead’ın, tereddüt içinde olduğunu yazsa da onun Batı Şeria’ya düzenlemiş olduğu ziyaretin kararında önemli ölçüde etkili olduğu belirtildi. Lochhead, Haziran ayında yaptığı ziyarette Filistinlilerin görmüş olduğu insanlık dışı muameleye şahit olduğunu söylemişti.

İskoç Filistin Dayanışma Birliği üyeleri, Perşembe gecesinden itibaren salonun dışarısında protestolara başlayacaklar. Bu arada İngiltere’nin Siyonist Federasyonu üyeleri de sahnenin dışında İsrailli sanatçıların haklarını savunmak için teşviklerde bulunuyor.

Dünya Bülteni

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.