Aşk Destanı 'Brahimok'

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kuzey Irak bölgesinde 43 yıldan bu yana tiyatro, müzik ve resim üzerine sanatsal çalışmalar yürüten Süleymaniye Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Eli Cola ile derneğin yazar, müzisyen ve oyunculardan oluşan ekibi Diyarbakır’a geldi. Oyuncular Kürt aşk destanı Brahimok’u Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu sahneledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir konuk sanatçıları çiçeklerle karşılarken, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, DBŞT oyuncuları eşlik etti. Süleymaniye Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Eli Cola, Diyarbakır’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

DİYARBAKIR’DA SAHNELENDİ

Derneklerinin 1969 yılında kurulduğunu ve Süleymaniye dışındaki kentlerde de şubeleri olduğunu belirtti. Cola, Baydemir’e dernekleri adına bir plaket verdi. Baydemir de konuk sanatçılara Si û Ronahi Sanat Atölyesi’nde yapılan kil tablet armağan etti.

Konuk sanatçılar Cuma ve Cumartesi günü Kürt aşk destanı olan yazar Brez Mecid tarafından kaleme alınıp yönetilen “Brahimok” adlı oyunu sahneledi. Geleneksel Kürt elbiselerinden seçilen kostümle, canlı müzik ve dengbej anlatısı ve yaşlı oyuncuların olağanüstü performansıyla oyun Diyarbakırlı tiyatroseverlerden büyük beğeni topladı.

 KÜRT AŞK DESTANI BRAHİMOK

Hasta olan Mir’in kızkardeşi Peri (Perixan) ile yoksul Brahimok birbirine aşıklar. Mir’in yardımcıları durumu Mir’e bildirir. Ancak Mir, kendisini iyileştiren kişiye kız kardeşini vereceğini taahhüt eder. Yollara düşen Brahimok sonunda Mir’i iyileştirecek bir ilacı alıp getirir. İlacı içen Mir iyileşir ancak kız kardeşini Brahimok’a vermekten vazgeçtiği gibi oyun yoksulluğu ile alay eder. İki müzisyenden biri ud ve kemanla oyuna eşlik ediyor diğeri ise oyunun içinde defi ile anlatıcı dengbêj rolünü üstleniyor.

Ayhan Yaşar/Diyarbakırsöz

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.