Hürrem Sultan DT ile Diyarbakır'da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Yılda ortalama 6 bin temsil verdiği söylenen Devlet Tiyatrosu’nun (DT) geçen yıl 2 milyon seyirciyle buluştuğu yönünde Haber 7 sitesinde bir haber yayınlandı. Bu haberde istatistiki bilgilere yer verilirken bazı oyunlara ilişkin tanıtıcı bilgiler verildi, Diyarbakı DT Müdürü’nün de görüşlerine yer verilen haberi aşağıda aktarıyoruz.]

İzleyenleri yaşamın tüm renkleriyle buluşturan, 63 yıldır, Türkiye’nin her noktasında tiyatronun büyülü atmosferini yaşatan DT, geçen sene 2 milyon seyircinin alkışını aldı.

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT) Müdürü Lebip Gökhan AA muhabirine yaptığı açıklamada,yeni bir sezonu karşılamanın heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, 2 Ekim’de Sadık Şendil’in yazdığı, Volkan Özgömeç’in yönettiği ”Kanlı Nigar” ile perdelerini açtıklarını anımsattı.

Tiyatronun toplumun gelişmesine önemli bir katkı sunduğunu ifade eden Gökhan, ”Devlet Tiyatrosu, 63 yıldır hizmet veriyor” dedi.

DT’nin 21 ilde, 56 sahne, ayda 875 temsil ve her yıl 100 yeni oyunla perdelerini açtığını anlatan Gökhan, şöyle konuştu:

”Yılda ortalama 6 bin temsil oynanıyor. 300 yerleşim bölgesinde, yılda ortalama 600 turne yapılıyor ve izlenme oranı ortalama yüzde 90’ı aşıyor. Geçen sene 2 milyona yakın seyirciye ulaşıldı. DT’nin Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Sivas, Erzurum, Van, Antalya, Konya, Diyarbakır, Bursa ve Trabzon’da yerleşik tiyatroları var. Ayrıca, Gaziantep, Malatya, Elazığ, Samsun, Çorum, Denizli, Ordu, Zonguldak, Kahramanmaraş’ta 9 turne sahnesi var. Bu sahnelerimizde her hafta DT’nin başka bir oyunu turneyle hizmet veriyor.”

-Bilet fiyatları 2-5 lira

Gökhan, DDT’nin 29 Ekim 1988’de ”Ayar Hamza” oyunu ile perdeleri açtığını, bu sürede 110’dan fazla oyun, 116’dan fazla sanatçının Diyarbakır’da görev yaptığını söyledi.

DDT’nin 234 değişik sahneye turne yaptığını, seyreden, dinleyen, okuyan, anlayan duyarlı bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunmaya çalıştığını belirten Gökhan, ”Seyircimize ise küçük rakamlarla ulaşıyoruz. Bilet fiyatları öğrenci 3, yetişkin 5 lira. Tüm çocuk izleyicilerimiz ise bu sezon 2 liraya oyun seyredebilecek. Geçen sezon da böyleydi. Bu sezon hiç artış olmadı” dedi.

Gökhan, sezonun açılış oyunu olan ”Kanlı Nigar”dan sonra 14 Ekim’de geçen sezon büyük ilgiyle izlenen ”Oz Büyücüsü” adlı oyunu küçük seyircileriyle buluşturacaklarını ifade ederek, 30 Ekim’de ise Duşan Kovaçeviç’in yazdığı, Engin Altan Düzyatan’ın yönettiği, ”Dar Ayakkabı ile Yaşamak’ adlı oyunun provalarına başlayacaklarını, 22 Kasım’da da prömiyer yapacaklarını anlattı.

-Hürrem Sultan Diyarbakır’da-

Gökhan, 60 yıldır ulusal tiyatronun gelişmesine öncülük eden DT’nin tiyatro kültürünü ve onu oluşturan değerleri yaşatma, tanıtma görev ve sorumluluğuyla Türk tiyatrosunun ulusal üslubunu oluşturacak oyun yazarlarını desteklemeye devam ettiğini kaydetti.

Bu kapsamda bu yıl onuncusunu gerçekleştireceklerini ”Orhan Asena Yerli Oyunlar Festivali”nin çok önemli olduğunu belirten Gökhan, ”Orhan Asena, Diyarbakır’ın yetiştirdiği çok önemli üstatlarımızdan birisi. Onun adıyla bir festival yapmamız bize büyük bir gurur veriyor. 1 Kasım’da başlayacak festivalimizin açılışı Orhan Asena’nın yazdığı, Ankara DT’nin ‘Hürrem Sultan’ ile yapılacak” dedi.

Gökhan, festivalde ayrıca Ankara DT’nin ”Keloğlan”, Van DT, ”Mem ile Zin”, İstanbul DT, ”Ay Ecesi”, Sivas DT, ”İstanbul Efendisi”, Bursa DT’nin ise ”Kuzguncuklu Fazilet” oyunlarıyla, Yetkin Dikinciler, Bülent Emin Yarar ile Engin Altan Düzyatan’ın da söyleşileriyle festivale konuk olacaklarını bildirdi.

Haber 7

Paylaş.

Yanıtla