Nora Bir Bebek Evi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / İzmir Devlet Tiyatrosu, 2012-2013 sezonuna klasik yapıtlarla merhaba diyor. Gerçekçi Tiyatro Akımının kurucusu sayılan Norveç’li yazar Henrik İbsen’in (1828-1906) ünlü eseri Nora, Bir Bebek Evi, Yılmaz Öğüt’ün çevirisiyle  2 Ekim’de Konak Sahnesi’nde perde açıyor. Yönetmenliğini, Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Cem Emüler’in üstlendiği yapım, 1879 yılında kaleme alınmış.

Kadın sorunlarına eğilmesi nedeniyle döneminde oldukça tartışma yaratan oyun, Devlet Tiyatroları’nın bu sezon ele aldığı “kadın” temasıyla örtüşüyor ve otuz yıllık bir aradan sonra yeniden “perde” diyor. Dünyada birçok kez sahnelenen ve beyazperde uyarlamaları ile de dikkat çeken bu önemli eser, kendisini var etmeye, yerini bulmaya çalışan bir kadının dramını konu alıyor. Nora, kendisine biçilen toplumsal rol, aile ve çevre baskısı ile basit bir insanî hatanın, kadını nasıl tutsağa çevirebildiğine tanıklık ediyor. Bu tutsaklıktan kurtulmanın yolu ise ağır bedel ödemek elbet.

Nora’nın evrensel öyküsünü İzmir Devlet Tiyatrosu Sahnesi’ne taşıyan ekipte Yönetmen Yardımcılığını Melike Aslı Sınke üstlenirken, Dekor Tasarımı Savaş Çevirel’e, Giysi Tasarımı Funda Çebi Bozdoğan’a, Işık Tasarımı Kemal Gürgün’e, Dramaturgi Füsun Ataman Berke’ye ve asistanlık Mehmet Avdan’a aittir. Oyunda rol alan sanatçılar, Özlem Başkaya, Yusuf Köksal, Gürol Tonbul, Melike Aslı Sinke, Mehmet Avdan, Birsel Aygün ve Damla Ardal.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.