İzmir DT Sahnesinde 'Kadın' Mücadelesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İzmir Devlet Tiyatrosu, üç aylık aradan sonra birbirinden iddialı oyunlarla perdelerini açmak üzere kolları sıvadı. Şu sıralar 4 yeni oyunun provalarını sürdüren İzmir DT’nin Müdürü Hülya Savaş, “Bu sezon izleyicilerimizden daha büyük bir ilgi göreceğimize inanıyorum. Klasikten tarihsel oyunlara, güncel eserlerden çocuk tiyatrosuna kadar geniş bir yelpaze ile her kesimden seyirciyi salonlarımıza çekmek için yoğun şekilde çalışıyoruz. Tiyatrolarla ilgili söylentileri bir kenara bırakıp seyircimize değişik türlerin en güzel örneklerini sunmanın peşindeyiz” dedi.
NORA’NIN DRAMI

Ekim’de 4 sahnesinde birden peş peşe ‘perde’ diyecek olan İzmir DT’nin yeni projelerinden Henrik İbsen’in klasik eseri ‘Nora’ (Bir Bebek Evi) 2 Ekim’de Konak Sahnesi’nde, geçtiğimiz ay İzmir’de yitirdiğimiz ünlü oyun yazarımız Güngör Dilmen’in kaleme aldığı ‘Bağdat Hatun’ 4 Ekim’de Karşıyaka Hagıp Haykır Sahnesi’nde, Kazak yazar Dulat İsabekov’un Türkçe’ye çevrilen ilk oyunu ‘Mirasçılar’ 9 Ekim’de Karşıyaka Oda Tiyatrosu’nda, İtalyan yazar Ugo Betti’nin ‘Keçiler Adası’ ise 10 Ekim’de Melek Ökte Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluşacak.

Gerçekçi Tiyatro’nun babası Norveç’li İbsen’in, dünya klasikleri arasındaki ‘Nora’ (Bir Bebek Evi) eserini Ankara DT sanatçısı Cem Emüler yönetiyor. 1879’da yazılan ve kadın sorunlarını çarpıcı bir insan hikayesiyle ortaya koyan ‘Nora’, sahnelendiği dönemde büyük tartışmalara yol açmıştı. Değişik versiyonlarıyla sinemaya da uyarlanan oyun, Devlet Tiyatroları’nın bu sezonki ‘kadın’ temasıyla da örtüşüyor. Eser, toplumsal yer arayışındaki Nora’nın, kendisine biçilen rol, aile ve çevre kıskacı yüzünden yaşadığı dramı anlatıyor. Her yönden baskıyla hayatı tutsağa dönüşen Nora, kendisine bir yol açabilmek için ağır bedel ödemek zorunda kalacaktır. Yönetmen yardımcılığını Melike Aslı Sinke’nin üstlendiği oyunun dekor tasarımı Savaş Çevirel’e, kostüm tasarımı ise Funda Çebi Bozdoğan’a ait. Füsun Ataman Berke’nin dramaturjisini yaptığı Nora’da, Özlem Başkaya, Yusuf Köksal, Gürol Tonbul, Melike Sinke, Mehmet Avdan, Birsel Aygün ve Damla Ardal rol alıyor.
KURUÇ SAHNELİYOR

