Tiyatro, Opera ve Bale Yeni Sezonda Yarışıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devlet Opera ve Balesi’nde yeni sezonda 25’i Türk, 50’ye yakın yeni eser sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Devlet Tiyatroları da sezonun ilk yarısında 34’ü yerli, 21’i çeviri toplam 55 yeni oyunla seyircinin karşısına çıkacak.

Devlet Opera ve Balesi (DOB), tüm yurdu kapsayan kültür ve sanat etkinlikleriyle yeni sezona başlıyor.
DOB Genel Müdürü Prof. Dr. Rengim Gökmen ile Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) Müdürü Aykut Çınar, Opera Binası’nda düzenlenen basın toplantısında yeni sezona ilişkin bilgi verdi.

Gökmen, 25’i Türk, 50’ye yakın yeni eser ve yeniden sahnelenecek 70 eserle sanatseverlerle buluşacaklarını söyledi.

Sahnelenecek yeni Türk eserleriyle ulusal opera ve bale adına atılan adımların hızlandığını ifade eden Gökmen, “Ulusal operamızı güçlendirmek ve Türk kültürünün uluslararası alanda kendine özgü bir yer edinmesi yolunda Türk bestecilerin eserlerine büyük önem veriyoruz” dedi.

Yeni sezonda DOB’un repertuvarına aldığı ve prömiyerleri gerçekleşecek yeni Türk eserleri şöyle:

Muhteşem Süleyman’dan dünya prömiyeri

“Okan Demiriş’in ‘Karyağdı Hatun’ operası ve Muammer Sun’a ait müzikler eşliğinde koreografisini Uğur Seyrek’in yaptığı ‘Sevginin Bedeli’ adlı bale, Tevfik Akbaşlı’ya ait müzikler ve Mehmet Balkan’ın koreografisiyle dünya prömiyeri yapılacak ‘Muhteşem Süleyman’ sahne kantatı, yine dünya prömiyeri gerçekleşecek bestesi Ali Hoca’ya, librettosu Şefik Kahramankaptan’a ait ‘Lale Çılgınlığı’ operası, Modern Dans Topluluğu’nun sunacağı koreografisi Özgür Adam İnanç;a, Türk Halk Müziği eksenli müzikleri düzenleyen İsmail Sezen ve Arda Erdeme ait ‘Arda Boyları’, müzikleri Turgay Erdener’e, koreografisi Beyhan Murphy’ye ait ‘Afife’ balesi.”

Ayrıca opera ve bale sanatında yerini almış başka seçkin eserlerin de sahneleneceğini dile getiren Gökmen, şöyle konuştu:

“Ankara DOB ‘Eczacı’ operasını, İstanbul DOB W.A.Mozart’ın ‘Opera Müdürü’nü ve A. Salieri’nin ‘Önce Müzik Sonra Söz’ operasını, Bosnalı besteci A.Horozic’in ‘Öldüren Aşk’ı ve Çaykovski’ni ‘Kuğu Gölü’ balesini, İzmir DOB Vincenzo Bellini’nin ‘Uyurgezer Kız’ operasını ve ‘Sylvia’ balesini, Mersin DOB, G. Bizet’nin, ‘Carmen’ operasını ve Ahmet Adnan Saygun’un ilk Türk operası olarak tarihe yazılan ‘Özsoy’ operasını, Antalya DOB, F.Haendel’in ‘Hercules’ operasını, Samsun DOB ise G.Puccini’nin ‘Madam Butterfly’ operasını ve ‘Harem’ balesini izleyiciyle buluşturacak.”

DOB’ta performans sistemi

Sanat kurumlarında özelleştirme kelimesinin çok fazla kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Gökmen, “Sanat kurumları doğası itibarıyla özel olmaz diye düşünüyorum. Devlet Tiyatroları (DT) ile DOB’un çalışma koşulları ve sistemlerinde sahne sanatları olması bakamından çok büyük farklar vardır. Biz de DT Genel Müdürü ve Güzel Sanatlar Genel Müdürümüzle istişare ediyoruz.

Çağın koşullarına ayak uydurmak bakımından DOB’ta da bazı sistem değişikliklerini öneriyoruz, ama tabii ki DOB, sosyal güvencesi olan kadrolu sanatçı istihdamına dayalı sistemini sürdürerek bunun içinde performans sistemi oluşturarak daha üretken, daha verimli, daha dinamik ve kendisini daha çağa uyduran yapıya büründürmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Çünkü kendisini her an güne uydurmayan ve yeniliklerin peşinde koşmayan özellikle sanat kurumlarının eskimeye mahkum olduğunu hepimiz biliyoruz.”
Performansı yüksek sanatçıların ödüllendirilmesi ve performanstı düşen sanatçının insanca koşullarda emekli edilmesi gerektiğini belirten Gökmen, “14 yıldır kurumda misafir sanatçı olup yarın ne olacağını bilmeyen sanatçılarımız var. Onlara ‘başarılısınız bu sanat alanında devam edebilirsiniz ya da değilsiniz başka alanlarda kendinizi deneyin’ diyebileceğiniz bir sistem oluşturulabilmeli. Sanıyorum ki DOB çok daha dinamik bir yapıda sanatsal yaşama katkılarına devam edecektir. Sayın Bakanımız bu konudaki çalışmaları yapmamız talimatını vermiştir” diye konuştu.

