Ekim Ayında GRİ Sahnede Neler Var

Pinterest LinkedIn Tumblr +

GRİ Sahne Ekim ayı boyunca her Cumartesi 20:30’da GRİ’nin sahneye koyduğu Harold Pinter’ın Kutlama adlı oyununa ev sahipliği yapıyor. GRİ’nin ikinci oyunu olan Samuel Beckett’in kısa oyunlarından yola çıkılarak sahneye konulan Kısalar adlı oyunu Kasım ayından itibaren GRİ Sahne’de izlenebilir.

Kutlama Hakkında

20. yüzyıl en önemli yazarlarından, Pinteresque akımına adını veren Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Harold Pinter’ın 2000 yılında yazdığı son oyunu “Kutlama”, Türkiye’de ilk kez GRİ tarafından sahneleniyor.

Herkesin birbirinin canını yakarak kendi varlığını “kutladığı” bir akşam yemeği.“ Ambiyansın insanı çepeçevre sardığı” bu restoran üstünlük elde etmek için birbiriyle acımasızca çarpışan bireylerin savaşına sahne oluyor. Her şeyin giderek sanallaştığı, gerçeklik algısının durmadan değiştiği dünyada; anlamı kaybeden, acı çekmeyi hatta mutlu olmayı bile reddeden birey ait olduğu sınıfın dinamikleriyle neye dönüşüyor? Yine de hala gerçek olan bir şey var mı? Geriye kutlanacak bir şey kaldı mı

Yazan: Harold Pinter

Yöneten: Ümit Doğan

Yönetmen Yardımcısı: Seda Yüz Doğan

Oyuncular: Can Özden, İpek Seyalıoğlu, Mehmet Zeki Giritli, Melis Özdemir, Ömer Acar, Özgür Şahin, Seda Yüz Doğan, Ümit Doğan, Yasemin Yüksel

Süre: 70 dakika

Başlangıç Saati: 20:30

Tarihler: 6 Ekim 2012, 13 Ekim, 20 Ekim 2012

 

Kısalar Hakkında

Renk, ışığın değişik dalga boylarının gözün retinasına ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Tüm dalga boyları birden aynı anda göze ulaştığında beyaz, hiç ışık ulaşmadığında siyah, farklı dalga boyları içinse farklı renkler algılanır. Sahneye konulan bir Beckett oyunu beyaz ışık gibidir. Tüm renkleri içerir. Asal renk seyircide anlam bulur.

“Kısalar” Samuel Beckett’in sekiz kısa oyunundan oluşuyor. Bazıları Türkiye’de ilk kez GRİ tarafından sahnelenecek olan oyunlar şunlar : Ben Değil, Geliş ve Gidiş, Felaket, Adımlar, Sözsüz Oyun I, Sözsüz Oyun II, Ohio Doğaçlaması, Ne Nerede.

GRİ’nin ikinci oyunu Kısalar Kasım’da GRİ Sahne’de.  

Yazan: Samuel Beckett

Yöneten: Ümit Doğan

Oyuncular: Armağan Arslantürk, Bengi Özboyacı, Can Özden, Mehmet Zeki Giritli, Melis Özdemir, Özgür Şahin, Seda Yüz Doğan, Şükran Aktı, Ümit Doğan, Yasemin Yüksel

Süre: 80 dakika

Samuel Beckett Hakkında

Hayatın temel çelişkisi olarak varlık ve hiçlik meselesini incelikle işleyen Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Samuel Beckett, tüm mekanlara ve tüm zamanlara hitap eden evrensel bir bakış açısıyla kaleme aldığı varoluşçu, absürd ve minimalist tiyatro eserlerinde insanın her şeye rağmen devam etme zorunluluğunu yalın bir şekilde yansıtır.

 

GRİ Hakkında

GRİ bir tiyatro topluluğudur. Tiyatro alanında farklı oyunculuk ve sahneleme biçimlerini kullanarak başka anlatım biçimlerini araştırmayı ve denemeyi amaçlar. GRİ’de ekip çalışması ve kollektif üretim tiyatro için bir gereklilik olarak görülür.

Perdelerini önümüzdeki sezon iki oyunla açmayı planlayan GRİ, prova çalışmalarına Haziran ayı sonu itibariyle başladı. Alanında yetkin farklı eğitmenlerin katılımıyla gerçekleştirilen ücretsiz oyunculuk atölyeleriyle, ilk iki oyunda oynayacak oyuncu kadrosu belirlendi ve prova sürecine geçildi. GRİ, Harold Pinter’ın Kutlama adlı oyunu ve Samuel Beckett’in kısa oyunlarından yola çıkılarak yorumlanan ikinci bir oyunla sezon açılışını yapacak. Çıkış noktası olarak varoluşçu, absürd ve modernist çizgiyi takip edecek olan ekip ülkemizde tiyatronun mevcut konumunun köklü bir değişime ve yenilenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Bu değişmin oyunculuk sanatına bakış açısından başlayarak sahnelemede yapılan yeniliklerin biçime sorunlu etkisine kadar geniş bir alanda olmasının gerekliliğine inanıyor.

GRİ Sahne

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.