Tiyatro Tem Yeni Sezon Projeleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatrotem 2012-2013 sezonunun kapısını oldukça erken bir tarihte, Ağustos ayının başlarında araladı. Makedonya’nın Bitolo (Manastır) kentinde yapılan 2. Uluslararası Bitolino Çocuk Tiyatroları Festivali çerçevesinde Böyle Devam Edemeyiz adlı oyunu 5 Ağustos’ta Bitolo Kültür Merkezi’nde sergiledi. Bu yıl Hırvatistan, Kosova, Bulgaristan, Türkiye, Rusya, İngiltere, Makedonya, İsviçre gibi ülkelerin katıldığı yarışmalı festivalde jüriyi oluşturan isimler şöyle sıralanıyordu: Nada Kokotovic, yönetmen, (Hırvatistan) – başkan, Petar Mirchevski, oyuncu (Makedonya), Aneta Bazevska, gazeteci (Makedonya). Festivalin son günü açıklanan sonuca göre Festival Büyük Ödülü tiyatrotem’e verildi. Tiyatrotem’in Ekim ayındaki durağı ise Bursa olacak. 8-13 ekim  tarihleri arasında gerçekleşecek olan 17. ASSITEJ Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali kapsamında Lahana Sarma adlı oyun sergilenecek. Ayşe Selen ve Şehsuvar Aktaş’ın hem oynadıkları hem de kuklaları oynattıkları Lahana Sarma kukla, illüzyon, ortaoyunu, gölge oyunu gibi geleneksel türlerden yola çıkılarak oluşturulmuş bir gösterim.

Bu arada ASSITEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatrolar Birliği) Türkiye Merkezi ve Sahne Dergisi işbirliği ile gerçekleşen 2012 Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Ödülleri belirlendi. İlk kez geçtiğimiz yıl verilen ödüllerin bu yılki sahiplerini belirlemek için 12 haziran 2012 salı günü yapılan jüri toplantısı sonucu ödüller belirlendi. Hayati Asılyazıcı, Prof. Dr. Hülya Nutku, Doç. Dr. Tülin Sağlam, Dr. Nihal Kuyumcu, M. Nurkut İlhan,  T. Murat Demirbaş ve Dr. Servet Aybar’dan oluşan jüri üyeleri toplam 28 oyunu inceleyerek 12 dalda ödül verdi. Bu sonuçlara göre En iyi Yapım Ödülü Lahana Sarma adlı oyunuyla tiyatrotem’e verildi. Ödüller 2012-2013 tiyatro sezonu içinde daha sonra duyurulacak bir tarihte Ankara’da yapılacak törenle sahiplerine verilecek.

Tiyatrotem’in sonbahardaki ikinci durağı Almanya’nın Hamm kenti. 5.Hellwach Uluslararası Tiyatro Festivali çerçevesinde Nasıl Anlatsak Şunu adlı oyun Ahlen, Schwerte ve Hamm’da sergilenecek. Helios Theater’in ev sahipliğini yaptığı festival Hellweg Bölgesi’nde genç seyirciye seslenen, gösterimlerin yanı sıra atölye çalışmalarının ve seminerlerin de yer aldığı bir etkinlik. Nasıl Anlatsak Şunu, bir masa üzerinde doğrudan oynatılan üç boyutlu bir kuklanın aklından geçenlerin hayal perdesinde renkli tasvirlerle görselleştirilmesi üzerine kurulu. Tiyatrotem Kasım 2012’de Istanbul’da yeni oyunuyla seyirci karşısına çıkacak. Ayşe Bayramoğlu’nun kaleme aldığı, Şehsuvar Aktaş ve Ayşe Selen’in rol alacakları oyunun adı Acayipname. Tiyatrotem’in şiddeti, ona ortak olmadan  anlatmanın yolunu araştırdığı tek perdelik Acayipname’nin dramaturgisini Doğu Akal, görsel iletişim tasarımını ise Behiç Alp Aytekin yapacak.

“Tezgahta” bir çocuk oyunu da var, ancak şu anda üzerine konuşulacak olgunluğa erişmedi. Bunun dışında yine kesinleşmemiş olmakla birlikte ilk kez bu yıl “hikaye anlatma” ve “kukla” atölyeleri düzenleyecek olan tiyatrotem bu atölyelerin yerini ve zamanını ayrıca duyuracak.

Paylaş.

Yanıtla