"Troy" Belçika Gösterisi Provalarına 4500 Öğrenci Katılacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

19 Ekim’de Belçika’nın Hasselt kentinde bulunan ünlü Ethias Arena salonunda gösterilecek olan “Troy” adlı dans gösterisi öncesi Belçikalı medya mensupları için Aspendos’ta(Antalya) bir basın toplantısı düzenleyen Anadolu Ateşi adlı dünyaca ünlü dans grubunun yönetmeni Mustafa Erdoğan gösteri, projeleri ve diğer çalışmaları hakkında bilgi verdi. Erdoğan, “uygun bir ortam ve kamuoyu yaratılması ve koşulların oluşması halinde Belçika’da resmi bir dans okulu açmak istediklerini” müjdeledi. Açılacak olan bu okulda Belçika’da bulunan farklı kökenden öğrencilere dans dersleri vereceklerini ve Belçika’nın kültürel farklılıklarına ve zenginliğine katkıda bulunacaklarını belirten Erdoğan “Bu projemiz gerçekleştirilebilirse dansçılarımıza resmi diploma da verebiliriz” dedi.

Aspendos’ta kendilerine ait dev tiyatro gerçekleştirilen Troya gösterisi öncesi Troy’un Belçika organizatörü Serpil Bozkurt ile birlikte basın mensuplarını bilgilendiren Erdoğan “Belçika’ya 6 kez farklı oyunlarla geldiklerini, 2009 yılında Belçika’da sahneledikleri Troya gösterisinin yoğun istek üzerine 19 Ekim’de geliştirilmiş ve kadrosu genişletilmiş bir şekilde yeniden Belçikalılarla buluşacağını” söyledi. Ünlü yönetmen “2009 yılından sonra gösterilerinde kostüm ve sahneleme olarak bazı değişiklikler yapıldığını Belçika’ya gelmeden önce de gösteride son rötujların amamlanacağını”belirtti.

4500 ÖĞRENCİ PROVALARA KATILACAK

19 Ekim gösterisi öncesi provalara 5-18 yaş arası 4500 Belçikalı ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin katılacağını söyleyen Erdoğan “Belçika’da ilk defa farklı bir proje gerçekleştiriyoruz. Kostümlü provalara katılacak olan öğrencilerden ödev olarak Troya hakkında kompozisyon yazmalarını ve önerilerde bulunmalarını isteyeceğiz. Çocukları yaptıkları bu katkıdan dolayı da ödüllendireceğiz. İlk 3 dereceye girenleri türkiye’de ya da gösteri yaptığımız diğer ülkelerde ağırlayacağız. Daha önce Mısır ve Antalya’da ağırladık. Amacımız dünya çocukları ile Türk çocuklarını buluşturarak sanat köprüsü oluşturmak.”dedi.

 87 ÜLKEDE 3850 GÖSTERİ

1999 yılında çaılışmalarına başlayan “Anadolu Ateşi” adlı ekibinin 2001 yılından itibaren dünyanın farklı kentlerinde gösteriler sunduğunu belirten Erdoğan “87 ülkede 3850 gösteri yaptık. Yaklaşık 35 milyon kişi gösterilerimizi izledi. Sadece Anadolu Ateşi ve Troya gösterilerimizi izleyerek Türk kültürü ile tanışan ve daha sonra Türkiye’yi ziyaret eden binlerce yabancı var. Her gittiğimiz ülkeden tekrar tekrar teklif alıyoruz.” dedi.