Opera Binası’ndaki tadilatta kemik parçaları bulunmasına ilişkin de bilgi veren Gökmen, bulunan parçanın Bizans dönemine ait olduğunun düşünüldüğünü, ayrıca sezonun açılması ve eserlerin sahnelenmeye başlanmasıyla tadilata gelecek yıla kadar ara verildiğini bildirdi.

Açılış konseri 28 Eylül’de ATO’da

Gökmen, yeni sanat sezonunun açılışının sevilen opera aryalarının, türkülerin ve Türk eserlerinin seslendirileceği, dans ve balenin yer aldığı programları içeren açılış konserleriyle yapılacağını anlattı.

Ankara Devlet Opera Balesi’nin ATO Uluslararası Kongre Fuar Merkezi, Gordion Salonu’nda 28 Eylül Cuma günü saat 20.30’da açılış konseri düzenleneceğini açıklayan Gökmen, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin ise 29 Eylül Cumartesi günü saat 20.00’de Aya İrini’de sanatseverlerle buluşacağını söyledi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin 30. Yıl Konseri ile açılış yapacağını anlatan Gökmen, şöyle konuştu:

“Elhamra Sahnesi’nde, 1 Ekim Pazartesi günü, saat 20.00’de gerçekleştirecek. Mersin Devlet Opera ve Balesi, besteci Carl Orff’un “Carmina Burana” adlı sahne kantatını seslendirecek. Konser Mersin Marina Amfi Tiyatro’da 3 Ekim Çarşamba günü, saat 20.30’da seyirciyle buluşacak.

Antalya Devlet Opera ve Balesi 2012–2013 sanat sezonu açılışını yine “Carmina Burana” ile yapacak. Konser 1 Ekim Pazartesi günü saat 20.00’de Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Samsun Devlet Opera ve Balesi, açılışı, besteci G.Puccini’nin “Madam Butterfly” operası ile yapacak. Eser 1 Ekim Pazartesi günü, saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.”

Devlet Tiyatroları’ndan 2 Ekim’de “Perde!”

Devlet Tiyatroları (DT), 2 Ekim’de yeni sanat sezonuna “merhaba” diyecek. Tiyatro sanatını, halkla buluşturan DT, geçen sezondan devam eden oyunlarla birlikte 150 eseri izleyiciyle buluşturacak. DT, sezonun ilk yarısında 34’ü yerli, 21’i çeviri toplam 55 yeni oyunla seyircinin karşısına çıkacak.

Hürrem Sultan ve Bağdat Hatun

Sezon açılışında, Musahipzade Celal’in İstanbul Efendisi, Orhan Asena’nın Kanuni Sultan Süleyman Dörtlemesi’nden Hürrem Sultan ve Ya Devlet Başa ya Kuzgun Leşe, Güngör Dilmen’in Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını ve Bağdat Hatun, Necip Fazıl Kısakürek’in Reis Bey adlı oyunu izleyicinin beğenisine sunulurken; sezonun ikinci yarısında, Haldun Taner’in Huzur Çıkmazı, Sadık Şendil’in Kanlı Nigar’ı ve Yılmaz Karakoyunlu’nun Kuzguncuklu Fazilet’i sahnelenecek.

Klasik’ten moderne

Son 10 yılda 194 yeni oyunu izleyiciyle buluşturan DT’de, dünya prömiyeri yapacak oyunlar şöyle:

“Cem Günen’in Sinan Süleymaniye’de, Hidayet Sayın’ın Altın Kafeste Yangın, Uğur Saatçi’nin Bu da Geçer Yahu, Kosta Korditis’in Rulet, Gülşen Karakadıoğlu’nun Nehir, Şifa Meydanal’ın Bir Kahve Molası, Burçak Çöllü’nün Ay Ecesi, Pervin Okur’un Ah-u Zelha, Hayriye Ersöz’ün Şekil Bozukluğu” Klasik oyunlardan çağdaş ve modern oyunlara kadar pek çok çeviriye sezonda yer veren DT, Aiskylos’dan Prometheus, Shakespeare’den Macbeth, Brecht’den Cesaret Ana ve Çocukları, İbsen’den Bebek Evi Nora, Dürrenmatt’dan Yaşlı Hanımın Ziyareti, Edmond Rostand’dan Cyrano De Bergerac gibi oyunları tiyatroseverlerin beğenisine sunacak.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.