Hafızaları Tazeleyecek Bir Dans: Jenosit

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Şerif Karataş’ın Evrensel Gazetesinde  yayınlanan Mezopotamya Dansın ‘Jenosit ‘ adlı projesi ile ilgili haberini paylaşıyoruz.]

Mezopotamya Dans ‘Jenosit’ projesiyle, ülkemizde halkların uğradığı katliamları bir kez daha hafızalara taşıyacak. Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Mezopotamya Dans ‘Jenosit’ projesiyle izleyicisi ile buluşacak.

Türkçe karşılığı soykırım anlamına gelen Jenosit ile katliamlar bir kez daha toplumsal hafızaya taşınacak. Ermeniler, Kürtler, Aleviler, kadınlar yok sayılanlar, ötekileştirilenler, yerinden yurdundan edilenlerin dansı olacak. Bir kez daha Dersim’i, Maraş’ı, Çorum’u Halepçe’yi, Enfal’i, Sivas’ı ve Roboskî’nin yürek yakıcı gerçek hikayelerini göreceğiz…

3 KASIM’DA SU SAHNESİNDE

29 Nisan Dünya Dans Gününde festival açılışını yapan Jenosit 3 Kasım’da Su Gösteri Sanat Sahnesinde saat 20.30’da izleyicisiyle buluşacak. “Mezopotamya Dans olarak Dünyada ve Türkiye’de yaşamış ve yaşanan toplumsal acılara karşı duyarlı olmayı özen gösteren ve gücü yettiğince bu sorunları sahneye taşımayı esas alan bir topluluktur” diyen Koreograf Serhat Kural, geçmiş bütün projelerinde olduğu gibi bu projede de toplumun kanayan bir yarası olan katliam ve kayıpların üzerine gittiklerini açıklıyor. Özellikle ‘90’lı yıllarda öldürülen ve kaybedilen insanların toplu mezarlarda bulunmaları da kendilerinin böyle bir projeye yönelmesine neden olduğunu ifade ediyor.

DANSÇILAR DA MAĞDUR

Geçen yıl ekim ayında çalışmalara başladıklarını ve Diyarbakır’da 7 dansçıyla çalıştıkları bilgisini veren Kural, çalışmayla Diyarbakır ve İstanbul arasında bir köprü kurma özelliğini de taşıdığını da söylüyor. Kural, ‘Jenosit’i Diyarbakır’daki dansçılarla çalışma nedenimiz ise; konseptimizin direk mağdurlarındandı onlar. Kimisinin babası, kimisinin abisiydi öldürülen ve kaybedilen” diyor. Dansı çalışma süresi içinde dansçıların düşüncelerinin fiziksel yansımalarıyla ilgilendiğini de anlatan Kural, Aradığı enerjiyi hiç zorlanmadan bulduğunu söylüyor. ‘Profesyonel değillerdi. Hatta hayatlarında ilk defa böyle bir projede dans ediyorlardı. Hepsi halk dansları geçmişi olan dansçılardı. Fakat içsel bir yaşanmışlığın dışa vurumunu çok özümseyerek yaşadılar ve bu durumun izleyicisi olarak en çok ben etkileniyordum. Fikre kendilerini teslim etme ve yaşama konusunda büyük bir motivasyon ve adaptasyon yaşadık. Anlattıklarımız onlara yabancı gelmiyordu, hayretle dinlemiyorlardı hatta bazıları hiç konuşmuyordu. Hâlâ da konuşmuyorlar.”

‘Jenosit’in İstanbul dışındaki gösterim tarihleri Roboskî Katliamı’nın yıl dönümüne denk geliyor. 28, 29, 30 ve 31 Aralık’ta Diyarbakır, Batman ve Mardin’i de kapsayan bir turneyle izleyicisiyle buluşacak.

JENOSİT

Dans ve Yaratıcı Ekip: İsmet Köroğlu, Serhat Kural, Yeşim Coşkun

Dansçılar; İsmet Köroğlu, Serhat Kural, Yeşim Coşkun, Meryem Türk, Nevin Eren, Özlem Demiroğlu, Rohat Agaya, Sezen Mercan, Dilan Denizhan, Gurbet Batur.

Müzik: Andrea Guerra, Serhat Kural, Aparat, Eleni Karaindrou, Tony Gadlift Ost

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.