Yetişkinlerle gerçekleştirdikleri Anadolu Ateşi ve Troya gösterilerine ek olarak miniklerle “Kıvılcım” adlı bir gösteri hazırladıklarını söyleyen Erdoğan “ 4-12 yaş grubundaki çocuklarla bir dans grubu oluşturduk. Sosyal sorumluluk çercevesinde bu projeye Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan 10, İstanbul’un yoksul semtlerinden ise 10 kişi aldık. Kıvılcım gösterisind etoplam 80 çocuğumuz sahneye çıkıyor. 3 yıl boyunca eğittiğimiz 100 çocuğu sahneye hazır hale getirdik. Sahnede şahane dans ediyorlar. Bu çocuklarımızın okullardaki başarıları da arttı. Kıvılcım gösterileri öncesi minik dansçılarımızın aldıkları takdirnameleri sergiliyoruz. Neredeyse takdirname almayan yok.” şeklinde konuştu. Kıvılcım gösterisinin katılımcı bir proje olduğunu ifade eden Erdoğan “Gösterimiz çocuklarımızın yaptığı sahne tasarımı ile gerçekleşiyor. Miniklerin kostüm, sahne tasarımı ve gösterinin diğer kısımları ile ilgili yaptıkları önerileri dikkate alıp değerlendiriyoruz” dedi.

YENİ GÖSTERİLER YOLDA

Önümüzdeki Mayıs ayında yetişkin dansçıların “Doğu’nun Kapıları” adlı gösterisi ve çocuk grubunun “Nuh’un Gemisi” gösterilerini de sanatseverlerle buluşturacaklarını müjdeleyen Erdoğan “3+2, toplam 5 gösteri ile ülkemizi tanıtmaya devam edeceğiz.” dedi. Tüm çalışmalarında Anadolu kültürünü merkez alarak kendi kültürümüzü ön plana çıkardıklarını belirten Erdoğan “Okullaşmak, kurumsallaşmak, kurum olmak için çaba harcıyoruz. İstanbul, ankara ve Antalya’da binlerce dansçı yetiştiriyoruz. İstanbul’da 1500, Ankara’da 2000 ve Antalya’da 500 öğrencimiz var. Çocuk grubumuz Kıvılcım’da yetişen miniklerimiz 12-13 yaşına gelince yetişkinler grubumuza katılıyor. Şuanda çocuk grubunda yetişen ve yetişkinlerle dans eden yaklaşık 20 dansçımız var” dedi.

 DÜNYA MARKASI

Ciddi ve planlı bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan Erdoğan “Türkiye tarihinde belki de bir ilk. Ne zaman ve nerede gösterimiz olduğunun aylar öncesinden günü ve saati belli. Anadolu Ateşi oturmuş bir dünya markası oldu” dedi.

ANADOLU MİTOLOJİSİ BATI MİTOJİLERİNE KAYNAKLIK EDİYOR

Çoğunlukla algılandığı ve sunulduğu gibi önce Batı mitolojilerinin değil Anadolu mitolojisinin bulunduğunu belirten Erdoğan “Anadolu mitolojisi batıya kaynaklık ediyor. Gösterilerimizle bazı yanlış algılamalrı da sorguluyoruz” dedi. Erdoğan “Homeros İzmir’de yaşamış bir şair. Troya gösterisini İlya’daya sadık kalark hazırladık ancak bu gösterimizde Holywood’tan farklı olarak Truva’nın Anadoluluğunu vurguluyoruz. Hitit ağırlıklı Anadolu kültürü çok farklı. Anadolu’da bulunan 15 farklı birlik Truva’ya yardıma gelmiş. Arzu Erhat’ın çevirisini temel aldık. Gösterimizde Anadolu’da ne zaman birlikte hareket edilirse başarılı olunacağının üzerini çiziyoruz.” dedi. Erdoğan Andolu’nun kadın savaşcıları da gösteride yer aldığını belirtti.

MEDYAYA TEPKİ

Türkiye’deki medyanın başarılı çalışmalarına duyarsız kaldığını ifade eden Erdoğan “Tarkan İstanbul’da bir konser veriyor. Medya günlerce 4 bin kişilik salonun dolduğunu, Cem Yılmaz’ın konsere gelmesini konuşuyor. Biz burada haftada 3 kez 5 binlik salonu tıklım tıklım ediyoruz, medya görmezden geliyor. Cem Yılmaz ile Tarkan zaten hep görüşüyor, kafa çekiyor. Bunu haber yapmanın kime ne faydası var” diyerek medyaya tepki gösterdi.

Anadoluateşi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.