Sanatta Özelleştirme Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sanat kurumlarının özelleştirilmesine ilişkin yasa tasarısı fiilen uygulanmaya başlandı. Bakanlığın yeni sanatçılar yetiştirmek üzere açtığı ‘kadro sınavına’ onay verilmedi, nedeni ise “sanat kurumlarında bundan böyle kadrolu sanatçı istihdam edilmeyecek” şeklinde açıklandı.

Sanat kurumlarının özelleştirilmesine ilişkin yasa tasarısı artık fiilen yürürlükte. Cumhuriyet‘ten Selda Güneysu‘nun haberine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Tiyatroları özelleştiriyorum” sözlerinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan ve bakanlığa bağlı tüm sanat kurumlarının mevcut statülerini değiştiren yasa tasarısı taslağı devlet senfoni orkestralarında fiilen uygulamaya geçti.

“Sanat kurumlarında bundan böyle kadrolu sanatçı istihdam edilmeyecek”
Devlet senfoni orkestralarına yeni sanatçılar kazandırmak amacıyla açılmak istenen “kadro sınavı”, “sanat kurumlarında bundan böyle kadrolu sanatçı istihdam edilmeyecek” gerekçesiyle onaylanmadı. Taslakta, kadrolu sanatçı yerine tamamen sözleşmeli sanatçı istihdam edilmesi öngörülüyordu.

Cumhuriyet, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Başbakan Erdoğan’ın tiyatrolara yönelik sözleri üzerine hazırladığı yasa tasarısı taslağının sadece Devlet Tiyatroları’nı (DT) değil bakanlığa bağlı tüm sanat kurumlarını kapsadığını duyurmuştu.

Hazırlanan yeni yasa tasarısı taslağına göre bundan böyle DT, Devlet Opera ve Balesi (DOB) Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile Antalya, Adana, Bursa gibi illerde bulunan devlet senfoni orkestralarına da “kadrolu sanatçı alımı” yapılmayacağını, bu tür sanat kurumlarının proje bazlı çalışacağını ve projelere göre “sözleşmeli sanatçı” alınacağını dile getirmişti.

“Kadro sınavına onay gelmedi”
Söz konusu uygulama fiilen gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan devlet senfoni orkestralarının bünyesine kadrolu yeni sanatçı kazandırmak üzere açmak istediği “kadro sınavı”na onay gelmedi. Bakanlığın söz konusu sınava onay vermemesinin nedeni de “sanat kurumlarında bundan böyle kadrolu sanatçı istihdam edilmeyecek” şeklinde açıklandı. Anadolu’da faaliyet gösteren devlet senfoni orkestralarında “sözleşmeli” statüde çalışmak isteyen sanatçı adayları için giriş sınavı ise 20 Eylül’de gerçekleştirilecek. Orkestraların çoğu 1 Ekim itibarıyla yeni sezona başlayacak.

Sol

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.