İzmir'de Sokak Tiyatrosu Festivali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İzmir’de başlayan Uluslararası Sokak Tiyatrosu Festivali kapsamında Türk, Alman, Fransız ve İtalyan tiyatro toplulukları, 9 Eylüle kadar İzmir sokaklarında gösteri yapacak. Festivali düzenleyen İzdüşün Kültür ve Sanat Derneği’nin Proje Koordinatörü Günay Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Kültür ve Sanat Bileşeni (ICD-CA) Hibe Programı kapsamında desteklendiğini bildirdi.

Günay, projeyle Türkiye ve AB ülkelerinde sokak ve halk tiyatrosu konusunda uzun yıllardır çalışan tiyatro topluluklarının işbirliğinin amaçlandığını, ilk gösterinin 29 Ağustos’ta yapıldığını dile getirdi. 9 Eylüle kadar festivalin devam edeceğini anlatan Günay, şöyle konuştu:

“Fransa’dan iki, İtalya ve Almanya’dan birer topluluk geldi. Türkiye’den de dört toplulukla İzmir’in sokaklarında olacağız. Sekiz grup ikişer kez, toplam onaltı gösteri yapacak. İlk gösteriyi Fransız topluluk yaptı ve büyük ilgi gördü. Oyunlar İzmir’in her tarafında oynanacak. Sokakta olduğu için rastlantısal seyirciler olacak. Belki tiyatro alışkanlığı olmayan seyirciler bu oyunları izleyecek. İzmirliler her an İzmir’in her hangi bir sokağında bir tiyatro görebilirler.”

İzmirlilerin festival süresince yerli ve yabancı toplulukları izleyerek, aynı zamanda Avrupalı sanatçılarla, Türk sanatçılar arasındaki ortak bakışı görme fırsatı bulacağını anlatan Toprak, şunları söyledi:”AB’de sokak tiyatrosu yapan topluluklarla, Türkiye’de bu sanatı icra eden toplulukların ele aldıkları konular, onları işleyiş biçimleri çok benzer özellikler taşıyor. Çünkü AB ile Türkiye arasında geçmiş ortak kültürel miras söz konusu. Bu kültür tiyatroyla bir kez daha vurgulanacak. Konuların temaların ne kadar benzer olduklarını fark edecekler.”

Festival çerçevesinde Almanya’dan İzmir’e gelen sokak sanatçıları II. Friedrich’i sahneleyecek. Friedrich’i, Almanya’da yaşayan Türk tiyatro sanatçısı Müge Yavaş oynuyor. Dört kişiden oluşan oyunda Friedrich, İzmir sokaklarında ordusuna uzun boylu asker seçecek. Tepekule Konre Merkezi’nde oyunun provasını yapan Müge Yavaş, AA muhabirine, iki asker ve bir hizmetliden oluşan grupla İzmirlileri eğlendirmeye çalışacağını, gösteride kuracağı orduya İzmir’den uzun boylu askerler seçeceğini anlattı.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.