Türk oyun yazarlığında yeri doldurulamayacak Güngör Dilmen’in ‘Bağdat Hatun’ eserini ise usta tiyatrocu, ‘devlet sanatçısı’ unvanına sahip, Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü Prof. Bozkurt Kuruç sahneleyecek. Cengizhan’ın torunu Hulagu Han’ın kurduğu İlhanlı Devleti’nin imparatoru Bahadır Han’ın, evli bir kadın olan Bağdat Hatun’u kocasından boşatarak nikahına geçirmeyi konu alan oyun sinemada da ilgi görmüştü. İlhanlı Ecesi olmak uğruna kocasından, babasından, kardeşlerinden ve doğmamış bebeğinden gözünü kırpmadan vazgeçen Bağdat Hatun, türlü entrikalarla devleti yönetmeyi başarıyor. Güncel açıdan da, iktidar hırsının insanı hangi noktaya getirebileceğini gösteren ‘Bağdat Hatun’un yönetmen yardımcılığını Dilek Demir ve Cemalettin Çekmece üstleniyor. Hande Gürler, Özkan Gezgin, Hülya Savaş, Ümit Dikmen, Arif Yavuz, Evren Serter, Neşe Arat, Cemalettin Çekmece, Recep Ayyıldız, Yağmur Gören, Bengi Atakan, Türker Alpuğan, Elif Göksürer, Özlem Kamalıoğlu, Ömer Polat, Ender Şeviker, Gerçek Öner, Ömer Okatan, İlker Atatoprak, Enis Tekerek’in rol aldıkları eserin dekor tasarımı Melih Karakurt’a, kostüm tasarımı Yıldız İpeklioğlu’na, dramaturjisi Pınar Merterkek’e, müziği Can Atilla’ya, koreografisi ise Barbaros Ünlü’ye ait.
KAZAKİSTAN TURNESİ

Dünyaca tanınan Kazak yazar Dulat İsabekov’un dilimize ilk çevrilen oyunu ‘Mirasçılar’, İzmir’in ardından yine Ekim ayında yazarın 70’inci doğum yılı şenlikleri kapsamında Kazakistan’ın Almatı şehrinde bir hafta sahnelenecek. Kazak gözüyle miras çatışmasının anlatıldığı trajikomik oyunda, eşini ve çocuklarını kaybeden yaşlı bir kadın, evine gelen savaş gazisini can yoldaşı olarak kabul eder. Uzun yıllar sonra savaş gazisi ölür ama bir anda ortaya çıkan kız kardeşi ve eniştesi eve gelerek tapuyu üstlerine geçirirler. Evi de içindeki yaşlı kadınla birlikte satışa çıkarırlar.

Yönetmenliğini Tomris Çetinel’in yapacağı oyunun reji asistanlığını Okan Koç, Derya Kara Erk, dekor ve kostüm tasarımını Günnur Orhon, ışık tasarımı ise Kemal Gürgün sahipleniyor. Mirasçılar’da rolleri Şebnem Doğruer, Meltem Ertürk, Mustafa Şen, Güldeniz Aytutuldu, Onur Amaç, Okan Koç, Serdar Aktay ve Derya Kara Erk paylaşıyor.
SUÇ KAVRAMI

İtalyan Ugo Betti’nin 1946’da yazdığı ‘Keçiler Adası’, İzmir DT’nin kadın sorunlarını öne çıkardığı bir diğer oyunu olarak göze çarpıyor. Keçiler Adası, ‘suç’ olgusunu sorguluyor. İnsanın suça doğuştan eğilimli ve kötücül bir varlık olup olmadığı çelişkisini gündeme getirirken, çevremizi kuşatan ortamın, suçun ortaya çıkmasındaki rolünü tartışıyor. Modern insanın, sanayileşmeyle birlikte başlayan ‘yabancılaşma ve iletişimsizlik’ sorunlarını, erkeklerini savaşa gönderen ada kadınlarının acısı üzerinden ele alıyor. Adanın zorunlu esiri üç kadının, korkulu ve uzun bir bekleyişe dönüşen hayatları, heyecanlı bir serüven tadıyla sahneye geliyor. İzmir DT oyuncusu Sadık Yağcı’nın ilk rejisörlük deneyimi yaşayacağı oyunun yönetmen yardımcısı Devrim Akkaya. Dekor ve kostüm tasarımı Ebru Çulpan Egüz’e, ışık tasarımı Zeki Kayar’a ve dramaturjisi Füsun Ataman Berke’ye ait ‘Keçiler Adası’nda, Alev Erözmen, Menekşe Bendeş Özyiğit, Mustafa Çolak, Yasemin Toprak ve Ali Sinan Demirkale oynuyor.

Yeni Asır

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.